Aktualno

<< < 1 2 3 4 ... 10 ... 20 ... 30 ... 34 > >>
 

IZJAVA - Obsodba lažnive obtožbe o "veleizdaji" članov predsedstva RS v času osamosvajanja naše države

29.06.2016 11:13
Obsodba lažnive obtožbe o »veleizdaji« članov predsedstva Republike Slovenije
v času osamosvajanja naše države

V zvezi Združenj borcev za vrednote NOB Slovenije z ogorčenjem obsojamo ovadbe o izmišljeni »veleizdaji« štirih članov predsedstva iz časa osamosvajanja Republike Slovenije, ki sta jih javno predstavila Janez Janša in Aleš Hojs. Vsi vemo, da so člani predsedstva v tem času častno opravili svojo državniško in domovinsko vlogo in bistveno prispevali k osamosvojitvi naše države. Zato je obtoževanje Milana Kučana, dr. Matjaža Kmecla, dr. Dušana Pluta in Cirila Zlobca groba politična manipulacija in podlo obrekovanje, obenem pa tudi diskreditacija osamosvojitve.

Politika laži, podtikanja in kar je še drugih izlivov sovraštva nimajo prihodnosti. Zato v sedanji Sloveniji zanje ne sme biti prostora.

V Ljubljani, 29.6.2016


za ZZB NOB Slovenije
dr. Tit Turnšek, predsednik
 

Izjava KoDVOS-a ob 25. obletnici samostojne Slovenije

23.06.2016 09:22

Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije !

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS), v kateri se združujejo organizacije iz različnih zgodovinskih obdobij (Zveza društev general Maister, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza vojnih invalidov Slovenije, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveza Slovenskih častnikov, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza društev in klubov MORiS) Vam državljankam in državljanom Republike Slovenije ob 25. obletnici samostojnosti in državnosti Republike Slovenije iskreno čestitamo, ter Vas pozivamo, da bi ta dogodek praznovali z veseljem in ponosom v srcu.

Lastna državnost je bila sen mnogih generacij slovenskega naroda. V različnih zgodovinskih obdobjih so za ta cilj, v katerem mi vsi skupaj danes živimo, mnogi pred nami trpeli, se žrtvovali in dali tudi tisto, kar je največ - svoja življenja. Ob proslavljanju srebrne obletnice obstoja lastne državnosti ne smemo pozabiti, da je bila razglasitev samostojnosti naše domovine izvedena na podlagi izražene večinske volje slovenskega naroda na referendumu decembra leta 1990, in da smo komaj razglašeno državo v osamosvojitveni vojni leta 1991 morali braniti tudi z orožjem in s krvjo.

Seveda pa se ob proslavljanju tako pomembnega jubileja naše domovine, organizacije, ki smo povezane v KoDVOS, ne moremo strinjati z vse pogostejšimi poskusi spreminjanja pretekle in polpretekle zgodovine, kakor tudi ne z javnimi manifestacijami, kot je organiziranje vzporednih državnih proslav, ki ne združujejo državljank in državljanov Republike Slovenije, temveč jih s tem celo razdvajajo.

Zatorej »Srečno Slovenija« in še na mnoga leta, ki so pred nami.

Ljubljana, 22. 6. 2016

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije:

Društvo TIGR Primorske
Zveza društev civilnih invalidov Slovenije
Zveza društev general Maister
Zveza društev in klubov MORiS
Zveza društev vojnih invalidov Slovenije
Zveza policijskih veteranskih društev SEVER
Zveza slovenskih častnikov
Zveza veteranov vojne za Slovenije
Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije
 

Slavnostna razširjena seja Glavnega odbora ZB

20.06.2016 15:13
Ljubljana, 20. junij 2016
25. obletnico osamosvojitve Republike Slovenije je ZB obeležila s slavnostno razširjeno sejo Glavnega odbora v Festivalni dvorani Pionirskega doma.
O dogodkih v času osamosvajanja Slovenije so spregovorili:
dr. Tit TURNŠEK, predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije (govor)
Ladislav LIPIČ, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (govor)
dr. Tomaž ČAS, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever (govor)

Ob koncu je Glavni odobr sprejel Izjavo ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije. V počastitev obletnice je izdana tudi Zbirka dokumentov ZZB za vrednote NOB Slovenije.

Kulturni program,  v izvedbi TV Medvode, je povezovala Mojca Poredoš. Sodeloval je Mešani pevski zboror Lipa zelenela je.
------------------------------------------
avtor fotografij: Iztok Pipan, tvm

docIzjava_ob_25. obletnici_osamosvojitve_RS (.doc 36KB)

pdfBrosura_ob_25. obletnici_osamosvojitve-Zbirka_dokumentov_ZB (.pdf 385KB)
 
 

Imenovanje v.d. generalnega sekretarja Zveze

13.06.2016 13:59

Predsedstvo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je na seji 7. junija 2016 imenovalo za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja Aljaža VERHOVNIKA, roj. 23.5.1990, diplomiranega pravnika in člana predsedstva Zveze. Imenovan je za obdobje od 7.6. do 31.12.2016.
 

LJUBELJ 2016

11.06.2016 21:18

Obletnica osvoboditve Koncentracijskega taborišča Ljubelj obudila spomin na grozote razčlovečenja


Slavnostni govorik Boris Pahor opozoril, da Evropa pozablja na delovna taborišča, v katerih so bil zaprti ljudje z rdečimi trikotniki, ki so bili v taboriščih zaradi svojega antinacizma, ki so morali garati pod brcami in udarci, dokler so lahko stali pokonci, in bili lačni od jutra do večera.

Letošnja slovesnost je bila zaznamovana tudi s praznovanjem 50-letnice pobratenja francoskega mesta Sainte-Marie-aux-Minesu in Tržiča. Mesti je združilo trpljenje ljudi v času druge svetovne vojne, saj sta bili v obeh občinah koncentracijski taborišči, v tržiški Ljubelj, podružnica Mauthausna, v Sainte-Marie-aux-Minesu pa podružnica taborišča Natzweiller-Strutthof. Ujetniki obeh taborišč so gradili oz delali v predoru. V francoskem je bilo zaprtih veliko Slovencev, na Ljubelju so bili najštevilnejši Francozi. Na teh temeljih se je leta 1966 rodila želja po povezovanju, sodelovanju in pobratenju. »S pobratenjem smo postavili živ spomenik v usodnih dneh okupacije izpričani solidarnosti, samozavesti, pogumu v odporu proti okupatorju, humanizmu, skratka vrednotam, ki so bile tudi sestavine slovenskega partizanstva. Tržičani pa smo si s pobratenjem odprli okno in vrata v svet. Od nas je odvisno, samo od nas, kaj hočemo videti oz. kaj smo sposobni videti,« je ob podpisu prisege leta 1966 dejal Tine Tomazin, tudi častni občan mest Sainte-Marie-aux-Mines in Tržič.

Tokratnega dogodka se je udeležila tudi številna, preko 100 članska delegaciji iz Francije, tako občanov pobratene občine kot tudi francoskih parlamentarcev, članov parlamentarne skupine prijateljstva s Slovenijo. Claude Abel, župan Sainte-Marie-aux-Mines, je v pozdravnem govoru poudaril to skupno žalostno žgodovino: “delimo skupno zgodovino trpljenja in solidarnosti. V teh temnih urah pa je posijal tudi žarek upanja in človečnosti, žarek upanja v sočloveka v obliki pomoči lokalnega prebivalstva obeh mest, kljub okupatorjevi prepovedi. Ravno kalvarija deportirancev in žarek upanja, ki so jim ga ponudili žene in možje zlatih src, predstavljajo steber pobratenja med našima mestoma, zapečatenega pred 50 leti.“

Župan Tržiča, Borut Sajovic je v svojem govoru poudaril tudi zavedanje občanov Tržiča o zgodovinskih dejstvih: “Za nas že dolgo ni več dilema, kdo je bil v drugi vojni na pravi strani in kdo ne. Tu, na tem mestu, nekdanjem koncentracijskem taborišču v Podljubelju, se je točno vedelo, kdo je bil lačen, bolan, izstradan in bos na eni strani, kdo pa večvreden na drugi strani bodeče žice. Ponosen sem, da smo to obdobje končali na strani zmagovalcev. Taboriščniki številnih evropskih narodov so postali svobodni, nam, Slovencem, pa je uspelo ohraniti našo domovino in slovenski jezik.“

V imenu Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja, ki deluje pri ZZB za vrednoste NOB Slovenije, je prisotne nagovorila Vesna Dobre, in še posebej poudarila nujnost prenosa zgodovinskega spomina na mlade: “Res je, da je zgodovina učiteljica življenja. A se zdi, da se prav danes namerava ta Evropa zopet skrčiti vase , se zagraditi z različnimi fizičnimi, kulturnimi, političnimi, ekonomskimi zidovi pred vsemi drugačnimi, zlasti pred bolj nesrečnimi in brez upanja, da bi tako zavarovala svoj navidezni otok blagostanja in miru. Poskušajmo vsak dan narediti nekaj za ohranitev miru in svobode danes, jutri, čez mesec, leto. Ponudimo roko pomoči potrebnim in ne iščimo izgovorov. Zato se mi zdi izjemno pomembno, da se ohranja spomin na neizmerno trpljenje vseh preganjanih v času II. svetovne vojne in, da v to početje vključujemo tudi mlajše generacije“, in svoj govor končala s pozivom: „Ne dovolimo, da geslo »NIKOLI VEČ« izgubi svojo težo in pomen!“

Slavnostni govornik prireditvi je bil Boris Pahor, eden največjih še živečih slovencev, antifašist, taboriščnik in literat, ki je v knjigi Nekropola opisal svoje spomine na taborišče Natzweiller-Strutthof. Tako je lahko prisotnim francoskim obiskovalcem živo predstavil svoje taboriščno življenje v tem taborišču, vsem ostalim pa v svojem obširnem govoru jasno pokazal, da poslanstvo predajanja svobodomiselne ideje človeka ohranja čilega navkljub 102 leti. Poudaril je da bi Evropa morala upoštevati tisto, kar je preživela in pretrpela v 20 stoletju, predvsem pa ne sme pozabiti trpljenja “rdečih trikotnikov”.

Na temo letošnjega spominjanja na holokavst “mednarodna solidarnost” je potekalo tudi polaganje vencev pred spomenik “Obtožujem”, kjer so številne mednarodne delegacije položile svoje vence, svoja venca pa sta položila tudi častni pokrovitelj slovesnosti, ki se sicer prireditve ni mogel udeležiti, predsednik RS Borut Pahor in premier, Miro Cerar. Poleg polaganja vencev je delegacija francoskega veleposlaništva na čelu z veleposlanikom odkrila tudi prenovljeno spominsko ploščo na enem stebru spomenika.

Tudi letošnja slovesnost je bila zaznamovana z izjemnim kulturnim programom, v katerem je scenaristka Silvana Knok izpostavila zgodbi dveh taboriščnikov, Slovenca in Francoza, ki sta ju interpretirala gledališka igralca Jure Kopušar in Jernej Gašperin. Nastopali so še orkester slovenske vojske pod vodstvom Grege Vidmarja, recitatorji OŠ Križe, Folklorna skupina Karavanke, pevka Vivien Isabel Herak Hadaš s skupino “Jazz bi jezz”, harmonikarji Glasbene šole Tržič, baletnice Baletne šole Stevens, plesni par Anja Pritekelj in Jure Bergant ter voditeljica Lucija Fabjančič.

Slovesnosti se je letos udeležilo izjemno veliko obiskovalcev in pokazalo, da tradicija ohranjanja zgodovinskega spomina pod Ljubeljem še dolgo ne bo zamrla.

_______________________________________________

avtor fotografij: Iztok Pipan
 
 

IZJAVA SVETA ZB o stanju politične kulture v Sloveniji

23.05.2016 09:29

IZJAVA ZASKRBLJENOSTI SVETA ZZB NOV SLOVENIJE
NAD DANAŠNJIM STANJEM POLITIČNE KULTURE PRI NAS


Ob 75-letnici slovenske osvobodilne vstaje 1941 pod vodstvom OF in 25-letnici državne osamosvojitve 1991, ki je bila sijajno dejanje slovenske vseljudske enotnosti, smo kot nadaljevalci njunih vrednot ob vsem ponosu zaskrbljeni nad zmeraj nižjo ravnijo slovenske politične kulture. Ta žal postaja nečastno komolčenje in zaslugarsko prerivanje, ki ne izbira sredstev in žene sprotno zgodovino do absurda. Takšni so ta trenutek zlasti napadi na predsednika Državnega zbora Milana Brgleza, takšna je obtožba prvega predsednika države Milana Kučana, češ da naj bi pred 25 leti zagrešil veleizdajo naše domovine. Ves slovenski narod ve, kako odločilno vlogo je Kučan ob osamosvojitvi v resnici odigral; in prav tako dobro ve, kako častno in odgovorno vodi najvišjo institucijo naše parlamentarne demokracije Milan Brglez. Zato ni mogoče razumeti nesramnih podtikanj in agresivnih napadov nanju drugače kot poskuse razkrajanja in destabiliziranja našega političnega prostora; kot relativiziranje vseh meril in vrednot, vsega in vsakogar. Vse to tudi lahko napoveduje naši še zmeraj mladi državi mučno in težavno prihodnost; zato te metode v imenu naših 40.000 članov odločno zavračamo.

Svet ZZB NOB Slovenije
 

JAVNA ZAHVALA

za praznovanja praznika upora in ustanovitve OF

16.05.2016 08:56

Spoštovane državljanke in državljani,

hvala vsem, ki ste na prireditvah ali sicer tako številno izrazili spoštovanje do veličine Osvobodilne fronte in zmage nad nacizmom in fašizmom.

Minilo je že 75 let od začetka II. svetovne vojne in nastanka OF, ki je dvignila in vodila upor proti okupatorjem. Slovensko ozemlje je bilo razkosano, OF ga je povezala, partizani so se spopadli z okupatorjevimi bojnimi silami. Uporniška država v državi je osvobodila Slovenijo in polagala temelje današnji slovenski državnosti. Čas je ublažil spomine na krutosti vojnih časov. Živo pa gredo naprej sposobnost, pogum in samozavest zmagovite Slovenije.

Zato ne pozabimo. Slovenija zmore veliko, če se zaveda tudi svojih uporniških korenin in se strne za dobro prihodnost.


PREDSEDNIK
Zveze združenj borcev
za vrednote NOB Slovenije

Tit Turnšek

 

Ustavno zavarovanje pravice do pitne vode - stališče ZB

12.05.2016 12:15

ZZB NOB Slovenije je na dr. Milana Brgleza, predsednika Državnega zbora RS, naslovila pismo o podpori za ustavno zavarovanje pravice do pitne vode.


Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije sporoča polno podporo svojih 40.000 članov vsem tistim pobudam različnih državljanskih skupin, ki se zavzemajo za ustavno zavarovanje pravice do pitne vode.

Čeprav je slovensko ozemlje bogato z vodnimi viri, ti niso vselej ustrezno varovani in zavarovani, tako z vidika kakovosti kot glede nadzora nad njihovo rabo. Vprašanje dostopa do vodnih virov kot temeljne javne dobrine, ki sploh omogoča obstoj življenja, postaja v procesih privatizacije in globalnega prevladovanja velikih korporacij/multinacionalk vedno bolj pereče tudi v Sloveniji. Kot navajajo pristojne službe in zaskrbljene nevladne organizacije ter posamezniki, naj bi v Sloveniji takšne korporacije že zdaj razpolagale z več kot polovico virov pitne vode.

Skrajno slabe izkušnje nekaterih drugih držav, kjer je proces že v polnem teku, opozarjajo, da je treba v Sloveniji nemudoma storiti vse za zavarovanje tega področja – gre za osnove suverenega obstajanja in temeljne interese države ter njenih prebivalcev.

ZZB za vrednote NOB zato nasprotuje vsem obstoječim in morebitnim prihodnjim poskusom oteževanja dostopa večini prebivalcev do pitne vode in še posebej poskusom komercialnega prisvajanja vodnih virov. Odločno podpira vpis državljanske pravice do vode v ustavo in pričakuje družbeno odgovorno delovanje vseh pristojnih demokratično izvoljenih predstavnikov prebivalstva, kot tudi nosilcev izvršne oblasti v tem smislu.

Z izrazi spoštovanja!

PREDSEDNIK
Tit Turnšek
 

Podpora dr. Jožetu Pirjevcu

09.05.2016 12:16

Predsedstvo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije podpira dr. Jožeta Pirjevca pri vložitvi pritožbe na Ustavno sodišče zoper Boštjana M. Turka, ki ga je v kolumni, objavljeni v Reporterju 13.6.2011, razžalil s spremembo priimka.
V celoti podpira njegove pritožbe, saj so nesporno upravičene, ker so Turkove obtožbe  absurdne in očitno sovražno manipulativne. Čudimo se, da Vrhovno sodišče to ni prepoznalo.


Po sklepu predsedstva
Predsednik
Tit Turnšek
 

Predstavniki borcev pri predsedniku Borotu Pahorju

04.05.2016 13:41

Predsednik republike: Ustanovitev OF impozanten del slovenske zgodovine, na katerega smemo biti upravičeno ponosni


Ljubljana, 26. 4. 2016 | sporočila za javnost

Na predvečer državnega praznika dneva upora proti okupatorju je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes gostil in nagovoril člane razširjenega predsedstva Glavnega odbora ZZB NOB. Prisotnim udeležencem NOB se je zahvalil za njihov neprecenljiv prispevek k temu, da danes lahko obeležujemo dogodke tistega časa v samostojni in neodvisni državi. V imenu ZZB NOB Slovenije je navzoče nagovoril njen predsednik Tit Turnšek.

Uvodoma je spomnil na udeležbo predstavnikov borcev na proslavi ob 70. obletnici izkrcanja v Normandiji pred dneva letoma. Udeležba slovenskih borcev je po njegovem simbolno priznanje pomena partizanskega boja, tako za osvoboditev Slovenije kot zavezniške sile za osvoboditev sveta izpod jarma okupatorja. "V tem smislu ni razlogov, da bi v temelju dvomili v poslanstvo narodnoosvobodilnega boja za Slovence in za cel svobodoljuben svet. V prvi vrsti je bil to upor proti okupatorju, je dejal predsednik Pahor in dodal, da brez tega gibanja ne bi bili na pravi strani zgodovine. "Slovenci smo se sami, po svoji odločitvi, s svojim pogumom in močjo ubranili pred okupatorjem in s svojimi silami prispevali, da se je premagalo nemške, italijanske in druge okupacijske sile."

Vse je pozval, da ne glede na razlike v pogledih na čas sredi vojne in zlasti čas po njej, ohranijo partizanski boj v zgodovinskem spominu kot nekaj, kar nas je osvobodilo. "Moje mnenje je, da je za vsak narod zelo pomembno, da v zgodovinskem spominu nima temnih lis in da k temu lahko pripomore odkrita, poštena in jasna razprava," je dejal predsednik Pahor in izpostavil, da je ta boj omogočil, da smo lahko po vojni zadihali s polnimi pljuči in pol stoletja kasneje, tudi na osnovi te slavne dediščine, na plebiscitu, z razglasitvijo samostojnosti in obrambo v desetdnevni vojni, omogočili ustanovitev in razglasitev slovenske države.

"Ustanovitev OF je pomenila zametek nečesa, kar je v štirih letih osvobodilo Slovenijo in brez tega gibanja Slovenci ne bi bili na pravi strani zgodovine in ne bi sami ubranili svoje domovine pred okupatorjem," je dejal predsednik Pahor in dodal, da je to v simbolnem in stvarnem smislu našemu narodu dalo možnosti, da naprej rešuje svoje nacionalno vprašanje, ki ga je za potrebe 21. stoletja rešilo v okviru samostojne države, ki je vključena v Evropsko unijo.

Zato je ta dogodek "zelo impozanten del slovenske zgodovine, na katerega smemo biti upravičeno ponosni". "Seveda to ni bil enoznačen čas, bili so vzporedni procesi, o katerih še danes teče beseda in zaradi tega moramo vsi, ki cenimo, spoštujemo in s ponosom gledamo na partizanski boj, toliko bolj prispevati k resnicoljubni debati, da bi ohranili pomen NOB in da se ta ne bi izgubil v razpravah o državljanski vojni in o surovih pobojih razrednih sovražnikov po njej," je še dejal predsednik Pahor. Spomnil je, da smo tudi zaradi generala Rudolfa Maistra, zaradi tigrovcev in partizanov ter veteranov v osamosvojitveni vojni, Slovenci postavili in ubranili samostojno državo. "Imamo eno državo in moje sporočilo je, da si moramo prizadevati za eno domovino. Imam občutek, da smo na boljši poti kot pred časom, je na koncu še dejal predsednik Pahor in dejal, da se počasi celijo ranijo, ki jih je pustil surovi čas sredi prejšnjega stoletja.

"Eno je, da poskušamo sodelovati, kar je pomembno, ker različno mislimo, ter da te razlike premostimo in dosežemo enotnost. Druga pot so prepiri, o vseh majhnih stvareh, ki dajejo več pozornosti stvarem, ki nas razdvajajo, kot tistim, ki nas povezujejo. Slovenci imamo obe izkušnji," je še dejal predsednik Pahor ob koncu nagovora.
<< < 1 2 3 4 ... 10 ... 20 ... 30 ... 34 > >>