SVOBODNO SONCE NAD BELŠKO GRAPO

Topol/Katarina nad Ljubljano, 18. junij 2023 –  pred POŠ Topol na Katarini je  potekala izjemna slovesnost v počastitev 80 letnice Dolomitske republike. Ta je od jeseni 1942 do poletja 1943 obsegala dobrih 30 kvadratnih kilometrov osvobojenega ozemlja, na katerem je bilo nastanjeno celotno vodstvo slovenskega odpora proti okupatorjem.

Celotna prireditev, ki jo je zasnovala in pripravila Silvana Knok ob sodelovanju številnih nastopajočih je potekala z mislijo, da ima vsak od nas svojo zgodbo, da smo vsi na nek način povezani. In  da nismo odgovorni za dejanja drugih. Smo pa odgovorni za lastna dejanja – odgovorni za Svobodno sonce nad Belško grapo in za svobodno sonce nad nami.

Slavnostni govornik, dr. Peter Mikša je v svojem govoru zgodovinsko orisal pomen Dolomitske republike in njegov oseben odnos do nje, saj s svojo družino živi v hiši, kjer je bila podpisana Dolomitska izjava. V njegovi hiši je torej zimo 42/43 preživel Izvršni odbor OF oz. predsedstvo slovenskega narodnoosvobodilnega odpora, ki so ga sestavljali le predstavniki – skupno 10 njih – vseh štirih ustanovnih skupin OF.

 

»Pod našo streho so tako bivali, delali in ustvarjali Josip Vidmar, Edvard Kocbek, France Kidrič, Jože Rus, Marijan Brecej in drugi. Zaključek njihovega delovanja tam je podpis Dolomitske izjave, s katero so ostale skupine priznale vodilno vlogo KP Slovenije v NOB na Slovenskem. Izjava, za katero bi nekateri radi, da je polemična, a je po mojem mnenju le logična posledica dogajanja v svetu, Evropi, Jugoslaviji in posledično v Sloveniji v tistem času. Kompleksnosti tedanje situacije se ne da spraviti v dva ideološka obrazca, kot se pri nas rado počne že tri desetletja. A vendarle so stvari kot so fašizem in protifašizem ali upor in kolaboracija, jasne. Zgodovinarji pa seveda želimo in moramo (!) ohranjati predvsem zgodovinski spomin. Če hočemo Slovenci in Evropejci kot skupnost preživeti, ne smemo pozabiti. Če bomo to storili zato, ker se danes stvari, ki so se dogajale nam, sedaj pač dogajajo drugim, se nam bo zgodovina vrnila. Razmišljanje, da se take stvari dogajajo drugim, nam pa se ne morejo več zgoditi, je zelo kratkovidno.Zato, ne pozabimo: vsaka nova vojna se začne, ko prva naslednja generacija izgubi zgodovinski spomin. «

  Spomenik v Polhovem Gradcu (foto: Štupica)

Tekst in foto:
Iztok Pipan, TV Medvode