Spomnili smo se vseh mrtvih

Združenje borcev za vrednote NOB Dovje – Mojstrana in Občina Kranjska Gora sta pripravila žalno slovesnost pred dnevom spomina na mrtve pri spomeniku prve in druge svetovne vojne  v spominskem parku na Dovjem.

Na koledarju smo obrnili nov list  in v miru objemu tišine smo  vstopili v mesec november, ki nam v prvih dneh prinese, Dan spomina na mrtve.

Za trenutek smo ustavili svoj korak, misel, besedo in se z globokim spoštovanjem poklonili vsem, ki so kakorkoli zaznamovali ali začrtali naše življenje. To je dan spomina na vse tiste, ki smo jih imeli radi, sorodnike, prijatelje, znance.

A  ozrli smo  se  v preteklost in se spomnili vseh tistih, ki jih nismo poznali, a so nam  pustili neizbrisan pečat. Za vsa plemenita dejanja niso potrebne velike besede, saj so bili to  mali preprosti ljudje, katera imena z velikimi črkami zapišemo v zgodovino slovenskega naroda.

Spomnili  smo se slovenskih fantov, ki so služili Avstro – ogrski monarhiji, padlih v 1. svetovni vojni, borcev generala Rudolfa Maistra za severno mejo, junakov iz mogočnega boja z mnogo številčnejšem okupatorju med drugo svetovno vojno in junakov osamosvojitvene vojne leta 1991, za samostojno Slovenijo. Vsi ti dogodki nam tiho šepetajo zgodbe, ki jih je zapisal čas.

Preteklost nas uči, da moramo v težkih trenutkih stopiti skupaj, da moramo sodelovati, si prisluhniti in razmišljati  o dobrih odločitvah.

Vojna, mir, svoboda. Ob teh besedah se vedno zamislimo. Vojne, ki se sedaj dogajajo v svetu povzročajo hude stiske in bolečino prebivalstva.

Tragično je, da nobena vojna ne spoštuje človekove naravne pravice do življenja, nobena ni brez napak in nasilja, nobeno nasilje pa ni brez krivic. Vojna nima ne volje in ne razuma, da bi se spraševala o tragedijah, ki jih s tem povzroča, zdaj eni, zdaj drugi bojujoči se strani.  Napake in krivice pa bolijo, komur so storjene. Poskušajmo jih razumeti ter jih, kolikor je to še v naši moči, brez povzročanja novih, tudi popraviti.

Spomnimo se naših borcev, ki so   svoja življenja dali za slovenski narod, da bi obstal na svoji  zemlji in ohranil slovensko besedo. Končno smo prišli do svoje težko priborjene države Slovenije. Zato ne zapravimo njihove dediščine, ki so jo izbojevali v krvi in trpljenju skozi stoletja.

Ohranimo jo, kot so jo imeli v spominu preden so žrtvovali svoje življenje za lepši jutri. Nam živim naj bo opomin, da tisti, ki so umrli, niso umrli zaman.

Mrtvi naj počivajo v miru. Vsi si zaslužijo svoje počivališče. Prav posebno sporočilo nosijo obeležja pokopanih v vojnah. Vsi, ki so našli kraj počitka v slovenski zemlji, so sedaj v naših misli.  Ni potrebno veliko besed, da prelistaš zgodovino in si tiho zaželiš, da nas različnost ne bi usodno razdruževala in povzročala nepotrebnega trpljenja in gorja.

Tako damo priznanje vsem, ki so nekoč živeli in umrli, živim, ki skrbijo, da je zadnje počivališče lepo urejeno, vredno spomina in razmisleka. Spomin na vse pokopane, spomin na zgodbe, ki so se dogajale ostaja živ med nami.

 V veselje in ponos mi je, da smo stopili skupaj z vsemi predsedniki KS v občini Kranjska Gora, da skupaj ohranimo in častimo spomin na naše predhodnike, ki so tlakovali pot k svobodi. Poskrbeli smo, da so obeležja v posameznih KS v naši občini lepo urejena, nikoli ne smejo biti pozabljena. To je naša dolžnost, to je naša zaveza.

V zahvalo umrlim smo v vseh petih KS v občini Kranjska Gora, v Dragi ter Begunjah položili venčke in ekološke sveče, se spomnili preteklih dogodkov, ki naj nam bodo v opomin.

 Mir, svoboda in brezskrbno bivanje niso samoumevni. Veliko krvi je bilo prelite, da lahko danes živimo v spokojnosti in blaginji. Cenimo to vrednote in ne pozabimo naših  padlih junakov.

Pokopališče je kraj, ki nas opominja, da marsikdaj v preteklosti ni bilo tako kot bi si želeli. A skušajmo razumeti in s strpnostjo reševati probleme. Zavedajmo se, da smrt ne dela razlik. Z njo prenehaš  biti realnost  in postaneš le tih spomin. Ohranimo  naše mrtve v lepem spominu.

V imenu občinskega društva ZB za vrednote NOB Dovje – Mojstrana in Občine Kranjska Gora se zahvaljujem učencem OŠ 16. decembra Mojstrana; Tinki, Evi, Lani, Vidi, Deji, Alji, Jaku in Jakobu. Članom družine Krisch; Juliji, Florjanu in Ambrožu, za recital, članom vokalne skupine Triglavski zvonovi za zapete pesmi in  Primožu za prijetne  melodije.  Vsi so s svojo prisotnostjo  spomnili  na vojne grozote, ki ne smejo biti nikoli pozabljene.

Mnogo je še neizgovorjenih zgodb. Zato je prav, da zgodbe pripovedujemo živim, dan za dnem. Prisluhnimo sočloveku in ohranimo mir v srcu.

Predsednica ZB za vrednote NOB Dovje – Mojstrana, Sonja Mirtič

Foto: Jože Mirtič