Dražgoše, 8.1.2017

Več ko 4000 tisoč ljudi se je v sicer sončnem, a mrzlem nedeljskem dnevu udeležilo tradicionalne prireditve v Dražgošah ob 75. obletnici znamenite dražgoške bitke in 60. obletnici prireditev Po poteh partizanske Jelovice. Okrog tisoč pohodnikov so našteli organizatorji, ti so v Dražgoše prišli iz različnih smeri, 352 pa je bilo tistih, ki so se podali na najdaljšo pot – po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni.

Med njimi je bil tudi slavnostni govornik, zgodovinar dr. Martin Premk, kustos v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Med udeleženci slovesnosti so bili tudi predsednik države Borut Pahor, podpredsednik vlade Dejan Židan, poslanca Alenka Bratušek in Luka Mesec in posebej toplo pozdravljena prvi predsednik države Milan Kučan in častni predsednik ZZB NOB Slovenije Janez Stanovnik.

Za kulturni program so poskrbeli Orkester Slovenske vojske, baritonist Tone Habjan in harmonikar Nejc Jemec, recitator Miloš Šmid in učenci podružnične šole Dražgoše. Program je povezoval Andrej Kokot. Posebno vzdušje pa so ustvarile pevke skupine Kombinat s svojimi pesmimi upora.

Venec k spomeniku je položila tudi delegacija ZZB za vrednote NOB Slovenije.