Sp. Pirniče – V nedeljo, 6. november 2022, je pred rojstno hišo legendarnega partizanskega komandanta in narodnega heroja Franca Rozmana Staneta potekala vsakoletna spominska slovesnost ob obletnici njegove smrti.

rojstna hiša Franca Rozmana Staneta

Franc Rozman – Stane, rojen leta 1911 v Pirničah, velja za simbol narodnoosvobodilnega boja na Slovenskem. Že jeseni leta 1941 je komandant Stane postavil na noge štajerski partizanski bataljon, spomladi leta 1942 je postal poveljnik slovenske 1. štajerske partizanske brigade, leta 1943 pa je postal poveljnik glavnega štaba NOV s činom generallajtanta. V začetku novembra leta 1944 je bil komandant med preskušanjem novega orožja – britanskega minometa – smrtno ranjen. Za poškodbami je umrl 7. 11. 1944, že 4 dni po smrti pa je bil proglašen za narodnega heroja. Letos mineva 78 let od njegove tragične smrti. Združenje borcev NOB Medvode se je tako kot vsa prejšnja leta odločilo, da bo komandantu v čast na predvečer obletnice njegove smrti, ob njegovi rojstni hiši v Pirničah, priredilo spominsko slovesnost. Ob tej priložnosti je delegacija ZB za vrednote NOB Medvode ob častni straži Slovenske vojske in pozdravu praporščakov partizanskih enot k spomeniku položila venec.

Na dogodku, ki ga je povezoval Urban Pipan, so nastopili tudi pevci Sončne jeseni iz Medvod, recitatorja iz Odra treh herojev Pirniče – Anica Horvat in Aljaž Rezar, slavnostni govornik pa je bil župan občine Medvode Nejc Smole. V svojem nagovoru v spomin Francu Rozmanu Stanetu je župan povezal življenjsko pot legendarnega komandanta z bojem slovenskega naroda proti fašizmu in nacizmu. Ob rob spominski prireditvi je še poudaril: »V resnici mislim, da pomagamo pri ohranjanju njegovega spomina, tako kot sem rekel že v nagovoru, ne gre samo za spomin, ne gre samo za pesmi, gre tudi za dejanja, kar je v tem času vse bolj pomembno. Kar pa zadeva njegovo rojstno hišo, pa tukaj nič od tega kar tukaj vidimo, ne bi bilo brez predane družine Rozmanovih. Oni so tisti, ki skrbijo za vse. Upam, da vedo, da so jim na občini vrata vedno odprta, če bi karkoli potrebovali.« S temi besedami je Nejc Smole preprosto in človeško, s svojimi besedami in dejanji ponovno dokazal, da se v lokalnem okolju ohranjata, prepoznavata in spoštujeta protifašistična zgodovina občine Medvode in njen ugled svobodoljubne in odprte skupnosti.

    
župan Nejc Smole                               recitatorji

Urban Pipan

 

Dogodka se je med drugim udeležil tudi dr. Martin Premk, zgodovinar in poslanec Državnega zbora RS, ki je po dogodku poudaril kako velik pomen ima komandant Stane, ne le v okviru 2. svetovne vojne na Slovenskem, temveč tudi na kasnejše oblikovanje slovenske identitete.

»Vsi ki poznajo malo pot Franca Rozmana – Staneta, vedo da je bil izjemno cenjen vojaški poveljnik, borci so ga gledali že skoraj kot boga, že med samo vojno je bil simbol narodnoosvobodilnega boja, izjemno cenjen in seveda, bil je poveljnik slovenske narodnoosvobodilne vojske, ki je Slovenijo sama osvobodila skupaj z Jugoslovansko armado, nam izborila Primorsko, nam omogočila nastanek Republike Slovenije leta 1945 in oblikovanje Slovencev kot naroda. Zato je njegov prispevek k naši zgodovini več kot ogromen,« je povedal dr. Premk.

  dr. Martin Premk

Foto: Iztok Pipan, TV Medvode