Sedež ZZB za vrednote NOB Slovenije je 23. januarja 2018 obiskal Wilmer Armando Depablos, stalni odpravnik poslov na veleposlaništvu Bolivarske republike Venezuele v Sloveniji. Sprejeli so ga predsednik ZZB Tit Turnšek, podpredsednika Marjan Križman in France Križanič ter generalni sekretar Aljaž Verhovnik.

Predstavniki borčevske organizacije so gosta seznanili z delovanjem več kot 41.000 članske organizacije, ki temeljijo na vrednotah NOB, in delujejo v 82 združenjih po Sloveniji ter letno pripravijo več kot 1100 spominski srečanj in komemoracij. »Naša organizacija ni zagledana v preteklost. Skrbita nas tudi sedanjost in prihodnost. V Evropi in tudi pri nas se vedno močneje pojavljajo nove oblike fašizma. To spremljamo in smo obenem zaskrbljeni. Povezujemo se z naprednimi silami, ki skušajo ta fašizem zaustaviti,« je med drugim povedal Tit Turnšek in dodal, da so tudi borci dobro seznanjeni z dogajanji v Evropi, da pa zelo malo vedo o tem, kaj se dogaja v Venezueli. Zato je predlagal, da bi venezuelsko veleposlaništvo organiziralo okroglo mizo in s trenutnim dogajanjem seznanilo širše vodstvo slovenske borčevske organizacije.

Wilmer Armando Depablos je pobudo z zadovoljstvom sprejel, obenem pa povedal, da je venezuelska ambasada v Ljubljani odprta že skoraj desetletje, da ima veliko zaslug za to nekdanji predsednik Slovenije dr. Danilo Turk, ki je podprl socialistično bolivarsko revolucijo, ki predstavlja socializem 21. stoletja. »Trenutno se v Venezueli soočamo s kapitalizmom. Imamo velike naravne danosti. Tako največje zaloge nafte na svetu, smo četrti po količinah z zalog plina, drugi na svetu po zalogah diamanta in v vrhu po številnih drugih mineralih. Zaradi naravnih bogastev imajo nekateri apetiti po napadu na Venezuelo.«

Janez Alič
—————-
tekst in foto