Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 ... 10 ... 15 ... 20 ... 25 ... 29 > >>
 

Dan spomina na žrtve holokavsta

24.01.2015 17:09

Slovesnost ob Dnevu spomina na žrtve holokavsta.
Slavnostna govornica direktorica Amnesty International Slovenija, Nataša Posel.

(Govor)


Ljubljana, Center urbane kulture Šiška – »Holokavst
- Šo'ah pojmujemo kot »najhujši zločin v človeški zgodovini«. A ni besed, s katerimi bi primerno opisali okrutnost in nečlovečnosti nad Judi, Romi in Sinti, Slovani, homoseksualci, hendikepiranimi – zgolj zaradi njihove etnične pripadnosti, vere ali osebne identitete.« S temi besedami je svoj nagovor začela direktorica Amnesty International Slovenija, Nataša Posel in spomnila na neizmerno trpljenje več miljonov žrtev, med katerimi je večina končala življenje v koncentracijskih taboriščih.

»Žica, žica vsepovsod in v zraku smrdeči vonj po zažganem mesu in kosteh. Zjutraj, po dvournem stanju na apelu, odhod na delo v spremstvu SS-ovke s psom, ki je le čakal na ukaz, naj žrtev obgrize. Dan za dnem, teden za tednom – leto.« To je večen spomin ene od internirank taborišča Auschwitz Birkenau, danes sinonima za grozodejstva 20. stoletja. Holokavst je sinonim za množično uničenje ljudi, običajno s sežigom. Mednarodno zgodovinopisje uporablja tudi termin ŠOA (hebr. Šo’ah (nepričakovani) propad, uničenje), ki označuje množično iztrebljanje Judov v nacističnih koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno.

Nacistični zakoni iz leta 1933 so bili temelj za izločitev judovskega prebivalstva iz posameznih delov nemške družbe, njegovo geotizacijo in deportacijo v uničevalna taborišča, ki so po letu 1941 začela delovati na zasedenih območjih Poljske. V taboriščih je med drugo svetovno vojno zaradi pobojev ali pa kot posledica mučenja in bolezni umrlo več milijonov ljudi; ljudje, ki so jih označili za sovražnike nacionalsocializma, Judi, Romi, homoseksualci, predstavniki velikih verskih skupnosti, verske manjšine in drugi politični nasprotniki Tretjega rajha, telesno in duševno prizadeti, skratka vsi, ki niso ustrezali definiciji „čiste“ arijske rase. 12.000 Slovencev se ni nikoli vrnilo v svoje domove, samo v Auschwitzu jih je umrlo več kot 1.300.

1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo s katero je 27. januar, to je na dan, ko je bilo leta 1945 osvobojeno največje koncentracijsko taborišče Auschwitz Birkenau, razglasila kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne se spominjamo ene najtemnejših poglavij zgodovine kot opomin in opozorilo. Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta smo v Sloveniji tokrat počastili z osrednjo proslavo v Centru urbane kulture v kinu Šiška, v soorganiziaciji koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednoste NOB Slovenije pa jo je pripravila TV Medvode.

Pozdravni nagovor sta imela Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, ki je spomnil na danes skoraj pozabljene vrednote, ki so jih zaporniki, kljub temu, da so bili razčlovečeni še imeli: »prijateljstvo, pomoč drugemu, želja, da drugemu uspe, četudi meni ne bo.« in Janez Alič, predsednik Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB za vrednote NOB. Janez Alič je ob priložnosti spomnil na vse žrtve druge svetovne vojne in pozval k prenehanju delitve na leve in desne, ter k prenehanju poskusov spreminjanja zgodovine. Zaključil je z citiranimi besedami Janeza Stanovnika o spravi, oziroma poravnavi: »Do sprave bomo prišli le tako, da bomo izprašali svojo lastno vest in pogledali resnici v oči. Oprati se je treba maščevalnosti in sovražnosti, greha in sramote.«

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Janez Stanovnik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije .

Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenija je v svojem govoru poudarila, da groza Auschwitza ni bila le v tehnologiji in logistiki množičnega uničenja, »ampak v tistih, ki so dovolili, da je zlo vzcvetelo. Auschwitz je bil izraz ideologije, ki se je lahko uresničila, ker so jo podpirali zakoni, vlade, institucije, industrija in mnogi navadni ljudje.« Zato je položila ljudem na srce naj nikoli ne pozabijo kaj so videli in slišali: »Ampak spomin nosi ne le spoznanje, ampak tudi odgovornost. Odgovornost nikoli ne biti sokrivi skozi tišino ali neukrepanje.« Nataša Posel je ob tem izpostavila tudi aktualno problematiko Romov v Sloveniji. Meni namreč, da je življenje v njihovih naseljih, ločenih od neromskih, brez povezav z javnim prevozom, v številnih primerih brez elektrike in vode, pravzaprav življenje v getu, kar vsekakor ne sodi v dediščino zaveze Nikoli več!, in obenem okrcala tudi državo: »Prav tako kot spodkopavanje pravic delavcev ali sprejetost revščine kot neogibnega dela sodobne družbe: reševanje – ali morda zgolj vzdrževanje revščine? - prepuščamo in prelagamo na pleča solidarnosti ljudi skozi humanitarne organizacije in projekte in ne naslavljamo dejstva, da je njeno izkorenitev potrebno nasloviti s širšimi sistemskimi ukrepi in političnimi odločitvami.«

»Spominjanje na žrtve holokavsta je dolžnost vsakega posameznika, saj je le z močnim zavedanjem možno preprečiti grozodejstva tudi v prihodnosti,« je dejal tudi Haris Tahirović, predsednik Zveze romskih skupnosti Slovenije Umbrella – Dežnik.

Da se ne sme to nikoli več ponoviti, pa so besede Borisa Čerina, člana upravnega odbora Judovske skupnosti Sloveniji: »Kje se rojevajo zametki iz katerih se zlo razplamti v take, človeku težko razumljive, razsežnosti? Kaj lahko sproži tako grozljivo morijo? Misli se marsikomu nemočno ustavijo ob tem vprašanju. In tu se v nas poraja želja, naša prošnja: naj nam spomin na vse žrtve da moč, da se zoprestavimo, ne samo pohodu zla, ampak vsemu, kar omogoča njegovo nastajanje in rast.

Scenaristka Silvana Knok je sodelovala z Judovsko skupnostjo v Sloveniji in Zvezo romskih skupnosti Umbrella – dežnik in v prireditev vključila predstavnike skupin, ki so v času holokavsta imeli največ žrtev; Jude, Rome in Sinte. Rdeča nit prireditve je bil opomnik na grozote v taboriščih s citati taboriščnikov, z upanjem, da bo jutrišnji dan drugačen, ker se to ne sme več nikdar ponoviti. Nastopali so voditelj Matej Ulčar, KUD Smlednik, Glasbena šola Ljubljana Moste – Polje z godalnim orkestrom in zborom pevk, Zavod Baletna šola Stevens, Kvartet klarinetov GLV, Darko Nikolovski, Polona Vetrih, Janez Dovč in Romsko društvo Ređina.

(nataša predalič, tvm)
_______________________________
avtor fotografij: Iztok Pipan
 
 

Srečanje predstavnikov borčevskih in antifašističnih organizacij z območja bivše Jugoslavije

15.01.2015 18:16

PROMEMORIJA

o srečanju predstavnikov borčevskih in antifašističnih organizacij
z območja bivše JugoslavijeV Šmarjeških Toplicah smo se 15. 1. 2015 sestali predstavniki borčevskih in antifašističnih organizacij Črne Gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Z veseljem smo pozdravili tudi predstavnika borčevske organizacije Ruske federacije in veleposlanika Ruske federacije.

Obravnavali smo:
- Obeležitev 70. obletnice zmage v II. svetovni vojni;
- Ponovno obnavljanje raznih oblik fašizma;
- Usklajeno delovanje v okviru svetovne federacije veteranov.

Pri tem smo bili udeleženci posvetovanja soglasni, da so vsi narodi s tega območja dali velik prispevek v veliki vojni in k zmagi nad nacifašizmom, tem največjim zlom v zgodovini človeštva.

Zato bomo v vseh državah proslavljali 70. obletnico zmage kot obletnico osvoboditve, upanja za boljši svet in za mir v prepričanju, da se grozote vojne ne smejo več ponoviti.

Z zadovoljstvom se bodo naše delegacije udeležile skupne proslave v Moskvi.

Delegacije borčevskih organizacij se bodo udeležile svečanosti - kongresa antifašistov ob 70. letnici zmage nad fašizmom v Moskvi 27. marca. Ob tej priložnosti se bomo dogovorili o tesnejšem povezovanju vseh veteranskih organizacij z antifašistično orientacijo.

Prav tako bodo delegacije vseh borčevskih in antifašističnih organizacij za območje bivše Jugoslavije povabljene na proslavo zadnje bitke II. svetovne vojne na Poljani 15. maja 2015.

Vsi odločno obsojamo vse sodobne oblike fašizma, terorizma, rasizma, nestrpnosti ter diskriminacije in zlasti tudi falsifikacije zgodovine v smeri diskvalifikacije NOB in boja proti fašizmu. Soglašamo, da je pri tem potrebna koordinacija tudi v nastopih na mednarodni ravni.

Udeleženci soglašajo s stalno koordinacijo borčevskih in antifašističnih organizacij jugovzhodne Evrope. Prvi predsedujoči za leto 2015 je Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB Slovenije.

Razprave posameznih udeležencev bodo povzete v zapisniku, ki ga bodo prejeli vsi sodelujoči.

V Šmarjeških Toplicah, 15.1.2015

Predsedujoči srečanja
Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB Slovenije
Udeleženci srečanja
 
 

Javna izjava - proti razprodaji državnega premoženja

12.01.2015 12:05

IZJAVA

Predsedstvo ZZB NOB Slovenije je na svoji redni seji dne 6.1.2015 obravnavalo dogajanje v družbi. Predsedstvo ocenjuje, da nekatera ravnanja vlade in državnih organov niso v korist državljanov, pri tem pa posebej izstopajo aktivnosti za razprodajo državnega premoženja. Predsedstvo je sklenilo, da v celoti podpre in podpiše peticijo proti razprodaji državnega premoženja, katere avtor je dr. Jože Mencinger, saj vsebina peticije odraža tudi mnenje Predsedstva in članstva ZZB, predvsem o morebitnih posledicah, ki ga lahko imajo takšne nerazumljive poteze vlade na suverenost in samostojnost Republike Slovenije.
ZZB za vrednote NOB Slovenije se pridružuje podpisnikom peticije.

Predsednik ZZB NOB Slovenije
Tit Turnšek
 

10. redna seja Glavnega odbora ZZB NOB Slovenije

19.12.2014 10:52

Glavni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je na seji, ki je bila 18. decembra 2014 na podlagi 20. člena Statuta Zveze sprejel naslednje

S K L E P E:

1. Glavni odbor sprejema Program nalog Zveze za leto 2015 v predloženem besedilu in s popravki iz razprave na seji.
2. Glavni odbor sprejema sklep o finančnem načrtu Zveze za leto 2015 v predloženem besedilu in predlaganih zneskih.
3. Glavni odbor bo v primeru drugačnih sredstev iz državnega proračuna in na podlagi dejanskih stroškov pripravljenih proslav po potrebi sprejel rebalans finančnega načrta.
4. ZZB NOB Slovenije se zavezuje, da se ne bo trošilo sredstev več kot je predvideno v finančnem načrtu. Prerazporejanje med postavkami je mogoče le brez povečevanja odhodkov.
5. Glavni odbor sprejema dopolnitev Statuta Zveze z novim 16 a) članom o mladinski organiziranosti.

dr. Matjaž Kmecl
Predsednik delovnega predsedstva
 
 

Resolucija ZN - odprto pismo predsedniku slovenske vlade dr. Miroslavu Cerarju

12.12.2014 14:31

Združeni narodi so z veliko večino sprejeli resolucijo A/C3/69/L56 »Boj proti poveličevanju nacizma in drugih dejavnosti, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije in drugih dejavnosti, ksenofobije in podobnih nestrpnosti«. Resolucija med drugim opozarja na postavljanje spomenikov SS enotam, razglašanje nacističnih kolaborantov za udeležence narodno osvobodilnih gibanj.

Sprašujemo vas, ki zagovarjate strpnost, solidarnost in človekovo dostojanstvo, zakaj je vlada Slovenije naročila svojemu predstavniku v Združenih narodih, da se vzdrži glasovanja o problemu, ki postaja vse bolj problem sodobne Evrope. Neofašizem in neonacizem dvigata glavo povsod po Evropi. V baltiških državah nacisti javno paradirajo po ulicah. V Ukrajini slavijo SS divizijo Galizien, ki je ob koncu vojne pobijala in požigala v naših krajih. Od Grčije do Skandinavije neonacistične in neofašistične skupine postajajo vedno glasnejše.

Tudi v Sloveniji neofašizem ponovno postaja vse glasnejši. Postavljamo spomenike SS-ovcem. Naj vas spomnim samo na spomenik v Grahovem. Dnevno smo priče ponarejanju zgodovine, prikrivanju kolaboracije in narodne izdaje.

Sodobna Evropa je vstala iz zmage nad nacizmom in fašizmom. Ni naključje, da je dan Evrope tudi dan zmage nad nacizmom in fašizmom.

Ne sprejemamo, da se je Slovenija v Združenih narodih vzdržala glasovanja, ker naj bi bila to skupna odločitev vseh držav članic EU. EU se je v zunanji politiki poenotila samo takrat, ko je šlo za interese velikih držav Evrope in seveda ZDA.

Verjamemo, da med vrednote vaše vlade ne sodi toleranca do neofašizma, neonacizma in ksenofobije, zato pričakujemo jasen odgovor.

S spoštovanjem,

Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB Slovenije
 

70. obletnica zmage nad nacifašizmom (1945 - 2015)

13.11.2014 22:34

V letu 2015 bomo praznovali 70. obletnico zmage nad nacifašizmom, ki je obenem praznovanje osvoboditve in miru, namenjeno vsem državljankam in državljanom Slovenije.

Odbor za proslavo 70. obletnice zmage v II. svetovni vojni,
ki ga je ustanovilo predsedstvo Zveze, je sprejel, po predhodnih razpravah v organih Zveze, Program proslavljanja ob 70. obletnici zmage nad nacifašizmom. Več >>
 

Dokumenarna serija Pričevalci

12.11.2014 10:31

V nadalejvanju objavljamo odmev gledalca, ki  ni osamljen primer, na dokumentarno serijo oddaj Pričevalci  na TV SLO1. Več ...
 

JAVNA IZJAVA - podpora Iztoku Furlaniču, predsedniku Tržaškega občinskega sveta

11.11.2014 14:32
Predsedstvo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je na seji 11. novembra 2014 sprejelo

                                                 J A V N O    I Z J A V O


Predsedstvo ZZB NOB Slovenije je na svoji seji, 11. novembra 2014 obravnavalo razmere, ki so nastale v Tržaškem občinskem svetu v zvezi z nezaupnico Iztoku Furlaniču, predsedniku sveta.
Predsedstvo podpira Iztokovo prizadevanje glede uporabe slovenskega jezika v Trstu in ostro nasprotuje poskusom revizije zgodovine, ki zanikajo osvoboditev Trsta s strani enot IX. korpusa in IV. armade, ki so zaključne boje bili z roko v roki z zavezniškimi armadami.
Trst je bil osvobojen 1. maja 1945.


 

Sodelovanje slovenskih in ruskih borcev

04.11.2014 12:33

Nov mejnik v sodelovanju slovenskih in ruskih borcev


Ljubljana, 4.11.2014

Danes je delegacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije na sedežu zveze sprejela rusko delegacijo Vseruske družbene organizacije veteranov, Rusko zvezo veteranov. V prvi vrsti je bil namen srečanja podpis sporazuma o sodelovanju med zvezama in vzpostavitev sodelovanja na področju veteranske dejavnosti.
Po pozdravnem nagovoru predsednika ZZB NOB Slovenije Tita Turnška in predsednika Ruske zveze veteranov armadnega generala Mihaila Moisejeva je spregovoril častni predsednik Janez Stanovnik.

Predsednik slovenskih borcev Tit Turnšek je Rusom predstavil slovensko organizacijo in način dela. Tudi to, da je v organizaciji vedno več mladih, ki skrbijo da se ohranjajo vrednote narodnoosvobodilnega boja.
Predsednik Ruske zveze veteranov Mihail Moisejev je predstavil aktivnosti njihove organizacije ob prihajajoči 70. obletnici zmage nad fašizmom in nacizmom in tudi aktivnosti za vnovično povezovanje veteranskih organizacij zmagovitih držav druge svetovne vojne.
Častni predsednik ZZB Slovenije Janez Stanovnik je rusko delegacijo najprej nagovoril v ruščini, nato pa čustveno opisoval spomine na krvave boje in solze, ki so tekle v boju proti fašizmu in nacizmu. Primerjal je napad na Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo in primerjal rusko domovinsko vojno z narodnoosvobodilnim bojem.
V sporazumu, ki sta ga oba predsednika podpisala danes, je med drugim zapisano, da bosta zvezi skrbeli za razvoj vsestranskih medsebojnih odnosov in delovnih kontaktov med organizacijama v Sloveniji in Rusiji, krepitev veteranske skupnosti, sodelovanja in medsebojne pomoči. Organizaciji bosta tudi sodelovali pri opozarjanju na pojave neofašizma, kjerkoli se ta v svetu pojavlja in ogroža mirno sožitje med narodi. Pomemben del sporazuma je tudi dogovor, da bosta podpisnici tesno sodelovali pri organizaciji praznovanja 70. obletnice zmage nad nacizmom in fašizmom in bosta ob tej priložnosti vzajemno povabili delegaciji, da se udeležita slovesnosti ob praznovanju. Podpisan sporazum velja do 31.12.2019.
Po sprejemu in podpisu sporazuma na sedežu ZZB NOB Slovenije je slovensko-rusko delegacijo sprejel še župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Delegacija je nato odšla v Cvibelj nad Žužemberkom, kjer je bila slovesnost s polaganjem vencev pri spomeniku. Govornik je bil državni sekretar ministrstva za obrambo Miloš Bizjak, ob zaključku pa je celotno delegacijo sprejel še župan Žužemberka Franc Škufca.

(VK, tvm)
________________________________________________________________________

avtor fotografij: Iztok Pipan, tvm
Mihail Moisejev in Tit Turnšek pri podpisu sporazuma o sodelovanju
 
Člani slovensko-ruske veteranske delegacije
 

Osvoboditev Trsta

04.11.2014 00:00

Kratka informacija o zaostrovanju polemike glede datuma osvoboditve in osvoboditeljev Trsta


Dne 13. novembra 2014 bo Tržaški občinski svet glasoval o (ne)zaupnici Iztoku Furlaniču, predsedniku sveta, ki je v nasprotju z resolucijo tega organa, sprejeto z večino glasov (21. 6. 2014) odločno zatrdil, da so Trst osvobodili Titovi partizani, 1. maja 1945. Mnenje župana Cosolinija in večine svetnikov naj bi bilo mnenja, da se je Furlanič, s svojo izjavo, pregrešil svoji »institucionalni funkciji«.

V zvezi s skorajšnjo razpravo o »zadevi Furlanič« v Tržaškem občinskem svetu, je Tržaški pokrajinski odbor ANPI-VZPI, v posebnem sporočilu za javnost, ponovil svoje trdno stališče gleda datuma in osvoboditeljev Trsta.

V omenjenem sporočilu je rečeno sledeče:
O osvoboditvi Trsta govorijo zgodovinska dejstva! Trst je bil osvobojen 1. maja 1945, na Tržaškem pa so se boji proti nemškemu okupatorju in kolaboraciji končali na Občinah, 3. maja 1945, ob 18 uri, ko je komandant nemških sil na Občinah polkovnik Majer, ob prisotnosti novozelandskega časnika, izrekel komandantu XX. divizije IV. Jugoslovanske armade Bogdanu Pecotiću zgodovinske besede: »Izročam vam, gospod podpolkovnik, vso nemško garnizijo in ves vojni material ter vas priznavam za zmagovalca «…

Osvoboditelji Trsta so torej bili borci Jugoslovanske armade, katere del je bil IX: korpus, sodelovali pa so tudi tržaški italijanski vstajniki Delavske enotnosti pod poveljstvom Komande mesta Trst, pripadniki GAP, ki so z aktivisti OF sestavljali jedro NOB in odporništva v Trstu ter pripadniki CLN (narodno-osvobodilni odbori). Med borci JA, ki so jo sestavljale številne narodnosti, so bili tudi bivši italijanski vojaki, ki so aprila 1943 vstopili v Titovo narodno-osvobodilno vojsko, da bi premagali nacifašizem in vrnili Italiji in Italijanom dostojanstvo, ki ga jim je fašizem odvzel…

Opomba: Stališče Tržaškega ANPI-VZPI podpirajo tudi druge antifašistične organizacije in ustanove (ANED, ANPPIA in inštituti).

Štefan Cigoj, član predsedstva ZZB NOB Slovenije
<< < 1 2 3 4 5 ... 10 ... 15 ... 20 ... 25 ... 29 > >>