V soboto 19. septembra smo se zbrali Črnučani, veliki in mali, pred novo osnovno šolo, ki nosi ime narodnega heroja Maksa Pečarja, z namenom, da se podamo na pot proti Rašici in s tem obeležimo spomin na prvo požgano vas na Slovenskem (20. 9. 1941) po okupaciji našega ozemlja v letu 1941 in na upor proti sovražnikom, ki so hoteli Slovence izbrisati s planeta Zemlja.

Prva skupina je odšla po vrheh, druga, kasneje, po dolini, nekateri pa še kasneje z avti. Vsi smo upoštevali priporočila za varovanje pred okužbo s Covid 19. Na Rašici, pri zbornem mestu, smo se srečali še s člani ZZB iz Šiške in Mengša.

Pohodnike je pozdravila gospa Petra Culetto, svetovalka predsednika republike Slovenije in poudarila, da s pohodom, ki smo ga opravili, potrjujemo in ohranjamo vrednote domoljubja, tovarištva, enakopravnosti, solidarnosti in poštenosti. Povedala je tudi, da je bila Rašiška četa ustanovljena 24. junija 1941. leta in je že kmalu po tem pripravila nekaj uspešnih akcij proti okupatorju..

Da je nemška vojska napadla 20. 9. 1941 vas Rašico je bil vzrok partizanski napad na osebni avtomobil s 6 osebami ( 4 nemški oficirji in 2 rašiška domačina), ki se je zgodil dva dneva prej, t.j. 18. septembra.

Rašico je nemška vojska izropala, odgnala živino, požgala vse hiše in hleve in senike, prebivalce pa strpala v zapore. Rašica je bila prva slovenska vas, ki jo je okupator uničil.

Zbrane je pozdravil tudi Rudi Vavpotič, predsednik ZZB za vrednote NOB s Črnuč, ki se je zahvalil vsem udeležencem za prihod in spomnil, da smo se od osvoboditve do danes vsako leto podali ob obletnici požiga na Rašico in da bomo tako počeli tudi v bodoče.

Marija Milena Lešnjak
_________________

Foto: Marija Plazar