Kozlarjeva gošča, Gramozna jama, Žale, sv. Urh …

Kozlarjeva gošča, Gramozna jama, sv. Urh in še bi lahko naštevali. To so kraji na obrobju Ljubljane – Mesta heroj, ki so okupatorju in njegovim domačim pomagačem služili za najhujša mučenja in ubijanje Ljubljančanov in prebivalcev okoliških krajev med drugo svetovno vojno.

Tako kot vsako leto smo v ljubljanski borčevski organizaciji združili moči z Mestno občino Ljubljana in veteranskimi organizacijami združenih v KODVOS in se skupaj poklonili spominu usmrčenih v Kozlarjevi gošči, v Gramozni jami, na sv. Urhu, vsem padlim pa tudi pri Grobnici narodnih herojev, v Spominskem parku na Žalah, pri Kostnici padlim v 1. svetovni vojni in ne nazadnje smo se poklonili tudi padlim v vojni za Slovenijo. Na komemoracijah so številne delegacije ob pozdravu častne straže Slovenske vojske in praporščakov ter žalni koračnici Orkestra slovenske policije položile cvetje.

 

Grobnica narodnih herojev                               Spomenik NOB na Žalah

V Kozlarjevi gošči, v Spominskem parku na Žalah in na sv. Urhu smo prisluhnili tudi besedam spomina na vse mučene in usmrčene ter vse padle.

   Gramozna jama

V Kozlarjevi gošči je spregovoril Marko Koprivc, državni sekretar v Službi Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Izpostavil je tragične dogodke tistih usodnih jesenskih dni leta 1943, ko je na teh travnikih črna roka zločinske tolpe t.i. apostolov v imenu boga, pod vodstvom Fraklja zverinsko morila naše ljudi. Nič ni opravičljivega v tem, da tolpa zločincev iz postelj dobesedno zvleče mladino, otroke, matere, obnemogle starce in jih zverinsko potolče na travnikih pred lastnim domom. Zato, ker so bili zvesti slovenski zemlji, slovenskemu narodu, zvesti življenju in svobodi.

 
Kozlarjeva gošča                                                    sv. Urh

Tudi besede župana Zorana Jankovića na Žalah in na sv. Urhu so nas za trenutek spomnile na čase, ko je bila Ljubljana obdana z bodečo žico, ko so gorele vasi na njenem obrobju, s pomočjo domačih izdajalcev pa so okupatorjevi vojaki iskali in zapirali prebivalce, jih vozili v taborišča Gonars in na Rab in streljali talce.

Toda oba govornika sta usmerila pogled tudi v prihodnost. Marko Koprivc je dejal, da moramo vsem žrtvam v spomin ohranjati vrednote antifašizma in narodnoosvobodilnega boja. Zoran Janković pa je poudaril, da bo Ljubljana ostala na pravi strani, na strani vrednot narodnoosvobodilnega boja, na strani zmagovalcev nad fašizmom in nacizmom.

Meta Verbič,
podpredsednica ZZB NOB Ljubljana
____________________________
foto: Nik Rovan