V pretekli številki Svobodne besede smo poročali o tretjem napadu oz. skrunitvi spomenika v spomin partizanom, padlim 23. marca 1942, ko je močan oddelek italijanske vojske, okoli 2000 mož obkolil in napadel taborišče Štajerskega bataljona na Pugledu. Nepridiprav je prvič, v mesecu avgustu leta 2021, z rumeno barvo  prebarval rdečo zvezdo na vrhu spomenika, prav tako je prebarval rdeče zvezde na spominskih obeležjih, postavljenih na nekdanjih mestih stražarskih mest. Neposredna okolica istih obeležij je bila koncem jeseni onesnažena s človeškimi iztrebki.

Vendar storilcu vse to še ni bilo dovolj, kajti konec meseca januarja t.i. je neznani storilec ponovno udaril in sicer je v celoti odžagal rdečo zvezdo na vrhu spomenika. Popravilo in ponovna postavitev rdeče zvezde na vrh spomenika je v teku.

Vsa tri kazniva dejanja proti neznanemu storilcu so bila prijavljena policiji, vendar izsledkov policijske preiskave se ni v nobenem primeru.

Očitno vzorna skrb za pomnike naše slavne zgodovine motijo nekatere med nami in stalno znova z neljudskimi in žaljivimi dejanji ne samo pljuvajo po spominu na zgodovinska dejstva, ampak ponovno s svojimi dejanji pobijajo že padle žrtve za našo svobodo.

Tako je naključni pohodnik pred časom sporočil o ponovni skrunitvi spominske plošče, postavljene tik pod vrhom Molnika. Vemo, da je bila prav tu, dne 13. julija ustanovljena prva slovenska partizanska četa  – Molniška četa, ki je štela 13 borcev in jo je vodil Jože Moškrič. Letos se bomo slovesno priklonili vsem borcem  in padlim, saj bomo s proslavo obeležili 80. letnico ustanovitve čete.

Spominska plošča na Molniku je popolnoma odstranjena in odtujena. Gre za skrunitev, kjer se je storilec moral temeljito in profesionalno “potruditi”, saj je moral kovinsko ploščo strojno odrezati.

   

Opažamo, da nekatere zelo moti naša skrb za spominska obeležja, ki so spomin na junaško zgodovino naših prednikov na območju Pugleda in Molnika, ki so se skoraj z golimi rokami zoperstavili močno oboroženi nemški in italijanski vojski ter domačim izdajalcem, tudi svojim sovaščanom. Ne glede na vse fizične napade s skrunitvami spomenikov in spominskih obeležij, blatenje in potvarjanje zgodovine NOB, ki ima podporo neposredno na državnem vrhu, bomo še naprej skrbeli tako za spomenike kot  ohranjali in širili vrednote NOB še naprej. Tudi vse skrunjene in poškodovane spomenike bomo popravili in obnavljali. Zgodovine  se ne da niti z besedami, niti s skrunitvijo spomenikov spremeniti. Prav tako se je ne da spremeniti, če je ne priznavaš ali jo spreminjaš ali potvarjaš! In zmagovalci bodo ostali zmagovalci!

 

Branka Kastelic,
predsednica ZB NOB Ljubljana  Moste-Polje