Ljubljana-Moste, 23. 11. 2023; Mladi za vrednote NOB Slovenije so v Mladinski postaji Moste organizirali tematsko pogovorni večer z mladinsko aktivistko Saro Štiglic. Pogovarjali so se o mladinskem aktivizmu in pogledu mladih na situacijo v svetu.

S tematsko pogovornim večerom z mladinsko aktivistko Saro Štiglic so Mladi za vrednote NOB Slovenije (MNOB), mladinska organizacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, odprli sezono tematsko pogovornih večerov 23/24.

Na začetku je Sara opisala, kako je začela svojo pot aktivizma. Zanjo je bil prelomni trenutek, ko se je po odstopu Šarčeve vlade oblikovala nova oblast pod taktirko Ivana »Janeza« Janše, ki je takoj začela z grobimi posegi v pravice in svoboščine državljank in državljanov. Kar jo je takrat najbolj zmotilo, ni bila le ideologija, po kateri so posegale takratne stranke, ampak izkoriščanje ene največjih zdravstvenih kriz v lastno korist in bogatenje. V tem času se je začela udejstvovati protestov, pridružila se je t. i. ‘petkovim protestnikom’, nato še ‘Mladim za podnebno pravičnost’. V tem času se je, kot sama opisuje, njeno gledanje na svet močno spremenilo. Sara je povedala, da je še leta 2020 verjela, da so bistvene spremembe na bolje znotraj sistema možne, zdaj je drugačnega mnenja.

Mlada aktivistka je pojasnila svoje poglede na različne pristope k aktivizmu. Predvsem prednosti in izzive primerjajoč aktivizem ene teme, ki se predvsem odziva na posamezne napake in stranpoti oblastnikov, s sistemskim aktivizmom, ki se ukvarja z vprašanjem kako zgraditi nov, drugačen sistem, kjer se to ne bi dogajalo.

Zbrane so na koncu zanimale najrazličnejše teme. Pri vprašanju, kako organizirati mlade, Sara svoje upe polaga predvsem na direktni stik in pogovor ena na ena. Verjame, da se je veliko ljudi pripravljeno angažirati in si žele spremembe trenutnega sistema, vendar so zaradi preteklih razočaranj izgubili upanje in postali družbeno-politično pasivni. Ravno z neposrednim pristopom pa jim lahko razgradimo meglo, ki nam jo pred oči postavlja obstoječi sistem.

Pomembno vprašanje je bilo tudi vprašanje preseganja družbenih razredov in kje, če sploh kje, je točka preloma, ki bi vodila v to. Po Sarinem mnenju je rešitev v  številčnosti. Zaradi tega je tako pomembno, da se vsak posameznik mobilizira, tudi če v svoji neposredni sferi delovanja v tem ne vidi bistvenega doprinosa.

Nazadnje se je pogovor odvil tudi v bolj filozofsko smer, in sicer je slušatelje zanimalo, kaj predstavlja konec revolucije in prehod v novo stanje. Na tej točki je bila Sara mnenja, da je prehod v boljšo, pravičnejšo družbo jasno definiran, medtem ko na drugi strani, revolucijo vidi kot neskončno dejavnost, saj ko enkrat dosežemo takšno družbo, bo še vedno in za vedno potrebna državljanska aktivnost, da novonastalo družbo ohranimo.

Tematsko pogovorni večer so sklenili s sklepom o pomembnosti družbenopolitične angažiranosti ter pozivom k mobilizaciji posameznikov k državljanski aktivnosti.

 

Besedilo: Žiga Novak, predsednik MNOB
Fotografije: Luka Hiti