Natečaj ZZB NOB o diskriminaciji in nestrpnosti v sodobni družbi na osnovnih in srednjih šolah Republike Slovenije in v zamejstvu

V okviru projekta Evropska antifašistična dediščina – orodje za boj proti sodobnim oblikam diskriminacije in nestrpnosti začenjamo z novo aktivnostjo, v katero vabimo učenke in učence osnovnih in srednjih šol. To je natečaj z naslovom »Kdo je drugi?« Natečaj je mednarodnega značaja, saj poteka v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, financira pa ga Evropska komisija. K udeležbi na natečaju vabimo mlade in njihove mentorje, da v esejih, spisih, pesmih, slikah, dramskih igrah ali kratkih video posnetkih povedo, kako oni danes čutijo diskriminacijo in nestrpnost, kako se danes v njihovem okolju določa, koga sovražiti ali izključevati oziroma ga ne sprejemati kot sebi enakega (morda so to otroci s posebnimi potrebami, invalidi, Romi, begunci, otroci tujih delavcev, itd).

Natečaj bo trajal do konca novembra 2021, nato pa bodo komisije strokovnjakov, ki bodo pomagale Zvezi združenj borcev za vrednote NOB, izmed prispelega gradiva izbrale najboljše prispevke, ki bodo vključeni v digitalno razstavo. Razstavo bomo objavili 10. decembra 2021 hkrati s podobnimi razstavami na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.

Spoštovani člani in članice združenj borcev, prosimo povejte vsem osnovnošolcem in osnovnošolkam ter srednješolcem in srednješolkam v vaši družini in okolici za naš natečaj, spodbudite jih k sodelovanju. Tako bomo vsi skupaj prispevali k boljši, strpnejši in odprti družbi.

Prispevke zbiramo na naslovu:

ZZB NOB Slovenije, Einspielerjeva 6, 1000 Ljubljana (s pripisom Kdo je drugi?)
ali
na elektronski naslov info@zzb-nob.si  (naslov sporočila Kdo je drugi?)

 

Vljudno vabljeni k sodelovanju!

Koordinatorica projekta
dr. Ljubica Jelušič,
podpredsednica ZZB NOB Slovenije