ZB za vrednote NOB Dovje – Mojstrana, Kranjska Gora in Občina Kranjska Gora sta v soboto, 29. oktobra pripravila žalno slovesnost pred dnevom spomina na mrtve pri spomeniku prve in druge svetovne vojne v spominskem parku na Dovjem.

Na koledarju smo spet obrnili nov list in v miru objemu tišine bomo vstopili v mesec, ki nam v prvih dneh prinese, Dan spomina na mrtve. To je dan spomina na vse tiste, ki smo jih imeli radi; svojce, prijatelje, znance.

Danes se bomo poklonili spominu ob 80.obletnici smrti devetih udeležencev decembrske vstaje, krajanov KS Dovja – Mojstrane, ki so bili obsojeni na smrt in ustreljeni na poligonu v Dragi. Spominu ob 80. obletnici umrlih v raznih koncentracijskih taboriščih po vsej Evropi in spominu na vse padle borce.

Spomnimo se slovenskih fantov, ki so služili Avstro – ogrski monarhiji, padlih v 1. svetovni vojni, borcev generala Rudolfa Maistra za severno mejo, junakov iz mogočnega boja z mnogo številčnejšem okupatorju med drugo svetovno vojno in junakov osamosvojitvene vojne leta 1991, za samostojno Slovenijo. Vsi ti dogodki nam tiho šepetajo zgodbe, ki jih je zapisal čas.

Zavedajmo se, da so naši občani svoja življenja dali za slovenski narod, da bi obstal na svoji zemlji in ohranil slovensko besedo. Končno smo prišli do svoje težko priborjene države Slovenije. Zato ne zapravimo njihove dediščine, ki so jo izbojevali v krvi in trpljenju skozi stoletja. Za vsa plemenita dejanja niso potrebne velike besede, saj so bili to mali preprosti ljudje, katera imena z velikimi črkami zapišemo v zgodovino slovenskega naroda.

Ohranimo jo, kot so jo imeli v spominu preden so žrtvovali svoje življenje za lepši jutri. Nam živim naj bo opomin, da tisti, ki so umrli, niso umrli zaman.

A vendar je tragično, da nobena vojna ne spoštuje človekove naravne pravice do življenja, nobena ni brez napak in nasilja, nobeno nasilje pa ni brez krivic. Vojna nima ne volje in ne razuma, da bi se spraševala o tragedijah, ki jih s tem povzroča, zdaj eni, zdaj drugi bojujoči se strani. Napake in krivice pa bolijo, komur so storjene. Poskušajmo jih razumeti ter jih, kolikor je to še v naši moči, brez povzročanja novih, tudi popraviti.

Mrtvi naj počivajo v miru. Vojne grozote niso pozabljene, vendar nas žene odgovornost za mirno in varno prihodnost nas in naših otrok. Miroljubni ljudje vsepovsod čutimo, da moramo stopiti skupaj, saj je slovenski narod plačal previsok krvni davek. Zato moramo z ramo ob rami živeti skupaj in najti skupno pot v tej prelepi Sloveniji. Ljudje smo še vedno pripravljeni sodelovati in ustvarjati. Tako se mnoge vezi prepletajo, nas peljejo skozi življenje in nam bogatijo čas.

V imenu občinskega društva ZB za vrednote NOB Dovje – Mojstrana, Kranjska Gora in Občine Kranjska Gora se zahvaljujem učenkama Piji in Gabrieli iz OŠ 16. decembra Mojstrana, članom vokalne skupine Triglavski zvonovi, ki ste se s svojo prisotnostjo želeli spomniti in ne pozabiti na vojne grozote.

V zahvalo umrlim bomo pred spomenike NOB v vseh petih KS v občini Kranjska Gora, v Dragi ter Begunjah položili venčke in ekološke sveče. Spomnili se bomo preteklih dogodkov, ki naj nam bodo v opomin.

Mir, svoboda in brezskrbno bivanje niso samoumevni. Veliko krvi je bilo prelite, da lahko danes živimo v spokojnosti in blaginji. Cenimo to in ne pozabimo zgodovinskih dogodkov.

HVALA vsem, ki nam pomagate ohranjevati resnično zgodovino.

SONJA MIRTIČ
Predsednica ZB NOB Dovje-Mojstrana, Kranjska Gora
_____________
foto: Jože Mirtič