Borčevska organizacija z otvoritveno javno tribuno v Kopru začenja s predstavitvijo izhodišč pobude za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov. Medijsko kampanjo bo podprla vrsta prireditev – javnih tribun po vsej državi.


Rastoči trend pojavljanja novih skupin, ki se spogledujejo ali prevzemajo ideologijo in simboliko fašističnih, nacističnih in kolaborantskoh gibanj prve polovice prejšnjega stoletja so alarmantni pokazatelj, ki v odsotnosti odločnega delovanja državnega pravnega aparata potiska v antifašistični aktivizem civilno družbo.

 

Fašizem tudi v političnem prostoru

ZZB v boju proti fašizmu igra ključno vlogo. Pobudo za prepoved simbolov je sestavil Marijan Križman, borčevski podpredsednik, ki pravi, da je odločitvi botrovala predvsem prisotnost paravojaških desničarskih enot v Sloveniji, izobešanje nacističnih zastav v Ljubljani, skupine obritoglavcev, ki sodelujejo na demonstracijah, belogardistične uniforme v cerkvah, simpatiziranje slovenske desnice s skrajnimi fašističnimi in nacističnimi skupinami in drugo.

»Prisotna je belogardistična simbolika, postavljanje spomenikov izdajalcem pa je preprost prikaz nacističnih simbolov in vrednot. Izdajalci so bili zapriseženi nacistom!« je jasen Križman. »To področje je neurejeno, izjema je le 63. člen Ustave, a tudi tam je zapis zelo splošen.«

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da se fašistične in nacistične ideje množijo tudi v etablirani politiki.  V pomladnih mesecih zato v ZZB pripravljamo kampanjo, v okviru katere bomo predstavili zakonsko pobudo za prepoved uporabe nacističnih in fašističnih simbolov. Jedro kampanje bodo srečanja aktivistov in javne tribune, na katerih bodo sodelovali ugledni gostje in aktivisti iz vrst ZZB NOB Slovenije ter sorodnih antifašističnih institucij, iz akademskih krogov, sveta kulture, politike in medijev.

Podpredsednik o nameri dodaja: »Javne tribune so namenjene širši javnosti zaradi zavedanja nevarnosti skrajnih desničarskih skupin ter postavitvi ločnice med osvoboditelji naše države ter tistimi, ki so sodelolovali z nacisti in fašisti. Tistimi, ki se prav skozi poskus uveljavitve in odobravanja kolaboracije v slovenski javnosti želijo oprati sramotnega greha izdaje. Cerkev je v tem primeru največja grešnica, saj je lastnoročno sodelovala pri oblikovanju slovenskih milic in domobranskih enot.«

 

Pripravljamo zakon

V času trajanja kampanje bo nastala tudi dejanska zakonska pobuda in predlog novele zakona, Zveza borcev pa se na tem področju usklajuje s parlamentarnimi strankami, ki v svojem delu in programu tudi sicer izkazujejo antofašistično držo.

Zavedamo se, da se bomo s prepovedjo nacističnih in fašističnih simbolov dotaknili zgolj površine problema, a to bo v vsakem primeru dobro izhodišče in sistemska rešitev za odločen boj proti vsem oblikam fašizma, kar predstavlja osnovno poslanstvo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije!

Gradimo strpno in vključujočo družbo!

 


Vabljeni na prihodnje javne tribune:

LJUBLJANA, 21. marec 2018 ob 18. uri v Mestni hiši Ljubljana (rdeča dvorana)

CELJE, 4. april 2018 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Celje

MARIBOR, 10. april 2018 ob 17. uri, Dvorana mestne četrti Nova vas

KRANJ, 17. april 2018 ob 18. uri, Mestna občina Kranj

NOVA GORICA, 24. april 2018 ob 18. uri v dvorani Mestne hiše Mestne občine Nova Gorica

TRBOVLJE, 25. april 2018 ob 18. uri v Mladinskem centru Trbovlje