Ljubljana, 26. 4. 2024 –  Včeraj je ob 83. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda in prihajajočem državnem prazniku dneva upora proti okupatorju v Ljubljani potekala slavnostna seja predsedstva ZZB NOB.  Dogodka so se poleg članov predsedstva, sveta, članov delovnih teles Zveze, udeležili tudi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije in podžupan Mestne občine Ljubljana Boštjan Koritnik.
Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze Marijan KRIŽMAN.

 

Na seji so bila tudi podeljena najvišja priznanja.
Letos je predsedstvo podelilo 8 zlatih plaket najboljšim krajevnim organizacijam ZB NOB; prevzeli so jih predsedniki ali predstavniki krajevnih organizacij ZB:

 1. Krajevna organizacija ZB NOB APAČE
 2. Krajevna organizacija ZB NOB BIZELJSKO
 3. Krajevna organizacija ZB NOB FRAM
 4. Krajevna organizacija ZB NOB KRKA
 5. Krajevna organizacija ZB NOB RAKITOVEC-PŠAJNOVICA
 6. Občinska organizacija ZB NOB DOLENJSKE TOPLICE
 7. Društvo borcev za vrednote NOB GABERJE
 8. Združenje borcev za vrednote NOB DOVJE-MOJSTRANA

Zlato plaketo za predano, aktivno in zelo uspešno utrjevanje zgodovinske resnice, vrednot in dosežkov NOB slovenskega naroda, spoštovanje žrtev in ohranjanje kulturne dediščine NOB ter vključevanje mladih rodov v uresničevanje programskih nalog Zveze, so na predlog združenj prejeli:

 1. ANDREJ BOLČINA iz Združenja borcev Škofja Loka
 2. FRANCI GERBEC iz Združenja borcev Domžale
 3. VOJKO HOBIČ iz Združenja borcev Bovec, Kobarid, Tolmin
 4. BRANKA KASTELIC iz Združenja borcev Ljubljana Moste – Polje
 5. ZLATA KRANJEC iz Združenja borcev Ljubljana – Šiška
 6. Za življenjsko delo JOŽE RAKUN iz Združenja borcev Zg. Savinjska dolina
 7. DUŠAN VIDMAR iz Združenja borcev Kočevje
 8. ŽELVA, podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov d.o.o. Ljubljana
  (Za  njihovo zavzemanje ohranjanja in vzdrževanja pomnikov zgodovine povezane z NOB v Ljubljani in nekaterih področjih po Sloveniji; za skrb za obnovo in vzdrževanje spomenikov in njihove okolice, še posebej za 30-letno vestno vzdrževanje Poti spominov in tovarištva, ki poteka ob žici okupirane Ljubljane; za sodelovanje pri organizaciji nacionalnih lokalnih prireditev, kot je vsakoletni Pohod  ob žici po Poti spominov in tovarištva  9. maja v Ljubljani – Mestu heroj.)
 1. Henrih PALČIČ iz Zagorja ob Savi, ki mu bo plaketa podeljena na občinski slovesnosti v Zagorju ob Savi.

Predsedstvo Zveze je podelilo Zlate plakete še 4 prejemnikom:

 1. HERMANU JANEŽU, ml. za uspešno vodenje Taboriščnega odbora Rab – Gonars in za organizacijo tradicionalnih prireditev v Kamporju na Rabu.
 2. MATJAŽU ŠPATU za uspešno vodenje Taboriščnega odbora Ravensbruck in za organizacijo mnogih srečanj in dogodkov s taboriščnicami.
 3. Dr. ANDREJU ULETU za sodelovanje v Skupnosti internirancev Dachau in prispevek pri ohranjanju spomina na taborišče in taboriščnike.
 4. Družini ROZMAN iz Spodnjih Pirnič za vzorno skrb rojstne hiše narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta.

Najvišje priznanje – Listino Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije za leto 2024 je prejel ALBIN PIBERNIK, kot priznanje za njegov osebni prispevek k resnici narodnoosvobodilnega boja.

Je eden redkih še živih udeležencev druge svetovne vojne in eden najdejavnejših pripovedovalcev o vojnih grozotah. Skupaj s starši je kot otrok doživel ustanovitev Prve proletarske brigade, bil je najmlajši udeleženec legendarnega igmanskega pohoda januarja 1942. Na tem pohodu je bil oče ranjen, mama pa je za posledicami ozeblin umrla v Foči. Znano je, da ga je v svoje varstvo za nekaj mesecev vzel Tito. Po vojni je bil 14 let vojaški pilot, nato je 21 let delal v slovenski letalski družbi Adria Airways, kjer je tudi po upokojitvi deloval kot inštruktor. Kot dolgoletni član ZZB NOB Ljubljane in Slovenije ob izjemni predanosti izročilom narodnoosvobodilnega boja veliko prispeva k uveljavljanju vrednot narodnoosvobodilnega boja kot eden najbolj prepričljivih govorcev o nesmislu vojne. S svojim delom si trajno prizadeva za ohranjanje pomena partizanskega boja in zmage nad nacifašizmom.

***

V kulturnem programu sta nastopila Anton Habjan in Nejc Jemc, dogodek je povezovala dr. Mojca Poredoš. Predpremierno pa je bil predvajan dokumentarni film v produkciji Regionalnega TV programa Koper – Capodistria – Prekomorci campo 65 – pozabljeni (avtorja Miloš Batistuta in Sonja Cerkvenik).