Heroji nastanejo v najtežjih trenutkih!

»Na začetku nismo imeli ničesar, ne orožja, ne oblek in ne hrane. Imeli smo ljubezen do domovine. Brez domoljubja ne bi bilo partizanskega boja. Ob koncu vojne smo imeli uniforme, tanke in letala. In še več: imeli smo tovarištvo, rojeno v najtežjih razmerah! Vojske v Sloveniji so se vedno bojevale za tuje interese, partizani pa smo se bojevali na svoji zemlji, zanjo in za naše ljudi.« Tako je o filmu povedal legendarni komandant Franc Sever – Franta.

Zgodba filma Preboj

Marec leta 1945. V hudi zimi se je na visokogorsko planoto iz takrat še nemškega obroča umaknila skupina petstotih partizanov, ki jih je v dolinah obkolila 12-tisočglava esesovska divizija okupatorskih vojakov. Komandant Franc Sever – Franta (v filmu ga je upodobil slovenski dramski in filmski igralec Domen Valič) se znajde pred nemogočo nalogo: iz neprepustnega obroča mora rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki se jim v težkih razmerah uspe prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba o preživelih herojih.

Domen Valič je o filmu povedal: »Menim, da je za sodobno slovensko kinematografijo pomembno posneti film, ki z neizpodbitnimi dejstvi priča o slovenski slogi, srčnosti, kolektivnem duhu, o boju za preživetje, da se ne predaš, ampak se bojuješ za tisto, v kar verjameš, in za zmago. V takšnih okoliščinah je bila naša domovina takrat osvobojena.«

Zgodba filma Preboj je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je leta 2010 napisal Franc Sever – Franta. Ta partizanski komandant je v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenje skoraj petsto borcev in bork. V filmu spremljamo zdaj 96-letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja tistih težkih dni marca leta 1945, ko se je skupaj s soborci znašel v tako nemogočih okoliščinah, sam pa je moral kot komandant, ki takrat še ni imel polnih 22 let, prevzeti odgovornost za njihovo življenje. Na eni strani je partizane pestila huda zima v snegu, mrazu, ob pomanjkanju hrane, vode, opreme, oblačil in streliva, na drugi strani jih je napadal izurjen in vrhunsko opremljen nemški peklenski vojaški stroj, katerega edini namen je bil uničenje vseh partizanov. Filmsko zgodbo pripovedujejo liki še živečih borcev, poleg Frante še kurir Franc Bera, šifrantka Valerija Skrinjar, radiotelegrafist Rudi Pfeiffer in mitraljezec Jože Strniša.

Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Ta zgodovinska bitka je primer srčnega boja za svobodno Slovenijo.

Spomenik morali in etiki

Film Preboj je nastal v sodelovanju filmske produkcije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Narayan production in Kulturno zgodovinskega društva Triglav.

Aljaž Verhovnik, generalni sekretar Zveze združenj borcev je o filmu povedal: »Preboj je film, ki prikazuje borbenost in požrtvovalnost partizanov. Je prikaz vsakodnevnih izzivov, ki jih je morala premagovati partizanska vojska. Film simbolično predstavlja NOB kot celoto, zlasti pa sta vidna čustveni naboj in poudarek vrednot NOB, ki so borcem dajale moč v najtežjih trenutkih. Ključna za moralo je bila partizanska pesem. Želimo, da bi si film ogledalo veliko ljudi, zlasti pa mlajša generacija, saj je njegovo sporočilo namenjeno prav njej.«

 

Režiser in scenarist filma je Dejan Babosek: »Impresivna vojna zgodba se me je močno dotaknila, ko pa sem prebral knjigo Past na Menini planini, sem takoj vedel, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne.«

Film Preboj bo v kinu na ogled od 17. oktobra dalje.