Na obisku pri ZZB NOB Slovenija sta bila 4. aprila predsednik SUBNOR Srbije general major Vidosav Kovačević in član predsedstva SUBNOR Srbije Zoran Jakovljević. Šlo je za prvi uradni in delovni obisk srbske borčevske organizacije pri ZZB NOB Slovenije v tem mandatu. Gosta iz Srbije je sprejel predsednik Marijan Križman s sodelavci.

Tema pogovorov je bila krepitev medsebojnega sodelovanja, niso pa se mogli izogniti tudi mednarodnemu položaju v Evropi in svetu, še posebej vojni v Ukrajini in Bližnjem vzhodu. Predsednik Križman je gosta seznanil tudi s pripravami na majsko srečanje na Poljani, kjer se je pred 79. leti končala druga svetovna vojna tudi v Sloveniji. Na prireditvi naj bi se zbrali predstavniki vseh borčevskih organizacij iz nekdanjih jugoslovanskih republik kot tudi predstavniki Zveze koroških partizanov in ANPI Italija.

Predsednika obeh borčevskih organizacij sta poudarila krepitev stikov med organizacijama kot tudi obiskov posameznikov in skupin na najrazličnejših prireditvah, ki ohranjajo spomin na NOB in zmagovito zavezniško koalicijo. Danijel Siter, raziskovalec in avtor knjige Rogaška Slatina pod kljukastim križem je predstavil idejni osnutek projekta: nacistični pregon Slovencev v Srbijo in srbska solidarnost s slovenskimi izgnanci, ko naj bi konec letošnjega leta pripravili razstavo. Udeleženci pogovor so si bili edini, da je ohranjanje spomina na skupno zmagovito narodnoosvobodilno borbo za svobodo v drugi svetovni vojni, zoperstavljanje vsakršnim oblikam sprevračanja zgodovine, zgodovinskemu revizionizmu in manipulacijam z zgodovinskimi dejstvi za posamezne današnje politične cilje in interese ter aktivno razgaljanje novodobnih pojavnih oblik fašizma, so osnova delovanja obeh organizacij. Mnogo je konkretnih dejstev, ki jih moramo ohranjati kot skupni zgodovinski spomin, od solidarnosti do pomoči srbskega prebivalstva slovenskim pregnancem že v začetku okupacije, številnih borcev in herojev, ki so se skupaj borili v Srbiji in Sloveniji, do zaključnih bojev maja leta 1945 na Koroškem, so oboji poudarili na pogovorih.

S predstavniki slovenskih članic v svetovni veteranski organizaciji je beseda tekla o pripravah na jesensko srečanje, koordinator slovenskih članic Andrej Kocbek pa je spregovoril tudi o trenutnem stanju v svetovni veteranski organizaciji.

Predstavnika SUBNOR Srbije in delegacija ZZB NOB Slovenije je bila tudi na sprejemu pri ministru za obrambo Marjanu Šarcu. Ministra sta predsednika informirala o sodelovanju obeh organizacij. Ob tem je minister Šarec poudaril, zgodovinsko vlogo in pomen NOB slovenskega naroda kot pomembnem temelju naše osamosvojitve in kot delu naše skupne zgodovine, skupne borbe proti fašizmu in nacizmu med drugo svetovno vojno. Spomnil je tudi na nevarnost desnega populizma pred zadnjimi volitvami v Republiki Sloveniji in zmago demokratične levoliberalne koalicije.

Ob zaključku obiska v Sloveniji sta bili delegaciji še na obisku v občini Kočevje, kjer so jih sprejeli podžupan Andrej Mladenovič in predsednik kočevskega borčevskega združenja Dušan Zamida s sodelavci. Ob tej priložnosti so gostitelji predstavili delovanje združenja in še posebej veliko skrb za spomenike in spominska obeležje, pod vodstvom Ivana Kordiša iz Pokrajinskega muzeja Kočevje pa so si ogledali tudi Šeškov dom, izjemno pomemben spomenik slovenske državnosti, kjer je od 1. do 3. oktobra 1943 potekalo zasedanje zbora odposlancev slovenskega naroda, ki je bilo prvo neposredno izvoljeno predstavništvo okupiranega naroda v Evropi med drugo svetovno vojno.

 

Udeleženci pogovorov na sedežu ZZB             Pogovor s predstavniki članic SVF

 

Srečanje na ministrstvu za obrambo RS         Obisk pri kočevski borčevski organizaciji