V nedeljo, 9. januarja 2022 je bila na Dražgošah osrednja slovesnost 65. prireditev Po stezah partizanske Jelovice ob 80 – letnici dražgoške bitke. Številni udeleženci (seveda ob upoštevanju koronavirusnih pogojev) iz vseh krajev Slovenije, pa delegacije ANPI in Zveze koroških partizanov ter hrvaške Lipe so še enkrat dokazali, da spomin na tragičen dogodek ne bo zbledel. Preprečili ga ne bodo tudi tisti, ki hočejo spreminjati zgodovino in zagovarjajo kolaboracijo in častijo domobrance ter fašizem.

Slavnostni govornik Milan Kučan je poudaril, da je vse več oživljanja fašizma. »Pred osemdesetimi leti se je tu na obronkih Jelovice zgodilo, kar se v vojnah dogaja. Izzvalo je vse, kar je v človeku najžlahtnejšega, zbudilo pa tudi, kar je v njem najslabšega.

Boju in odporu borcev Cankarjevega bataljona, ki je bil visoko etično utemeljen s pravico naroda do obrambe svoje svobode in obstoja, je sledil strašen zločin. Maščevanje zaradi poraza, ki ga je prvič na tleh tretjega rajha doživela nemška vojska, je bilo strašno. Njen moralni poraz je bil hujši od vojaških izgub. Ognjeni zublji so bili poslednje, kar so videle oči v goreče domačije vrženih nič krivih domačinov. Njihov edini greh je bil, da so ljubili domovino in so jo po svojih močeh tudi pomagali braniti.

Podobne strahote se takrat niso dogajale samo v Dražgošah. Podobno usodo je doživelo Ustje v Vipavski dolini, pa češke Lidice, pa Orandour v Franciji in Lipe v Istri, Kitin v Beolurusiji, Marzalotta v Italiji. Vojna je presežno zlo. Je zlo zoper človečnost. Je pot v barbarstvo. Zato je delo za mir tako zelo dragoceno.

Za mir je šlo tudi v vojni, izzvani z agresijo JLA proti Sloveniji, ki jo je zapovedala hegemonistična politika takratnih centralističnih jugoslovanskih oblasti proti slovenskemu narodu, ko je uveljavil svojo naravno pravico do samoodločbe. Slovenci nismo želeli vojne. Svojo odločitev smo želeli uveljaviti po mirni poti, z dogovorom in zoper nikogar. Tudi to vojno so napadalci izgubili, ker za svoje početje niso imeli etičnega opravičila in zato tudi ne motiva« je med drugim dejal Milan Kučan.

Številni udeleženci so bili navdušeni nad kulturnim programom v katerem so se spomnili tudi 100 – letnice rojstva Karla Destovnika Kajuha. Venec k spomeniku je položil tudi Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije.

   

Govor Milana Kučana objavljamo v celoti: Govor Milana Kučana v Dražgošah, 9.1.2022