Izjava za javnost

Ljubljana, 6. junija 2024  –  Operacija Overlord ali operacija Neptun, dan D, je bila največja pomorsko-zračna desantna operacija v zgodovini vojskovanja, njen namen je bil odprtje že dolgo pričakovane druge fronte, ki bi razbremenila rusko-nemško vzhodno fronto in bi hkrati obkolila tretji rajh. Začela se je 6. junija 1944 z nočnim letalskim desantom pred glavnim izkrcavanjem v zgodnjih jutranjih urah na obalah Normandije. Prvi dan operacije se je izkrcalo 160.000 zavezniških vojakov. Kraj izkrcanja je Nemce neprijetno presenetil, saj so zavezniško izkrcanje pričakovali dosti bolj severno. Do večera je bila nemška obramba prebita in zavezniki so se lahko prebili v notranjost Francije, kjer se je že začela bitka za to območje. Operacija je trajala do konca avgusta istega leta. Do takrat se je na normandijskih obalah izkrcalo več kot tri milijone zavezniških vojakov ter na tisoče ton najrazličnejše vojaške opreme. Vojaki, ki so sodelovali v operaciji, so prihajali iz ZDA, Velike Britanije, Kanade, Francije, Belgije, Norveške, Poljske, Luksemburga, Grčije, Avstralije, Češkoslovaške in z Nove Zelandije.

Obrnila se je nova stran zgodovine v Evropi. Nacistom so na eni strani Rdeča armada in na drugi zavezniki začeli zategovati zanko okoli vratu. Sodelovanje zaveznikov s slovenskimi partizani v humanitarnih akcijah, kot je bil prenos ranjencev iz partizanskih bolnišnic na improvizirano letališče Nadlesk pri Ložu, kjer so borci notranjskega odreda ob ogromni pomoči domačinov 21. julija 1944 dogradili prvo partizansko letališče. Letališče je obratovalo do septembra 1944. V štirinajstih letalskih dneh je pristalo na njem in poletelo z njega 44 letal, ki so prepeljala ogromno vojaškega blaga, odpeljala pa so 582 ranjencev, 86 rešenih zavezniških vojakov in pet partizanov. Z letališča na Otoku pri Metliki in Krasincu so leta 1944 odpeljali 800 rešenih zavezniških letalcev, hkrati so od tam na varno odpeljali 2000 otrok, žena in starejših, v zavezniške bolnišnice pa skoraj 1500 ranjenih partizanov.

Hitro naraščanje partizanske vojske je Nemce prisililo, da so v Sloveniji imeli veliko število vojakov, ki tako niso mogli sodelovati pri obrambi Nemčije in nazadnje Berlina.

Zavezniško izkrcavanje v Normandiji je pomenilo začetek osvobajanja Francije (in pozneje zahodne Evrope) in je zagotovilo temelje zavezniške zmage na zahodni fronti. Slovenski partizani so pri tem boju za veličastno zmago sodelovali in se zapisali v zgodovino protifašističnega in protinacističnega zavezništva, na katerem temelji Evropska unija.

 

Marijan Križman
predsednik ZZB NOB Slovenije