Poslansko vprašanje

 Poziv Komisiji po preučitvi fašističnega pozdrava z vrednotami EU

Na pobudo Matjaž Nemca (S&D/SD) je 18 poslancev evropskega parlamenta na Evropsko komisijo naslovilo poslansko vprašanje glede oživljanja fašističnih ideologij v Italiji in sodbe Vrhovnega sodišča iz Rima glede fašističnega pozdrava ter njihovi skladnosti z vrednotami Evropske unije. Ob tem je poslanec poudaril:

“Čeprav smo fašizem pred več kot 80 leti že poslali na smetišče zgodovine, v zadnjem času v sosednji Italiji vse bolj ponovno vznika. Ob tem bi morali povsod v Evropi, še posebej pa v institucijah EU, zvoniti vsi alarmi. Po zborovanju neofašistov in fašističnemu pozdravu v Rimu v začetku januarja, je sedaj italijansko vrhovno sodišče nato še odločilo, da slednji ni nujno nezakonit.

In čeprav je treba sodbe sodišč spoštovati, nas takšna zborovanja, naklonjenost in celo poveličevanje ideologije, ki je povzročila tako neizmerno trpljenje milijonom ljudi, vse močno skrbijo. Evropska unija je bila utemeljena ravno na idejah protifašizma in antinacizma. V samo dušo Evrope pa smo v temeljnem dokumentu vklesali vrednote spoštovanja človekovega dostojanstva, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in varstvo človekovih pravic – vrednote, ki so jih fašistične in nacistične ideologije želele uničiti.

Naša skupna naloga je, in verjamem da tudi dolžnost, da moramo takšne grožnje najostreje obsoditi ter EU skupne vrednote tudi ubraniti. Če so takšni dogodki zakoniti v eni od naših držav članic, to še ne pomeni, da ne kršijo naših skupnih vrednot, in celo da teh zakonov morda ne bi bilo treba spremeniti.

Evropsko Komisijo zato sprašujemo, ali zadnja dejanja v Italiji neposredno ogrožajo temeljne evropske vrednote ter, ali so takšni prikazi skladni s pravom EU? Prav tako pa tudi ali namerava Komisija sprejeti ukrepe za zaščito EU pred takšnimi grožnjami in katere?

Vztrajali bomo, da Komisija v poslovniškem roku 5. tednov na naša vprašanja tudi odgovori, v nasprotnem bomo prizadevanja za zaščito EU vrednost nadaljevali z drugimi sredstvi,” je za konec še poudaril evropski poslanec Nemec.