Obrazi Ravensbrücka – svobodne, dostojanstvene in cenjene

59. vseslovensko srečanje taboriščnic, političnih zapornic, izgnank in ukradenih otrok, osrednja slovesnost. Slavnostna govornica, evropska poslanka Tanja Fajon

Portorož, 20.09.2020 – Tradicionalno 59. vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev ter političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, ukradenih otrok in izgnancev ter njihovih svojcev in prijateljev, je letos potekalo v Portorožu, v hotelih Lifeclass (Slovenija, Riviera) med 18. in 21. septembrom, s poudarkom na obeležitvi 75. obletnice zmage nad fašizmom in nacizmom in osvoboditve vseh taborišč. V Portorožu se na vsakoletnem srečanju spominjajo 63.000 ljudi, ki so bili iz Slovenije izseljeni v različna koncentracijska in delovna taborišča, med njimi 12.100 slovenskih domoljubov, katerih življenja so ugasnila v krematorijih.

ZZB za vrednote NOB Slovenija, ki nadaljuje tradicijo Osvobodilne fronte, se je zavezala spoštovanju vrednot partizanstva – tistih vrednot, ki so jih pred 72 leti, s sicer drugimi besedami pa vendarle na istih temeljih, zapisali v Splošni deklaraciji človekovih pravic. To so tiste vrednote, zaradi katerih se vsako leto zberejo v Portorožu. Z udeležbo izkazujejo in potrjujejo njihovo pripadnost skupnim vrednotam kot so tovarištvo, domoljubje, solidarnost, sočutje, pravičnost in enotnost, ki jih je generacija internirancev tako pogumno udejanjila v časih, ko je bilo težko biti človek in njihovi skupni zavezi, da jih prenašajo na mlajše generacije – v spomin in opomin.

Na nedeljski osrednji slovesnosti, ki je nosila sporočilo ‘Ni nas okupiral nemški, italijanski ali madžarski narod, ampak fašizem in nacizem, ki ne poznata meja in v naših srcih zanju ni prostora’ so prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic, Dane Valič Klanjšček, Pavle Simšič, Marije Frlan, Elze Maurič Kumar, Stanke Krajnc Simoneti in Ivanke Špat, pokojnih in še živih, obudili spomin na vzroke, zaradi katerih jim je bila odvzeta prostost, na trpljenje in razčlovečenje v taborišču in podali opomin, kako krhek je lahko mir v razmerah, v katerih živimo. To so zgodbe žensk z imenom in priimkom, ki so del svojega življenja preživele zgolj kot številka. To so zgodbe o ljubezni do sočloveka, do rodne grude in jezika ter vrednot generacije slovenskih taboriščnic in taboriščnikov.

»Svoje punce« je, ob vsakoletnem prazniku življenja, najprej pozdravil Matjaž Špat, predsednik taboriščnega odbora Ravensbrück: »Naša srečanja so, drage tovarišice taboriščnice, nekaj čisto posebnega. To je priložnost za ganljiva snidenja prijateljic, ki ste v najhujših časih stkale močno mrežo iz žlahtnih niti človečnosti, naklonjenosti, solidarnosti, vere v pravičnost ter domoljubja. Preživele ste in ste v času rušenja človeških vrednot živ opomin za nas in predvsem za mladino, da lahko empatija do sočloveka, pokončna drža in močna sla po življenju premagajo nerazumljivo zlo tudi najhujše zveri – zločinsko popačenega uma v obliki  fašizma in nacizma. Ponavljamo: Nikoli več se ne sme ponoviti!«

»75 let mineva, odkar ste se, vsaj fizično, osvobodile grozot taborišč, strahov zaporov, negotove usode. Nič se ne more primerjati s položajem ženske, matere, deklice, ki ji je odvzeta svoboda, dostojanstvo in ponos, varnost, ki je lačna, zaničevana, mučena, teptana. In vendar ste danes tu, med nami. Svobodne. Dostojanstvene. In cenjene. Ste resnična  ženska moč, ki  otrokom naroda daje življenje in zavest,« je navzoče preživele taboriščnice in interniranke, ki so še vedno glas, ki pripoveduje, opozarja in opominja, nagovorila letošnja slavnostna govornica, evropska poslanka Tanja Fajon in poudarila, da je njihova osebna bolečina in veličina »vtkana v kolektivni spomin. In naša naloga in obveza je, da ta kolektivni spomin utrjujemo in obujamo. Ker nočemo vojne, ne sprejemamo sovraštva in ne podpiramo zatiranja.«
Obenem je poudarila, da pa se zaveda, da se jim je sodobnost na nek način izneverila, ker smo svobodo začeli razumeti kot samoumevno in pozabili besedo tovarištvo: » Prišel je čas, v katerem nas po eni strani zaznamuje preobilje, po drugi pa razjedanje moralnih vrednot, ko je spremenjen obraz gospodarstva in politike, ko zaradi brezsramnega hlastanja po dobičkih naraščajo neenakosti in se spreminjajo družbeni odnosi. Skrhalo se je medsebojno zaupanje, prostor so dobile skrajne ideje. Živimo v trenutku, ko povsod po Evropi glavo dviga nacionalizem, ko v marsikateri državi veje duh tiranije, ko slavo pridobivajo populistični voditelji. Zaznavamo ta trenutek, tudi v Sloveniji, in vemo, kam nas lahko pripelje,« in zaključila z mislijo, da »ne smemo nikoli in nikar pozabiti druge svetovne vojne in vzrokov zanjo. Vedno znova moramo obsoditi nacizem in fašizem. In vedno znova se moramo     pokloniti njunim žrtvam in – dokler bomo še lahko – izkazati hvaležnost preživelim.«

   

V imenu častnega pokrovitelja srečanja, predsednika republike Boruta Pahorja, ki je bil zaradi obveznosti tokrat odsoten, je zbrane pozdravila tudi Tanja Pečar. Udeležencem je predsednik predal sporočilo, da je »kultura spominjanja, ne zgodovinske pozabe, zlasti pomembna v teh zahtevnih časih, ko nas poleg vseh negotovosti preizkuša še višja sila. Iz zgodovinske izkušnje vemo, da je prav v takih okoliščinah potrebno storiti vse za spodbujanje in krepitev medsebojnega razumevanja, strpnosti, sožitja in sodelovanja,« je še dodal predsednik v svojem nagovoru in taboriščnicam obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da njihovo plemenito poslanstvo ne bo preslišano.

 

Slovesnosti so se med drugim, poleg še živečih taboriščnic in internirank in njihovih svojcev, udeležili še predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marjan Križman, župan občine Piran Đenio Zadković, poslanec Marko Koprivec, delegacija koroških Slovencev ter ostali predstavniki organizacij, ki ohranjajo spomin na grozote vojne.

Osrednjo slovesnost je v imenu Zveze združenj borcev za vrednote NOB pripravila Televizija Medvode (Iztok Pipan, Žiga Kovač, Grega Lunar, Klemen Mlinarič). V kulturnem programu, ki je bil po scenariju in režiji Silvane Knok stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, so tokrat, v skladu z navodili NIJZ, sodelovali orkester Slovenske vojske s solisti, tenorist Martin Sušnik, sopranistka Tina Debevec, pevca Slavko Ivančič in Marjetka Popovski, dramski igralec Domen Valič in voditelj Urban Pipan. Zaradi korona virusa se je letos slovesnosti lahko udeležilo omejeno število obiskovalcev.

Nataša Predalič (tvm)

foto: Iztok Pipan (tvm)