1. obletnica ljudske vstaje

Na povabilo Zveze borcev Severne Makedonije (SBM) sta se predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman in član predsedstva ZZB in predsednik komisije za mednarodne odnose v dneh 9. do 11. oktober, udeležila proslave ob 80. obletnici ljudske vstaje Makedoniji (11. oktober 1941), ki je potekalo v Prilepu. Ob tej priložnosti je slovenska delegacija, šlo je za prvi uradni obisk v Severni Makedoniji, obiskala tudi Spominski center Pelince in se udeležila zaključnega srečanja vodstva severnomakedonske ZB s tujimi delegacijami.

Vabilu gostiteljev so se odzvale delegacije SABNOR BiH, SUBNOR Srbije, SUBNOR Črne gore in ZZB NOB Slovenije. Prav tako je bila prisotna delegacija 1. proleterske brigade v kateri je bil tudi Frenk Jankovič iz Slovenije in Vilmoš Hanti, predsednik Madžarske antifašistične federacije in predsednik mednarodne antifašistične federacije (FIR). Prilep, mesto heroj, so za kraj srečanja izbrali, ker se je v tem mestu dejansko začel 11. oktobra 1941 upor z izpeljavo prve partizanske akcije.

Pozdravni nagovor je imel župan Prilepa Krume Sokolovski, ki je povzel zgodovino partizanskega gibanja v Prilepu in Makedoniji ter spregovoril o pomenu ASNOM za nastanek makedonske države. Osrednja govora sta imela Zoran Zaev, predsednik vlade in predsednik glavnega odbora severnomakedonske borčevske organizacije, 99 – letni dr. Nikola Stojanovski. Skupna rdeča nit obeh govorov je bil poudarjen zgodovinski, državotvorni in tudi velik aktualen pomen upora ter partizanskega gibanja ter ASNOM v Makedoniji, ki je temelj sedanje države. Predsednik vlade pa se je dotaknil tudi aktualnih vprašanj, poudaril je pomen spoštovanja enakopravnosti in sodelovanja vseh etničnih skupnosti v Makedoniji, spoštovanja človekovih pravic, vladavine prava, solidarnosti in enotnosti, vrednot, ki jih v Makedoniji spoštujejo in tudi udejanjajo. Poudaril je evropsko orientacijo Makedonije, dobro sodelovanje s sosedi in pri tem izrazil pričakovanje, da bo Bolgarija čim prej umaknila neutemeljeno blokado za začetek formalnih pogajanj o vstopu Makedonije v EU. Na srečanju na osrednji prireditvi je bila tudi ministrica za obrambo Severne Makedonije Radmila Šekerinska, izjemno veliko pa je bilo meščanov Prilepa in ljudi iz drugih krajev države. Ob tej priložnosti je predsednik vlade podelil posebni priznanji Nikoli Stojanovskemu in podpredsedniku GO SBM Borku Zafirovskemu. Predsednik Zaev se je posebej pozdravil z vsemi tujimi delegacijami.

Udeleženci slovesnosti so obiskali tudi spominski center Pelince ob makedonsko-srbski meji. Na srbski strani je samostan Prohor Pčinski, v katerem je bilo avgusta 1944 ustanovno zasedanje ASNOM. Makedonija se je večkrat doslej, že tudi v času Jugoslavije, skušala neuspešno dogovoriti s Srbijo, da bi zaradi zgodovinskih in simbolnih razlogov ta samostan pripadel Makedoniji.

  

Zaključno uradno srečanje razširjenega vodstva SBM s povabljenimi in prisotnimi borčevskimi delegacijami in predsednikom Hantijem v Klubu poslancev v Skopju je pomenilo sintezo vseh naših delovnih, tovariških in neformalnih razgovorov in stikov v času našega druženja v Makedoniji. Uvodnemu govoru podpredsednika SBM so sledili govor predsednika Hantija in govori predsednikov vseh prisotnih borčevskih organizacij. Ti so opozorili na pojavne oblike neofašizma, ki so prisotne v vseh okoljih in nujnost krepitve sodelovanja na antifašistični platformi. V tem okviru je bila posebej indikativna predstavitev lastne izkušnje predsednika Hantija, ko je bil leta 2010 fizično napaden sredi Budimpešte. Po sedmih letih so odkrili storilce, ki so bili obsojeni na sedem let zapora. Pa tudi pojavi prisvajanja in potvarjanja zgodovine na katere so opozorili člani delegacije SABNOR BiH. Ob vhodu v muzej v Rudu je namreč obešena tudi slika Draža Mihajloviča, na Sutjeski pa je organizirala posebno proslavo tudi Republika Srpska – enostransko se poudarja le sodelovanje in žrve Srbov v bitki na Sutjeski.

Obisk delegacije ZZB NOB Slovenije je bil vsestransko koristen. Razen tega, da smo počastitli največji državni praznik v Makedoniji, je bil koristen tudi zaradi krepitve sodelovanja med borčevskimi organizacijami v prostoru bivše skupne jugoslovanske države. Na obisk v Slovenijo smo povabili predsednika FIR in tudi predsednika SUBNOR Srbija. Posebni delovni razgovor in vsi stiki z vodstvom SBM pa so pomenili spodbuden temelj tudi za neposredno uradno, delovno in prijateljsko sodelovanje med ZZB in SBM.

Marjan Šiftar, član predsedstva Zveze
foto: Ibrahim Durmo