Soboški škof Štumpf je v Ognjišču zapisal, da je letos v Dražgošah »podžigala nestrpnost žena, ki ji prav nič ne manjka. Živi od tega, da se norčuje iz drugih«. Kako pa tale škof ve, kako živijo umetniki,  dramski igralci, ki so brez stalne zaposlitve? Ali ve kako danes v Sloveniji živijo prekarni delavci? Prav gotove ne v takem razkošju v katerem se valjajo slovenski škofje. Za škofa je poklic pevca in igralca »norčevanje iz drugih«. Štumpf je zapisal: »Dela se, da je dama, vendar ni dama«. Torej, jaz gospod Štumpf, jaz škof, mi škofje določamo, kdo je dama in kdo ni, kdo je spodoben in kdo ni. Mar niso ravno taki stavki »gojišče nestrpnosti«.

Verjamem, da že sama ideja ločitve cerkve od države, ki je zapisana tudi v slovenski ustavi, slovenskemu kleru ni pogodu. Država, njene inštitucije in posvetna zakonodaja so eno. Tu cerkev, kot inštitucija, nima kaj iskati. Cerkev, njena notranja pravila in njeno življenje, pa se države ne tičejo. Tam pa država nima, kaj iskati. V mnogih državah po svetu, od Zahodne Evrope (naj omenim le Francijo, Nemčijo), pa do daljnega vzhoda je jasno kaj je ločitev cerkve od države. Že Matej je zapisal, »daj bogu, kar je božjega in cesarju, kar je cesarjevega«.

Potem pa si gospod Štumpf izmisli tako imenovano »Dražgoško razumljeno ločitev cerkve od države«. Presenetilo me je, koliko neumnosti je zapisal. Naj jih navedem samo nekaj. Pravi:

»Ločitev cerkve od države pomeni izločitev iz države«;

«To je grožnja z ukinitvijo državnega praznika reformacije in vseh dela prostih dni na katoliške praznike vključno z božičem«….;

»Iz šolskih učbenikov bodo črtali Brežinske spomenike, Trubarja Vodnika Finžgarja Gregorčiča«;

»Gotovo se načrtuje rušenje Narodne in Univerzitetne knjižnice v Ljubljani, ker jo je projektiral katoliški arhitekt«.

Vseh neumnosti, ki jih je naštel ne bom ponavljal. Če se kdo hoče zabavati naj si to pogleda na spletni strani Družine.

Postavlja, pa se mi vprašanje ali je gospod škof Štumpf res sam tako neumen ali misli, da je slovenska javnost tako bedasta, da verjame vse, kar ji slovenska RKC »natrobenta«. Poudarjam slovenska RKC. Ali pa gospod škof samo izpolnjuje ukaze Rodeta ali Zoreta? Mimogrede verski prazniki niso last slovenske RKC. Vera in cerkev nista isto, si jo pa slovenska RKC prilašča kot sredstvo za hlastanje po oblasti in denarju. Eden od načinov je tudi gojenje nestrpnosti, ki se že od proti-reformacije širi izza zidov ljubljanske nadškofije. Skrajni čas bi že bil, da jo država neha financirati in uvede cerkven davek kot na primer v Nemčiji in še v mnogih drugih državah

In za konec, hvala organizatorjem za letošnji izbor slavnostne govornice.

Ljubljana, 24. 1.2018

Tit Turnšek