Mladi za vrednote NOB in Slovenska Vojska

Člani mladinske organizacije Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije – Mladi za vrednote NOB (MNOB), smo v letu 2021 začeli izvajati t. i. tematsko-pogovorne večere po konceptu, da k nam v goste povabimo predstavnika nam sorodne organizacije ali strokovnjaka s področja pomembnega za naše delovanje.

Že v začetku preteklega leta so člani izrazili željo, da k nam na pogovor povabimo predstavnika Slovenske vojske (SV), ki bi nam lahko iz prve roke predstavil delovanje SV. Zaradi zaostrenih javno-zdravstvenih razmer smo predvideni datum srečanja večkrat prestavili, tako da smo vabilo na tiskovnega predstavnika SV poslali šele decembra, s prošnjo, da se gost pri nas oglasi v januarju.

Na našo prošnjo se je odzvala podpolkovnica Nina Raduha s potrditvijo termina in sogovornika. V MNOB smo nemudoma stopili v akcijo. Bili smo sredi veselega decembra, vendar nam je uspelo pridobiti prostor in razposlali vabila za 7. januar. Tik pred novim letom pa hladen tuš. Prejeli smo sporočilo, da že odobreni prostor ni več na voljo. A sreča je na strani pogumnih. Po prvi stresni uri in pol ducata telefonskih klicih smo imeli že nadomestni prostor in to v središču BTC z veliko parkirnega prostora ter sodobno IKT opremo, ki so nam ga v brezplačno uporabo odstopili v podjetju Century 21 Emona.

Naš gost na dogodku je bil stotnik Franc Klemen, častnik za odnose z javnostmi v poveljstvu sil SV. Povzetek normativne podlage delovanja SV nam je res kradel pozornost, vendar jo je stotnik s svojimi dovtipi uspešno vračal nazaj. Kot najpomembnejši vrednoti, ki si jih delita ZZB NOB in SV je stotnik izpostavil domoljubje in tovarištvo. Stotniku pojem domoljubja najbolje ponazarja pesem »Slovenija, moja dežela«. Domoljubje je namreč največja oz. najvišja vrednota v SV, ki povezuje vse ostale. Ravno vojska je namreč, tudi zgodovinsko gledano, tisti element nacionalno-varnostnega sistema, katerega pripadniki so pripravljeni žrtvovati življenje in kri za svojo domovino – tako stotnik Klemen.

 

Čast je tista, ki daje vojski elan. Za stotnika je čast, da lahko zastopa interese Republike Slovenije in slovenskega naroda, kot pripadnik SV in čast, da nadaljuje pot padlih pred njim, herojem preteklih dni, ki so padli za svobodo slovenskega naroda.

Tovarištvo je za stotnika Klemna, da v vojski ne glede na to kdo si, od kod si, kakšna je tvoja vera, politično prepričanje, barva kože, spolna usmerjenost, premoženjsko stanje… nikoli ne boš več sam. Za njega mu vsi njegovi borci, ki jim je poveljeval in s katerimi je delal, predstavljajo drugo družino.

Poslušalcem je živo predstavil, kaj on čuti o službi v SV skozi rimo, ki jo je zaključil z besedami »Le dobro misli moj rojak; služim ti častno – slovenski vojak«, za poslušanje celotne pesmi pa vabljeni k ogledu posnetka na YouTube kanalu ZZB, kmalu.

Predavanju je sledil čas za vprašanja publike. Teh smo imeli ogromno, ki smo jih postavljali še dolgo po koncu uradnega dela dogodka. Stotnik je nanje odgovoril celostno in poglobljeno, kar je seveda spodbudilo še več tehtnih vprašanj.

Veliko zanimanje so zbrani pokazali za prepletanje delovanje SV in izvršne veje oblasti oz. politike v Sloveniji. Stotnik Klemen je poudaril in obrazložil apolitičnost delovanja SV. Prisotni so postavljali vprašanja tudi na temo zavezništva NATO in mesta SV v njem. Tu je predavatelj poudaril pozitivne učinke članstva v NATO paktu za razvoj SV, tako tehnološki kot v smislu razvoja vojaškega delovanja. Med vprašanji je razprava tekla tudi o tem, kako se vrednotni okvirji spreminjajo skozi menjavo generacij. Zbrane je zanimal med drugim stotnikov pogled na dogajanje v Afganistanu. Na vprašanje o mnenju o puški SV F2000s je Franc Klemen odgovoril, da je njena izjemno dobra lastnost, da se ime orožja začne na enako črko kot njegovo osebno ime ter dodal: »ta puška je moja, brez nje sem nekoristen in ona je nekoristna brez mene«.

 

Tematsko-pogovorni večer smo sklenili poldrugo uro po začetku. V imenu MNOB je stotniku Francu Klemnu predsednik MNOB Žiga Novak predal simbolično darilo – knjigo Toneta Kregarja »Vigred se povrne«, ki opisuje dogajanje med drugo svetovno vojno na širšem Celjskem območju. Knjigo je v ta namen podarila krajevna organizacija združenja borcev za vrednote NOB Celje – Dečkovo naselje.

»Samo mrtvi so varni; samo mrtvi so videli konec vojna« – Santayana

Žiga Novak, predsednik MNOB

Foto:
Aljaž Gračner
Filip Slakan Jakovljević