Razstava NOB 1941 – 1945 je bila na ogled v galeriji knjižnice Radlje ob Dravi od 8. 11. do 14. 11. 2023. Ogledali so si jo lahko člani in drugi obiskovalci v delovnem času knjižnice.

V sklopu razstave smo organizirali tudi OKROGLO MIZO z naslovom SPOMINI, KI ŠE ŽIVIJO. Svoje izredno zanimive spomine je z nami delil tov. Alojz Kodrun, ki je vojno doživel kot otrok v Ribnici na Pohorju:

»Nekega jutra, ko se je komaj začelo svitati, me je zbudil ropot v hiši. Slišal sem tudi glasove, ki so prihajali od zunaj izpred hiše. Hitro sem vstal in pogledal skozi okno. Videl sem ljudi hoditi v koloni od hiše v smeri poti, ki je vodila v kamnolom, kateri je bil oddaljen kakšnih pet minut hoje. Bilo jih je približno dvajset. Moj oče in svak Franc Pogorelc sta morala vsako jutro zelo zgodaj vstati, ker sta šla v službo. Ko je mati prišla v hišo je videla, da sem jaz že vstal. Mamo sem vprašal kdo so bili ti ljudje, a me je ostro zavrnila, da nisem nič videl, ampak samo sanjal. Seveda sem hotel mamo prepričati, da sem res videl neke ljudi, ki so imeli okrog ramen ogrnjene in privezane koce in so v koloni odšli od naše hiše. Mati mi je še enkrat rekla, da sem vse to le sanjal. A ker sem vztrajal pri svoji trditvi sem si prislužil kazen. Bil sem tepen in jecljaje rekel, da sem res sanjal. Mati mi je zabičala, da se o tem več ne pogovarjava.«

Posebej smo pozdravili tovarišico Danico Žorž, ki je bila najmlajša partizanka v Ribnici na Pohorju. Prireditve so se udeležili tudi župan Občine Radlje ob Dravi, mag, Alan Bukovnik, podpredsednica ZKP Celovec Maria Koletnik – Mojca in drugi dragi gostje. Okroglo mizo je odlično vodil Matjaž Jeznik.

Matjaž Tomažič,
predsednik ZB NOB Radlje ob Dravi