Mednarodni natečaj “Kdo je drugi?” za osnovne in srednje šole

KDO JE DRUGI?

Mednarodni natečaj Kdo je drugi? je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem v Sloveniji in zamejstvu, poteka pa od oktobra 2021 do marca 2022 v okviru EACEA projekta, ki ga finansira Evropska unija in se imenuje Evropska antifašistična dediščina – orodje za boj proti sodobnim oblikam diskriminacije in nestrpnosti.

Namen mednarodnega natečaja Kdo je drugi? je spodbuditi mlade, njihove družine, učitelje in mentorje k razmišljanju o tem, kaj pomeni izključevanje drugih in drugačnih doma, v šoli in drugih okoljih.

Radi bi izvedeli, kako mladi doživljajo diskriminacijo in nestrpnost, kako se v njihovem domačem ali šolskem okolju določa, kdo je drugi, kdo je drugačen od predstav o tem, kdo smo mi, naši, jaz, in kdaj sem jaz, smo mi … drugi. Kako pride do nestrpnosti v odnosih do ljudi, ki jih ne poznamo? Ali med druge, drugačne, ki se jih izključuje iz okolja »naših«, sodijo otroci s posebnimi potrebami, otroci tujih delavcev, učenci, ki se šolajo doma, begunci, Romi, cepljeni, necepljeni, pripadniki drugih narodov in veroizpovedi, ali smo lahko tudi sami sebi drugi?

Cilj natečaja je opozoriti mlade na tiste sodobne oblike diskriminacije in nestrpnosti, ki lahko vodijo v sovraštvo do drugih in drugačnih, kot je bilo sovraštvo do drugih osnova vseh nacionalističnih ideologij in je v zgodovini pripeljalo na oblast fašistične in nacistične režime ter povzročilo njihove pogrome proti milijonom nedolžnih ljudi.

 

Natečaj Kdo je drugi? je podprl Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

 

RAZSTAVO IZBRANIH LITERARNIH IN LIKOVNIH DEL POSVEČAMO 10. DECEMBRU, SVETOVNEMU DNEVU ČLOVEKOVIH PRAVIC.

Otvoritev razstave 10.12.2021

 

Video posnetki natečaja

 

 

 

****

Mednarodni natečaj “Kdo je drugi?” za osnovne in srednje šole

Natečaj Kdo je drugi-vabilo osnovnim in srednjim šolam

Privolitev-mentor

Privolitev-starši

Privolitev-polnoletnega dijaka

***

OKROGLA MIZA V ZAGREBU 22. 10. 2021

Mladi NOB – Okrogla miza v Zagrebu 22. 10. 2021