Združenje borcev za vrednote NOB Črnuče je ob Dnevu mrtvih pripravilo in se udeležilo številnih komemoracij v spomin na vse padle, ki so dali svoja življenja, da smo premagali uničujoči nacifašizem in zaživeli v svobodi in miru.

Udeležili smo se komemoracije ZZB na Lancovem, kjer je spomenik ubitim talcem, med njimi tudi herojinji Rezki Dragar, imeli komemoracijo pri spomeniku padlih partizanov Rašiške čete v Selu pri Vodicah, položili cvetje in sveče pri Kraljevi domačiji v Podgorici, ter pri spomeniku Rezke Dragar pri OŠ Dragomelj. Tu so sodelovali  z recitacijami in glasbenimi točkami tudi učenci te šole s svojo mentorico g. Medved. Cvetje in sveče smo položili tudi pri spomeniku ob M-trgovini v Podgorici.

Poleg tega smo cvetje in sveče položili tudi v Parku herojev pred OŠ Maksa Pečarja na Črnučah, pri spomeniku Ceneta Štuparja v Rašiškem gozdu in pri osrednjem spomeniku padlim borcem NOB in žrtvam sovražnikovega nasilja s Črnuč in sosednjih naselij pred Kulturnim domom Črnuče. S svečami in cvetjem smo se poklonili tudi pred spominsko ploščo na gasilnem domu v Nadgorici.

Osrednja spominska slovesnost je bila 25.10.2023 na pokopališču Črnuče pri spomeniku žrtev.

Kratek nagovor pred začetkom komemoracije je imel predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Črnuče tov. Rudi Vavpotič, delegacija članov ZB Črnuče pa je k spomeniku položila venec.

Na spomeniku je vklesano 59 imen partizank in partizanov s Črnuč in okolice, ki so v borbah z okupatorjem izgubili svoja življenja. To je v svojem svečanem nagovoru posebej izpostavil dr. France Križanič in poudaril kako pomembno je ohranjati spomin na velika dejanja herojev NOB, ki so temelj sodobnega svobodnega sveta. Z recitacijami in glasbenimi točkami so sodelovali učenci OŠ Maksa Pečarja, šolski pevski zbor, recitatorke –članice ZB Črnuče in MePZ KUD Svoboda Črnuče.

Na vseh navedenih slovesnostih, kakor tudi na slovesnostih na širšem območju Ljubljane, je bil s praporom NOB Črnuče prisoten tudi naš praporščak tov. Sulejman Čerimović. Pri slovesnosti na pokopališču Črnuče pa so sodelovali tudi praporščaki Ljubljana – mesto heroj, ZB Lancovo in Sever.

S tem smo pokazali veliko spoštovanje in spomin do vseh, ki so plačali visok krvni davek za našo svobodo. Slava jim!

 

Tekst: Marija Plazar