21. september – mednarodni dan miru!
ZZB NOB Slovenije je skupaj z drugimi slovenskimi članicami Svetovne veteranske federacije (Zvezo društev vojnih invalidov Slovenije, Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, Zvezo policijskih veteranskih društev Sever in Zvezo društev in klubov MORiS), v središču Ljubljane, pripravila simbolično slovesnost, posvečeno mednarodnemu dnevu miru.
Pohodniki, ki so se ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil NIJZ zbrali na ploščadi pred Moderno galerijo, so se počasi odpravili po Cankarjevi, Wolfovi in Stritarjevi ulici na Mestni trg. Tu je zbrane nagovoril župan Zoran Janković, prebrana je bila poslanica generalnega sekretarja OZN.

                

Nacionalno poslanico je zbranim povedal slavnostni govornik, nekdanji predsednik republike, dr. Danilo Türk.

Sporočilo generalnega sekretarja OZN 2020:
Mednarodni dan miru je posvečen spodbujanju vojskujočih se strani povsod, naj odložijo orožje in si prizadevajo za harmonijo.
Ker pandemija COVID-19 še naprej pustoši po svetu, je ta poziv pomembnejši kot kdaj koli prej. Zato sem marca pozval h globalnemu premirju.
Naš svet se sooča s skupnim sovražnikom: smrtonosnim virusom, ki povzroča neizmerno trpljenje, uničuje preživetje, prispeva k mednarodnim napetostim in zaostruje že tako strašne mirovne in varnostne izzive.
Letošnji mednarodni dan miru je v središču pozornosti »Oblikovati mir skupaj«.
V tem duhu in ob naši 75. obletnici Združeni narodi združujejo ljudi na globalni pogovor o oblikovanju naše prihodnosti in vzpostavljanju miru v težavnih časih.
V teh dneh fizičnega oddaljevanja morda ne bomo mogli stati drug ob drugem. A vseeno se moramo zavzeti za mir.
In skupaj, vem, da lahko in bomo zgradili bolj pravičen, trajnosten in nepristranski svet.
António Guterres

       
————————-
Foto: Janez Platiše