Ljubljana, 30. oktober 2023  – Predstavniki ZZB za vrednote NOB Slovenije so se skupaj s predstavniki KoDVOS-a udeležili komemoracije pred Dnevom spomina na mrtve na Ljubljanskih Žalah.

S polaganjem vencev so se najprej poklonili spominu na narodne heroje 2. svetovne vojne pred Grobnico narodnih herojev pri poslopju državnega zbora.

Grobnica narodnih herojev v Ljubljani je spomenik padlim narodnim herojem NOB, partizanom, ki so se med drugo svetovno vojno, tudi kot pripadniki zavezniške protifašistične koalicije, borili proti fašističnim in nacističnim okupatorjem.

Grobnica NH, 2022

Na ljubljanskih Žalah so položili venec pri Kostnici žrtev 1. svetovne vojne, kjer je premeščenih in pokopanih 5258 posmrtnih ostankov padlih vojakov in umrlih ujetnikov prve svetovne vojne.

Sledila je spominska slovesnost v Spominskem parku padlih borcev in talcev NOB. Prisotne je nagovoril župan MO Ljubljana, Zoran Janković, v programu sta sodelovala Partizanski pevski zbor in Policijski orkester, dogodek pa je povezovala Mojca Poredoš.

Poklonili so se tudi spominu na talce v Gramozni jami – kraju, kjer so italijanske okupatorske sile v letih od 1942 do 1943 streljale slovenske talce.

Sledila je spominska slovesnost pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91´, kjer je zbrane nagovoril minister za obrambo RS, Marjan Šarec.

V spomin padlim Ruskim in Sovjetskim vojakom, ki so izgubili življenje v vojnah na naših tleh, so položili venec še pri ruskem pomniku na Žalah.

Pri polaganju vencev je sodelovala tudi Gardna enota SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

Zapisala: M. Konkolič, ZZB
Foto: M. Jankovič, ZVVS