Tov. Zoran Klemen je na soboto 24.4. 2021 dopolnil svojih častitljivih 95 let. Kot vse mlade fante so leta 1944 vpoklicali v nemško vojsko, toda ker je bil Zoranov oče že takrat v partizanih , je tudi Zoran dobil zvezo da se pridruži partizanom. Zoran se je izučil za kovinostrugarja, zato je kmalu po prihodu bil vključen v centralno tehniko KPS. Opravljal je delo strojnika v največji tiskarni v Kočevskem rogu ki je delovala v popolni ilegali. Proti koncu vojne se je tiskarna morala umakniti v Gorski Kotar, kamor so evakuirali tudi vse tiskarske stroje. Po osvoboditvi je deloval v začasni upravi severne Štajerske v Mariboru in se julija 1945 vrnil domov v svoj rodni kraj. Zaposlil se je v Steklarni Hrastnik kot kovinostrugar, kasneje pa opravljal dela v nabavnem oddelku in tako dočakal tudi upokojitev.

Z ustanovitvijo Zveze združenj borcev Slovenije,  se je leta 1952 včlanil v ZB Hrastnik KO Steklarna, kjer aktivno deluje že 69 let. Bil je tri mandate podpredsednik občinskega združenja ZB Hrastnik, član IO in tri mandate tudi predsednik KO ZB Steklarne. Po preteku funkcije predsednika je še danes njen podpredsednik in bil član komisije za spomeniško varstvo. V združenju nam je pripravil celovito razstavo partizanskega tiska, ki ga je takrat zbiral in vse primerke še danes skrbno čuva in ohranja.

Tov. Zoran je še danes kljub svojim letom aktiven tudi v gasilski zvezi in v PD Hrastnik. Kot aktiven član ZB za vrednote NOB je pomagal organizirati pohodništvo v občini in sodeloval pri pripravi in izdaji brošure Pot spominov NOB občine Hrastnik. V njej je povezano 15 točk , kjer so se v času 2.svetovne vojne odvijale pomembne aktivnosti pri organizaciji upora . Za svoje aktivno delo je prejel vrsto priznanj, na predlog ZB za vrednote NOB Hrastnik je prejel leta 2017 zlato plaketo ZB NOB SLOVENIJE.

V ZB NOB Hrastnik imamo med člani samo še tri udeležence NOB in med temi je tov. Zoran, zato mu ob tem jubileju iskreno čestitamo in želimo trdnega zdravja.

 

ZB za vrednote NOB Hrastnik