Veteranske organizacije iz Slovenije, med katerimi je tudi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, so danes pripravile že tradicionalno prireditev Pohod za mir.

Vsako leto 21. septembra namreč po vsem svetu praznujemo mednarodni dan miru. Generalna skupščina Združenih narodov je ta dan razglasila za dan, posvečen krepitvi idealov miru, premirja in nenasilja, s pozivom k upoštevanju 24-urne vsakršne prekinitve ognja.

Slovenske članice Svetovne federacije veteranov, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev SEVER in Zveza društev in klubov MORiS so se tudi letos, tradicionalno, odzvale in pripravile Pohod za mir.

Udeleženci so se zbrali pred Moderno galerijo in se po ljubljanskih ulicah sprehodili do Magistrata, kjer se je potekala osrednja slovesnost. Zbranim je bila prebrana letošnja poslanica generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa. Tema letošnjega mednarodnega dneva miru je: »Ukrepi za mir 2023: naše ambicije za #globalne cilje«.  (Celotna poslanica je objavljena v nadaljevanju.)  Ob 12. uri je sledilo 10 udarcev iz bobna in minuta molka za vse žrtve vojn.

Osrednje slovensko mirovno sporočilo je podal prof. dr. Dušan Plut, geograf in ekolog, civilnodružbeni aktivist, prepoznaven in dosleden borec za varstvo okolja in uveljavitve modela trajnostnega razvoja, član predsedstva Republike Slovenije 1990 -1992.

Poleg prof. dr. Pluta  je zbrane nagovoril tudi ljubljanski podžupan Aleš Čerin. Kulturni program je oblikoval Orkester slovenske policije, ki letos praznuje 75-letnico delovanja.

Poslanico generalnega sekretarja OZN si lahko preberete tukaj: Sporočilo generalnega sekretarja OZN 2023