Dan zmage nad fašizmom in nacizmom, Dan Evrope – čestitam!
In postavljam vprašanje, ali v današnji Evropi še delimo iste vrednote?

Združena Evropa je nastala na pogorišču vojne. Na dan zmage nad fašizmom in nacizmom praznuje svoj dan! 9. maja 1945 je v Topolšici nemški general Löhr podpisal kapitulacijo skupine armad E. Tako se je s posredovanjem slovenske partizanske vojske končala druga svetovna vojna v vsej JV Evropi. Konec je bilo morije, ki je na slovenskih tleh trajala že vse od 1941, ko so si naše ozemlje razdelile tri okupatorske države in se namenile uničiti slovenski narod ter njegovo narodno identiteto.

Lahko smo ponosni, da je Topolšica kraj, v katerem se je rodilo novo obdobje – obdobje miru! In marsikdo ne ve, da gre za istega Löhra, ki je operativno začel drugo svetovno vojno z bombardiranjem Beograda, kar je vključevalo tudi napad na bolnišnico. Kot vojni zločinec je dobil pravično kazen.

V štiriletnem narodnoosvobodilnem partizanskem boju je sodelovalo več kot 100.000 Slovenk in Slovencev. V tem času so bile oblikovane lastne vojaške strukture in zgrajeni državotvorni temelji za pot v bolj socialno družbo. Oborožen upor je bil tisto prelomno dejanje, ki je preprečilo, da bi nas okupator izbrisal. Pot k osvoboditvi in združitvi vseh Slovencev je bila hkrati podlaga za to, da je Slovenija v preizkušnji osamosvojitvene vojne lahko postala samostojna in suverena država. Narodnoosvobodilni boj je postavil temelje današnji samostojnosti in suverenosti, katerih 30 let praznujemo letos.

Danes, 80 let po začetku morije 2. svetovne vojne se lahko sprašujemo, ali še delimo vrednote EU, ki so zapisani v Lizbonski pogodbi in Listini Evropske unije o temeljnih pravicah?

Ali lahko Slovenijo še smatramo za članico družbe, v kateri vladajo družbena vključenost, toleranca, pravica, solidarnost in nediskriminacija?

Ne pozabimo temeljev evropskega načina življenja – varujmo človekovo dostojanstvo, svobodo, demokracijo, enakost, pravno državo in človekove pravice. Če kdaj – danes vidimo, da demokracija in pravice niso samoumevne. Zanje si je treba prizadevati in boriti, vsak dan, vsak od nas!

Tudi letos se bomo v nedeljo, 9. maja ob 11. uri s položitvijo vencev k spominski plošči v Topolšici, v okviru danih okoliščin, poklonili spominu preteklim dogodkom.

Venec bodo položili predstavniki lokalnih skupnosti, župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, župan Občine Šoštanj Darko Menih in predsednica Krajevne skupnosti Topolšica Petra Lipičnik.

V imenu Združenja borcev za vrednote NOB Velenje bomo venec položili predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Velenje Andreja Katič, predsednik KO ZB Topolšica Branko Sevčnikar in podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Velenje Bojan Voh.

Slovesnost bo potekala ob spremljavi kvarteta Pihalnega orkestra Zarja.

 

Andreja Katič,
predsednica Združenja za vrednote NOB Velenje