Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 ... 10 ... 15 ... 20 ... 25 ... 27 > >>
 

Osrednja spominska prireditev  ob 70-letnici osvoboditve Zgornje Savinjske doline, Mozirje 6.9.2014

21.08.2014 08:47

Organizacijski odbor za pripravo slovesnosti ob 70-letnici pohoda 14. DIVIZIJE na Štajersko in osvoboditve Zgornje Savinjske doline vabi na osrednjio slovesnost, ki bo v  soboto, 6. septembra 2014, ob 11. uri na igrišču v Mozirju.

pdfVabilo_Mozirje, 6.9.2014 (.pdf 2.2MB)
 

IZJAVA ZA JAVNOST

o žaljivkah ob državnem prazniku

02.07.2014 11:10

Predsedstvo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je obravnavalo izjave objavljene ob letošnjem dnevu državnosti, ki žalijo, obrekujejo in kriminalizirajo borce NOB in skušajo razvrednotiti njihov boj in delovanje Zveze borcev, kot nosilke vrednot NOB. Predsedstvo zavrača neutemeljene trditve in ugotavlja:

1. Neresnična je trditev, da je Zveza borcev v odločilnem času nasprotovala samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Nasprotno, ves čas je zagovarjala univerzalno načelo o pravici do samoodločbe, vključno s pravico do odcepite in se s številnimi dokumenti dejavno vključevala v ustavno razpravo in v nastajanje nove zakonodaje. Javno se je pozitivno opredelila do plebiscita, agresijo JLA pa večkrat odločno obsodila.

2. V Zvezi borcev spoštujemo državo in njene institucije, tudi ko imamo kritična stališča do politike vlade, parlamenta in drugih državnih organov. V kritiki smo konstruktivni, ne destruktivni. Podpiramo pravosodne organe v njihovi neodvisnosti in smo prepričani, da je sodbe sodišč potrebno spoštovati ne glede na to, kdo se z njimi strinja ali ne. Necivilizacijsko je izvajati ulične in medijske pritiske in groziti sodnikom z represijami, postopke in sodbe pa z lažnim prikazovanjem zlorabljati za politične namene.

3. Leta 1991 smo uveljavili samostojnost in neodvisnost slovenske države, vendar je v Temeljni ustavni listini o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije jasno zapisano, da je bila Republika Slovenija država že v tedanji veljavni ustavni ureditvi. Država torej ni nastala leta 1991, pač pa se je proces začel že prej: z zametki v letih 1918-1920, postopoma v NOB od prvih volitev v narodnoosvobodilne odbore na osvobojenih ozemljih, do Kočevskega zbora, črnomaljskega zasedanja SNOS-a in mednarodnega priznanja nove Jugoslavije po sporazumu Tito-Šubašić, preko prve slovenske vlade v Ajdovščini, do prve Ustave LRS januarja 1947 in naprej do osamosvojitve.

4. Na ustanovnem sestanku OF v noči 26. na 27. april 1941 je bil sprejet trden sklep o organizaciji oboroženega upora proti nacifašističnim okupatorjem. Zato je zlobna in neutemeljena trditev, da je šlo tedaj za prvo kolaboracijo komunistov z okupatorji. Tedaj naj bi podpirali pakt Molotov-Ribentrop - 1939, kar se je sicer zgodilo mnogo pred okupacijo in pred zavrnitvijo trojnega pakta z množičnimi protesti 27. marca 1941. Ob ustanovitvi OF to ni imelo nobenega pomena več.

5. Rdeča zvezda je simbol svobode in osvoboditve. Pod tem simbolom je za slovensko domovino padlo 28.472 partizanov, 5.325 aktivistov OF ter 10.369 taboriščnikov. Oznake, ki jih je imela JLA ob agresiji na Slovenijo, ne morejo zanikati pomena, ki ga je simbolizirala rdeča zvezda v NOB. Zato je upor rdeči zvezdi v resnici namenjen stigmatizaciji NOB in posredno opravičevanju kolaboracije v nesposobnosti razumeti in priznati zgodovinska dejstva. Nesporno je tudi, da je bil narodnoosvobodilni boj pod rdečo zvezdo sestavni del velike zavezniške antihitlerjevske koalicije, kar je bilo letos ponovno potrjeno s prisotnostjo partizanske delegacije na proslavi 70. obletnice invazije v Normandiji.

V Ljubljani, 1.7.2014


Predsedstvo Zveze združenj
borcev za vrednote NOB Slovenije
 

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je že leta 2012 razsodilo, v primeru Madžarske, da nošenje rdeče zvezde ni kaznivo dejanje

02.07.2014 08:37
 

Normandija 2014 - sprejem veteranske delegacije

24.06.2014 13:43

Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije je danes na sedežu zveze pripravila sprejem za veterane, ki so se udeležili prireditve ob 70. obletnici izkrcanja v Normandiji. 13 članska delegacija, ki je še vedno močno pod vtisom udeležbe si je enotna, da je bilo vabilo s strani francoskega predsednika slovenskim veteranom veliko priznanje tako za partizansko vojsko kot za republiko Slovenijo. Uradna udeležba je nova potrditev tega, da so bili borci narodnoosvobodilne vojske na pravi strani in da so imeli veliko vlogo v zavezniškem boju proti okupatorju. Zmaga nad fašizmom in nacizmom je pomenila osnovo za razvoj sodobne Evrope in samostojne Slovenije.

Vsi udeleženci so prejeli spominske foto knjige, ki bodo v spomin tako veteranom kot njihovim potomcem. Zveza borcev bo celotno pot delegacije in vtise veteranov predstavila tudi v kratkem dokumentarnem filmu, ki bo predstavljen v kratkem.

Vodstvo zveze vsem državljanom čestita ob državnem prazniku, Dnevu državnosti.


Vodstvo ZZB NOB Slovenije
 
 

Slovesnost ob 69. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Ljubelj

14.06.2014 14:55

Zoper sleherno morijo, zatiranje in teptanje človekovih pravic in svoboščin


Slovesnost v spomin na 69. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem. Slavnostni govornik – dr. Uroš Grilc, minister za kulturo Republike Slovenije.

Spominski park Mauthausen pod Ljubeljem, 14. 6. 2014  – »Noben peklenski stroj ne premore dovolj zobnikov, dovolj velikih mlinskih koles, da bi lahko strl človekovo voljo po svobodi in dostojanstvu,« je eden izmed poudarkov letošnjega slavnostnega govornika na slovesnosti, dr. Uroša Grilca, ministra za kulturo Republike Slovenije. V svojem govoru se je osredotočil predvsem na izkušnje trpečih taboriščnikov, ki so v mukah gradili 1542 metrov dolg predor, z namenom izboljšanja prometne poti nemške vojske do Jugoslavije. Poleg navidez brezupnega položaja so se namreč izpostavile tudi najboljše človeške lastnosti – moč posameznikov, ki so dajali upanje tudi ostalim sotrpinom ter nam tudi danes v opomin dokazujejo, da se ne smemo prepustiti »občutkom strahu in nemoči, ki ravno zaradi njihove intenzivnosti posameznika osamijo in ga naredijo pasivnega«. Izpostavil je tedaj dvajsetletnega Janka Tišlerja, ki je svojce taboriščnikov obvestil, da so ti še živi in jim prinašal hrano ter informacije. Minister Grilc je ob koncu govora poudaril, da nas slovenski upor proti fašizmu in nacizmu postavlja med legitimne naslednike zgodovinskega izročila, iz katerega izhajajo vse civilizirane sodobne države in na katerem temeljijo mednarodne organizacije. »Lahko imamo drugačne poglede na to, kakšna mora biti prihodnost Slovenije. Prav je, da jih imamo in da jih lahko na demokratičen način izrazimo. Gotovo pa smo si, ravno na tem presečišču številnih tragedij zgodovine in sodobnega časa, v enem na vso moč enaki. Živeti želimo v družbi, ki jo prežemata pravičnost in solidarnost. Na nič manj nismo pripravljeni pristati. Žrtve naših prednikov so preveč zgovorne. In prihodnost naših zanamcev preveč pomembna,« je zaključil.

3. junija 1943 so iz koncentracijskega taborišča Mauthausen pod Ljubelj pripeljali prvih 300 jetnikov. Taborišče Ljubelj je bilo le eno od devetinštiridesetih podružnic, edino koncentracijsko taborišče na Slovenskem. Stražarji z mitraljezi in žarometi na šestih stolpih so nadzorovali delo okoli 2000 političnih internirancev iz trinajstih evropskih držav, med njimi je bilo največ Francozov, poleg njih pa še Poljaki, Rusi, Jugoslovani, Nemci, Avstrijci, Židi, Italijani, Danci, Čehi, Norvežani, Luksemburžani, Nizozemci, Arabci, Romi, Grki, Belgijci in Švicarji. V težkih delovnih razmerah so zgradili 1542 metrov dolg predor, skozi katerega je prvi avtomobil zapeljal 4. decembra leta 1944. Takrat je bil namen predora izboljšanje prometne poti nemške vojske do Jugoslavije, danes pa je njegova vloga ravno nasprotna – povezovalna, saj je pot med Gorenjsko in zamejsko Koroško bistveno krajša zaradi njega.

Tokrat je zbrane na spominski slovesnosti nagovoril tudi francoski veleposlanik, njegova ekscelenca Pierre Francois Mourier. Še pred pričetkom slovesnosti je odkril novo spominsko ploščo v spomin deportirancem, na stebru pri spomeniku »J'accuse« (»Obtožujem«), ki bo nadomestila prejšnjo, postavljeno leta 1955, ki je z leti skoraj povsem zbledela.

»Ta kraj, tako kot Mauthausen ali Auschwitz, nas mora vzpodbuditi k razmisleku o nas samih. Kako je lahko ta odlična evropska civilizacija, ki je doživela svobodo in nastanek človekovih pravic, tako globoko potonila in se soočila celo s propadom in zavrnitvijo osnovnih vrednot? Zato moramo biti pozorni na vsak najmanjši pojav rasizma, sovraštva in barbarstva,« je izpostavil Pierre Francois Mourier. Ob tem je spomnil tudi na moč upanja: »Naj spomnimo, da je na tem prostoru, kjer dnevi niso imeli konca, kjer je bilo delo sredstvo za uničevanje in pokončanje, kjer bi upanje moralo umreti, obstajalo tudi odporništvo.« In pomen le tega, h kateremu so pripomogli tudi domačini, ki so bodrili internirance in jih oskrbovali s kruhom, cigaretami in kar je najbolj pomembno, z vzpodbudnimi besedami in informacijami o poteku bojev in skorajšnjem koncu vojne, je izpostavil francoski veleposlanik, ki je odkritje nove plošče primerjal z nedavnim vpisom treh francoskih predstavnikov odporniškega gibanja v Panteon: »Stara spominska plošča se je sčasoma poškodovala, postala je skoraj nečitljiva, skoraj kot da bi tragični spomin začel bledeti. Obiskovalci tega kraja so težko razbrali, da so na tem kraju ljudje delali, trpeli in umirali. Bilo je potrebno, z globokim spoštovanjem, ponovno obuditi in pozdraviti njihovo žrtvovanje in pogum. Zelo pomembno je, da se, tako kot mi danes tukaj, zberemo, ne glede na nacionalnost ter se poklonimo spominu na žrtve tega barbarstva.«

Na osrednjem odru sta s zbrane nagovorila tudi župan občine Tržič, mag. Borut Sajovic in Dušan Štefančič, častni predsednik mednarodnega odbora Mathausen.

Borut Sajovic se je zahvalil vsem, ki ohranjajo spomin na resnico, še posebej je ponosen na njihovega častnega občana, dr. Janka Tišlerja, ki je svetu odkril resnico o taborišču na južni in severni strani.

„Danes se mi ne sprašujemo, tukaj zbrani, kakšna je zgodovinska resnica, kakšna so dejstva. Mi točno vemo kdo je bil na eni strani žice, dobro oblečen, uniformiran z brzostrelko in s psom in kdo je bil na drugi strani. In se veselimo tega, da smo drugo svetovno vojno končali na pravi strani in to so letos prvič potrdili zavezniki v Normandiji in predstavnike slovenskih partizanov povabili na slovesnost,“ je še posebej izpostavil.

Besedam spomina in opomina se je pridružil tudi Dušan Stefančič: „Taborišče je simbol vseh taborišč, zaporov in ječ, ki so jih v mnogih letih fašistične in nacistične ideologije ustvarili na ozemlju naše domovine.“ Izpostavil je še eno morišče in sicer v avstrijski graščini Hartheim, kjer je med drugim umrlo več kot 600 Slovencev in kjer so usmrtili tudi ljudi, ki so jih pripeljali iz avstrijskih taborišč: „Ta preteklost, ki sega v sedanjost, naj bi bila pričujočim generacijam v odločen opomin in opozorilo, da bodo skrbele zato, da se ti dogodki 20. stoletja nikoli več ne bodo ponovili.“

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Tržič, recitatorja Anica Horvat in Robi Žavbi iz Odra treh herojev Pirniče, pevski zbor OŠ Križe, scenarij in produkcija pa sta bila delo Silvane Knok in Iztoka Pipana iz televizije Medvode.

Venec so položili predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek, minister za kulturo dr. Uroš Grilc, župan občine Tržič mag. Borut Sajovic, delegacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, delegacija Združenja borcev za vrednote NOB Tržič in ostale delegacije. Slovesnosti so se udeležili tudi številni visoki predstavniki veleposlaništev in borčevskih organizacij, med njimi veleposlanica Zvezne republike Nemčije, veleposlanik Republike Poljske, konzul Kraljevine Norveške, ter častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik.

Na dvorišču gostilne Karavla Koren je bila ob tem odprta razstava Mauthausen – Taborišče Ljubelj, avtorjev Jožeta Romška in Slavka Hočevarja.

(Nataša Predalič, tvm)
_______________________________
fotografije: Iztok Pipan, tvm
 
 

Veteranska delegacija ZZB NOB Slovenije v Normandiji

07.06.2014 17:15

Včerajšnje 70. obletnice izkrcanja zavezniških sil v Normandiji so se udeležili tudi slovenski veterani NOB pod vodstvom Janeza Stanovnika, častnega predsednika Zveze. V delegaciji so bili še: predsednik Zveze Tit Turnšek, dr. Marko Vrhunec, dr. Anton Vratuša, dr. Ljubo Bavcon, Franc Pregelj - Boro, Dušan Puh, Franc Sever-Franta, Božidar Gorjan, Lado Kocijan, Sonja (Zabric) Vrščaj, Dušan Stefančič, Janko Heberle in Alojz Žibret.

avtor fotografij: Iztok Pipan, tvm
Ena od dveh tribun za veterane, ki je sprejela 2500 udeležencev
 
Delegacija ZZB NOB Slovenije
 

Sporočilo za javnost  - predstavitev publikacije TOGETHER (SKUPAJ: bojno tovarištvo slovenskih partizanov in zaveznikov)

03.06.2014 13:06

Ljubljana, 3. junij 2014  Zavezništvo kot sodelovanje v skupnem vojaškem boju je bilo izražanje podpore, zlasti vojaške, moralne in tudi politične v prizadevanju tistemu, ki se je boril proti istemu sovražniku. Zavezništvo pa ni imelo v nasprotju s kolaborantstvom kakršno je bilo značilno v drugi svetovno vojni značilnosti odnosa med gospodarjem in nekom, ki mu je podrejen in od njega odvisen v vseh ozirih. Zavezništvo ni bilo zavetništvo. Šlo je za sodelovanje bolj ali manj enakovrednih sodelavcev v skupnem boju proti skupnemu (dr. Zdenko Čepič v predgovoru k publikaciji)
ZZB za vrednote NOB Slovenije bo v četrtek, 5. junija ob 10. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije predstavila novo publikacijo, v kateri bo predstavljena druga svetovna vojna na jugoslovanskem prostoru in sodelovanje slovenske partizanske vojske z zavezniškimi silami.
Publikacija je razdeljena v tri sklope: Značaj druge svetovne vojne, osvobodilnega boja v Jugoslaviji in zavezništvo; Slovenski prostor kot bojevališče : razvoj slovenske partizanske vojske in njena vojaška; Sodelovanje slovenskih partizanov in zaveznikov.

Publikacija bo predstavljena v sklopu odprave uradne veteranske delegacije ob 70 letnici izkrcanja v Normandiji, kamor se bo delegacija odpravila v petek 6. junija. Slovenski partizani pri izkrcanju neposredno niso sodelovali, a je bil njihov boj na slovenskem ozemlju zelo pomemben tudi za pripravo operacije »Overlord«: Slovensko ozemlje je dodatno pridobilo na geopolitičnem pomenu leta 1944, ko so Anglo-Američani pripravljali vèliko izkrcanje v Normandiji (operacija »Overlord«). Tedaj je bilo tudi najbolj aktualno, da se pozornost Nemcev preusmeri drugam po Evropi. Način za to so bile sabotaže na železnicah. V obsežnem načrtu marca 1944 o strateških ciljih, ki bi jih bilo treba uničiti, sta bila med prioritetami ponovno Zidani Most in pa povezava med Ljubljano in Hrvaško. Konec maja 1944 je SOE poslala misiji »Crayon«, ki je delovala na Primorskem, navodila, v katerih je bilo zapisano, da na območju partizanskega 9. korpusa tečejo pomembne železniške proge, ki so najpomembnejša vez med Italijo in Nemčijo. Le nekaj dni pred zavezniškim izkrcanjem v Franciji, naj bi se torej še bolj stopnjeval pritisk na nemške komunikacije. (dr. Gorazd Bajc v publikaciji Together)

Vodstvo ZZB NOB Slovenije
 

Sporočilo za javnost -  udeležba veteranske delegacije na slovesnosti v Normandiji

02.06.2014 13:02


Ljubljana, 2. junij 2014:   delegacija ZZB za vrednote NOB Slovenije o v petek, 6. junija zastopala Slovenijo na proslavi ob 70. obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji.
Na svečanost so veterani povabljeni kot člani zavezniške vojske med drugo svetovno vojno, saj je partizanska vojska klub temu, da pri izkrcanju ni neposredno sodelovala, odigrala pomembno vlogo. Pred operacijo Overlord je bilo namreč pomembno na drugih frontah zadrževati nemško vojsko, ki posledično ni mogla pripraviti primerne obrambe v Normandiji.
Zasluge za to, da se bo slovenska veteranska delegacija letos udeležila uradne proslave, kjer bodo med drugimi prisotni tudi ameriški predsednik Barack Obama, ruski Vladimir Putin in britanska kraljica Elizabeta II., gredo predvsem slovenskemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, častnemu predsedniku ZZB NOB Slovenije, tovarišu Janezu Stanovniku in francoskemu veleposlaniku v Sloveniji, Pierreu-FranÇoisu Mourieru.
V slovenski delegaciji, ki jo bo vodil tov. Janez Stanovnik bodo še: predsednik ZZB za vrednote NOB, Tit Turnšek, Marko Vrhunec, Anton Vratuša, Ljubo Bavcon, Franc Pregelj, Dušan Puh, Franc Sever, Božidar Gorjan, Lado Kocijan, Sonja (Zabric) Vrščaj, Dušan Stefančič, Janko Heberle in Alojz Žibret.
Po dosedanjih informacijah bo Anton Vratuša z 99 leti drugi najstarejši udeleženec svečanosti.

Uradna spletna stran: http://www.le70e-normandie.fr/the-70th/the-70th-anniversary-of-d-day-and-the-battle-of-normandy/?lang=en

Vodstvo ZZB NOB Slovenije
 

Predčasne parlamentarne volitve -
Sporočilo za javnost s seje Sveta ZB

26.05.2014 11:09

Svet ZZB NOB Slovenije je na svoji 14. seji dne 21.5.2014 razpravljal o razmerah v Sloveniji po odstopu vlade in pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami.

Svet ZB je zaskrbljen nad trenutno neodmerjenostjo upravljanja z državo in s tem nad stanjem demokracije pri nas; zato vse pristojne - od predsednika države do parlamenta, vlade in strank - poziva, naj razumno in v miru, brez nervoznega in nepotrebnega hitenja skušajo najti rešitev, po kateri bo kar najbolj avtentično izražena volja volivcev. Najslabše bi bile v tem trenutku polovične in strankarsko odmerjene rešitve; še posebej, ker temeljne državne institucije, predvsem parlament in vlada, tako in tako dovolj stabilno delujejo tudi zdaj (ne glede na delno omejena pooblastila). Vsekakor sta zdaj bolj kot vse drugo potrebna modrost in hladnokrvnost, ter seveda zavest, da država ni v najboljšem stanju, kar zahteva še dodatno, skoraj skrajno odgovornost.

Svet ZZB NOB Slovenije
 

70-obletnica zavezniškega izkrcanja v Normandiji

09.05.2014 09:38

Slovenski veterani NOB (ZZB NOB Slovenije) smo preko slovenskega veleposlaništva v Parizu prejeli povabilo na mednarodno obeležitev 70-obletnice zavezniškega izkrcanja v Normandiji, ki bo 6. junija 2014 potekala v kraju Ouistreham.
Zveza je povabilo sprejela. Manjša delegacija ZZB NOB Slovenije se bo slovesnosti udeležila.
<< < 1 2 3 4 5 ... 10 ... 15 ... 20 ... 25 ... 27 > >>