Ljubljana, 15. 3. 2024 – Poslanska skupina za ustavna vprašanja spodnjega doma italijanskega parlamenta je včeraj zamrznila postopek za spremembo zakona iz leta 1951, ki izključuje možnost preklica priznanja pokojnemu odlikovancu.

Komisija za ustavna vprašanja v Rimu je konec februarja na pobudo desnih strank Bratje Italije in Liga podprla besedilo zakonskega predloga, po katerem bi lahko vlada preklicala priznanje odlikovancem tudi po njihovi smrti. Predvsem Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so se zavzemali za to, da bi Titu odvzeli državno odlikovanje, s čimer naj bi po njihovem vsaj delno popravil krivice, ki da so jih doživeli Italijani v Istri ter vsi, ki so končali v fojbah.

V Demokratski stranki Republike Italije so prepričani, da pojasnilo Kvirinala izpodbija pravne temelje za odvzem odlikovanj umrlim in da dejansko ni več pogojev za sprejetje tega zakona. Pomembno vlogo pri tem je imela senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc, ki sta ji pomagala tržaška zgodovinarja Gorazd Bajc in Borut Klabjan.

V ZZB NOB se zavzemamo za dokončno opustitev postopka za spremembo zakona, ki bi omogočil posthumno odvzem odlikovanj. Italijansko vlado pa pozivamo, naj  se ne poslužuje populizma za manipulacijo z javnostjo in ne zlorablja zgodovine v svoje politične namene.

 

Marijan Križman
Predsednik ZZB NOB Slovenije