DOKUMENTARNI FILM O PREKOMORCIH

V začetku lanskega decembra sta predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman in član predsedstva Janez Alič skupaj z novinarsko ekipo TV Koper Capodistria obiskala mesto Gravina pri Bariju v južni Italiji. Tam so namreč ostanki taborišča Campo 65, ki je do 8. septembra 1943 bilo taborišče za angleške in druge zavezniške vojne ujetnike, po kapitulaciji Italije pa je bila tam od novembra 1943 naprej zbirna točka za jugoslovanske prekomorce.

Ostanki Campa 65 se nahajajo med mestoma Altamura in Gravina, taborišče ki je bilo načrtovano za 12.000 ljudi, pa je merilo kar 30 hektarov. Na ograjenem zapuščenem območju je moč videti le še nekaj zgradb, komando, stražarske postojanke, predvsem pa sta pomembni dve grajeni stavbi, v katerih so tudi po 80. letih ohranjeni in nepoškodovani napisi, ki dokazujejo prisotnost prekomorcev:

  • Živeli zavezniki SSSR – ANGLIJA – AMERIKA
  • Smrt fašizmu sloboda narodu
  • Na steno z barvicami narisan zemljevid Jugoslavije in Italije, v morju pa napis »Buči buči morje adrijansko, bilo si in boš slovansko«
  • Na steno z barvicami narisan zemljevid vzhodne Evrope od Moskve do Budimpešte

Ob 80. letnici ustanovitve Prekomorskih brigad bo Miloš Batistuta, novinar TV Koper Capodistria iz Tolmina, pripravil dokumentarni film. Prekomorske brigade so sestavljali zvečine primorski fantje od Bovca do Ilirske Bistrice, ki so jih italijanske oblasti prisilno pobrale in jih namestile v t.i. Bataglioni speciali po celi Italiji, ter fantje ki so bili rekrutirani v enote italijanske vojske, politični ujetniki, interniranci v koncentracijska taborišča, idr.

V letih 1943 in 1944 je tako nastalo 5 prekomorskih brigad, 1. tankovska brigada, 1. in 2. eskadrilja NOVJ in nekaj artilerijskih ter specialnih enot, ki so bile poslane v boj proti okupatorju v Jugoslavijo. Vsega skupaj je omenjene enote sestavljalo okoli 18.000 borcev, Slovencev, Hrvatov, Srbov in Črnogorcev.

 

Ekipo TV Koper Capodfistria so na snemanju    Marijan Križman in Janez Alič med
v Gravini sestavljali snemalec Damjan Volk,       ogledom ostankov nekdanjega taborišča.
novinar Miloš Batistuta in režiserka
Sonja Cerkvenik.

 

Objekti nezadržno propadajo, z njimi              TV ekipa med delom v Gravini.
pa tudi zgodovina prekomorskih brigad.

   Bivanje v Gravini je predsednik Marijan Križman
izkoristil tudi za srečanje z lokalnimi predstavniki ANPI.

 

Janez Alič, član predsedstva in
predsednik Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja