Na ploščadi pred ljubeljskim predorom so ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja slovesno odkrili skulpturo japonskega umetnika Seijija Kimote »Nepozabljen – nezlomljiv« in sicer v spomin na jetnike koncentracijskega taborišča Ljubelj, podružnične zloglasnega Mauthausna. Ti so v nečloveških razmerah v letih 1943 do 1945 gradili ljubeljski predor.

Zbrane so nagovorili tržiški župan mag. Borut Sajovic, v imenu avtorja skulpture njegova hči Haruka Kimoto in vnukinja Himika Kimoto, prof. Peter Gstettner iz odbora Mauthausen Koroška, predstavnica Ministrstva za kulturo Republike Slovenije mag. Marija Brus in direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek, ki je bila pobudnica postavitve skulpture.

     

Udeležencem spominske slovesnosti je umetnik Kimota med drugim zapisal: »V spomin na žrtve, ki so gradile predor, zdaj stoji na severni in južni strani Ljubelja dvojno vidno znamenje, da bi preprečili pozabo. Na obeh straneh predora, skopanega s suženjskim delom, se sedaj vidno spominjamo žrtev in zločinov storilcev pod geslom Nepozabljen – nezlomljiv. Naš skupni cilj je ohranjati spomin tam, kjer sta pozaba in odrivanje že potvorila zgodovino do neprepoznavnosti.«

Dogodka se je udeležila tudi delegacija ZZB NOB Slovenije, v kateri so bili predsednik Marijan Križman, predsednik tržiške borčevske organizacije Jure Jerkič in predsednik Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja Jani Alič.

  

 

Tekst: Jani Alič
Foto: Iztok Pipan / TV Medvode