Na delovnem obisku v Ljubljani pri ZZB NOB Slovenije je bila 15. marca 2024 delegacija Zveze koroških partizanov (ZKP) iz Celovca, ki jo je vodil predsednik Milan Wutte, v njej pa so bili še namestnik tajnika ZKP Nikolaj Orasche, član odbora ZKP Gusti Malle ml. in predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem Manuel Jug.

Sestanka so se poleg predsednika ZZB NOB Slovenije Marijana Križmana udeležili še predsednik Komisije za mednarodne odnose (KMO) Marjan Šiftar, podpredsednik KMO Bojan Pahor, predsednik Pokrajinskega sveta ZB NOB za Koroško Stanislav Ovnič in generalna sekretarka ZZB NOB Slovenije Manja Konkolič.

Udeleženci pogovora so bili enotni, da je bila zmaga nad nacifašizmom eden od temeljev povojne Evrope. Antifašistične in antinacistične sile so bile v Sloveniji in Avstriji del velike zmagovite koalicije v drugi svetovni vojni. Oborožen upor Slovencev na avstrijskem Koroškem je odločilno prispeval k ohranitvi slovenstva na Koroškem in v Avstriji. Na podlagi tega je bila leta 1955 izpogajana  tudi Avstrijska državna pogodba.

Manuel Jug je posebej predstavil organizacijo delovanja Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, Gusti Malle ml. pa podal informacijo o pomembnosti digitalizacije zgodovinskih pisnih virov.

Med drugim pa je bilo dogovorjeno, da bosta ZZB in ZKP skupaj organizirali in se udeležili spominske svečanosti ob 79. obletnici zadnjih bojev v drugi svetovni vojni na evropskih tleh, ki bo 18. maja 2024 pred spomenikom Svobodi in miru na Poljani. Dogodka se bodo že tradicionalno udeležili tudi predstavniki borčevskih organizacij bivših držav nekdanje Jugoslavije. Dan pred komemoracijo bodo obiskali domačijo Peršman na Koroškem.

ZZB NOB Slovenije in Zveza koroških partizanov sta na srečanju potrdili dosedanje dobro sodelovanje, ki naj bi ga v prihodnje s skupnimi akcijami še okrepili.