V nekdanjem koncentracijskem taborišču Flossenbürg na Bavarskem so 21. aprila pripravili spominsko slovesnost ob 79. obletnici osvoboditve taborišča. Prisotni so bili še trije preživeli taboriščniki, pa številni predstavniki političnega in kulturnega življenja Bavarske in potomci preživelih taboriščnikov. Slovesnosti se je udeležila tudi delegacija ZZB NOB Slovenije, ki sta jo sestavljala član predsedstva in predsednik Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja Janez Alič ter član Koordinacije Janez Maršič. Oba pa sta tudi sinova preživelih taboriščnikov iz taborišča v Flossenbürgu, Janeza Aliča in Alojza Maršiča.

Spominska slovesnost je v pravih zimskih razmerah s sneženjem potekala v šotoru na nekdanjem Appelplatzu (zbirnem mestu). Skozi taborišče, ki je znano po trpljenju taboriščnikov v kamnolomu, kjer so kopali tudi marmor za olimpijski stadion v Berlinu, in po izdelavi rezervnih delov za nemška vojaška letala, je šlo okoli 100.000 taboriščnikov in 17.000 taboriščnic. Med njimi je bilo tudi 1217 Slovencev, od katerih jih je 527 umrlo.

Na spominski slovesnosti so spregovorili dr. Jorg Skriebeleit, direktor spominskega centra taborišča Flossenbürg, ki je med drugim sporočil, da so končno zaprli kamnolom, ki ga bodo vključili v spominski center, Karl Freller, direktor Bavarske spominske fundacije, Albert Furacker, finančni minister Bavarske, dr. Udo Hebel, direktor univerze v Regensburgu in v imenu potomcev tretje generacije Youp Zwolschen iz Nizozemske. K jugoslovanski spominski plošči je razen delegacije ZZB NOB Slovenije, venec v imenu republike Slovenije položil tudi konzul Gregor Jovan iz generalnega konzulata Republike Slovenije v Muenchnu. Prireditev so popestrili z nastopom Trombone Quarteta orkestra Univerze iz Regensburga.

Tekst in foto: Janez Alič
   

Ob 79. obletnici osvoboditve taborišča             Venca v spomin umrlim Slovencem so položili
so vence položili predstavniki več kot               konzul Gregor Jovan (levo), Janez Alič (v sredini)
25 držav.                                                                   in Janez Maršič (desno).

 

Spominske slovesnosti se je udeležilo             Pogled na opuščeni kamnolom danes.
več kot tisoč ljudi.