Ne smemo pozabiti

11.septembra 1943 so taboriščniki osvobodili italijansko fašistično taborišče Rab, v katerem je v letih 1942 in 1943 trpelo okoli 15.000 taboriščnikov, večina Slovenci, Hrvati in Židi.

Rab, 11. september 2021 – Redno vsakoletno srečanje preživelih taboriščnikov, njihovih svojcev in prijateljev ter vseh, ki skrbe za to, da se zločin ne pozabi, je bilo letos v soboto 11. septembra na pokopališču Taborišča Kampor na Rabu. Udeležili so se ga tako svojci taboriščnikov iz Slovenije in Hrvaške, poleg njih pa še domačini iz Raba ter najvišji predstavniki Občine Rab, Primorsko-Goranske županije, občin z otoka Raba in Gorskega Kotorja, predstavnik slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem, poslanec DZ RS, predstavniki ZZB za vrednote NOB Slovenije ter ZB Kočevja, Udruge antifašista Raba in SABA Hrvaške, predstavnica zveze slovenskih društev v Hrvaški in predstavniki židovske skupnosti na Hrvaškem.

 

Prireditev so tudi letos pripravili v sodelovanju med Taboriščnim odborom Rab, ki deluje v okviru Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB NOB Slovenije in Občino Rab. Letošnja slovesnost, tako kot vse dosedanje, ni bila namenjena obeleževanju spomina na težke dni naše skupne preteklosti, ampak je most prijateljstva med hrvaškim in slovenskim narodom, most, ki nas združuje v spominu in opominu, da se nasilje, povezano z različnimi ideologijami, ne bi več ponovilo. To je bila tudi osrednja tema številnih govornikov, tako slovenskih kot hrvaških, ki so poudarjali potrebo po ohranjanju zavedanja o skupni antifašistični tradiciji. In ob tem tudi, da si tudi ob vsem vedenju, poslušanju pričevanj, ne moremo predstavljati na eni strani trpljenja vseh, ki jih je vojna doletela na njihovih domovih, pognala v boj, izgnanstvo in begunstvo, v zapore in koncentracijska taborišča, in na drugi strani njihovega poguma in moči.

Predsednik Taboriščnega odbora Rab Herman Janež ml. je v imenu članov odbora izrekel veliko zahvalo tako prebivalcem Raba kot tudi Občini Rab, da vsa leta lepo skrbi za pokopališče in da ohranjajo stike s preživelimi taboriščniki ter njihovimi svojci. Z veseljem je ugotovil, da se je po letih opozarjanja pričela prepotrebna obnova spominskega parka, ter vse odločevalce pozval, da naj ne prenehajo z obnovo, še posebej osrednji spominski obelisk je po več kot pol stoletja potreben temeljite obnove.

Predsednik Mestnega sveta Občine Rab Željko Dumičić je poudaril, da prebivalci otoka Raba nikoli ne smejo pozabiti, kaj so doživeli, kako je italijanski fašizem v imenu ideologije uničeval druge narode in da spomin nosi ne le spoznanje ampak tudi odgovornost. Odgovornost nikoli ne biti sokrivi skozi tišino ali neukrepanje. Naloga Občine Rab je tudi to, da posreduje sporočilo miru za prihodnje generacije, ki naj živijo v lepšem svetu, ki bo občutljiv na težave soljudi.

O grozotah v koncentracijskem taborišču Kampor na Rabu je spregovoril tudi Slavko Malnar, ki so ga kot petletnega otroka skupaj z družino fašisti zaprli v taborišče. Spominjal se je še posebej grozot mater, ki so se borile za preživetje svojih otrok ter prisotne pozval, naj se trudijo, da do takega teptanja človeškega dostojanstva nikoli več ne pride.

Osrednji govornik na prireditvi je bil poslanec SD v Državnem zboru RS, Predrag Baković, ki je v svojem govoru poudaril zavedanje človečnosti. »Interniranci, ki so razorožili sovražnikovo vojsko na Rabu, svojim krvnikom niso sodili z maščevanjem, temveč mnogim celo pomagali pri vrnitvi v svoje matične domovine. Vse to se na prvi pregled zdi nepredstavljivo, a ko pogledamo iz distance, se zavemo, da je največja zmaga človeka v tem, da je ta kljub vojnim grozotam zmožen prekiniti zlo razčlovečenja. In ob tem ne pozabiti. Da mir, človekove pravice in človekovo dostojanstvo niso ne samoumevni, ne trajni, da se je zanje treba boriti, jih ceniti in spoštovati na vsakem koraku, ob vsakem času.« Ter govor zaključil z besedami, da o dogajanju v taborišču Kampor ne smemo pozabiti.

Tako kot so bili govorniki iz Slovenije in Hrvaške, se je prepletalo tudi vodenje in kulturni program prireditve. Za vodenje in recitacije pesmi ter pričevanj nekdanjih taboriščnikov sta poskrbela Irena Ivič in Urban Pipan, s pesmijo pa je nastopil pevski zbor Svoboda iz Kočevja ter znani kvarnerski pevec Joso Butarac.

 

Po koncu prireditve so se udeleženci zaustavili še pri spomeniku, ki spominja na ženski del taborišča Rab, in tudi tam položili cvetje in sveče ter prisluhnili krajšemu kulturnemu programu.

________________________

foto: Iztok Pipan, TV Medvode