Predstavniki Komisije za mednarodne odnose pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije so se v sredo, 7.marca srečali s predsednikom Državnega zbora Milanom Brglezom na posvetu o slovenskem priznanju Palestine.

 

Ljubljana, 7.marec. Pobudo za srečanje je podala Ljubica Jelušič iz Komisije za mednarodne odnose, ki je srečanje tudi otvorila s pozdravnim nagovorom in obrazložitvijo, da se Zveza združenj borcev zaveda moralne zaveze Slovenije za priznanje Palestine, da pa vsi razumemo, da je izziv večplasten: “Tovrstni posveti pa pripomorejo k boljšem razumevanju problema in našega mesta v mogočih rešitvah.”

 

Svoje videnje izzivov priznanja države Palestine in družbeno-političnega ozadja konflikta je predstavila Marija Mikulan z Generalne policijske uprave, ki je “na terenu”, v Ramali, dve leti službovala kot predstavnica slovenske Policije v okviru projekta Eupol Copps. V diskusiji je izpostavila dejstvo, da mora zunanji opazovalec razumeti, da problematika ni črno-bela in da je tudi palestinska javnost razdvojena. “Izraelska okupacija delu Palestincev ne predstavlja tolikšne težave, saj jim prinaša tudi kaj dobrega, recimo urejen pokojninski sistem!” je poudarila Mikulanova.

 

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je poudaril, da je Slovenija kot ena od naslednjic Jugoslavije, Palestino takorekoč že priznala, a da je  v procesu osamosvojitve marsikatero znanjepolitično vprašanje ostalo brez dokončnega odgovora.  “In zdaj smo, kjer smo.” Strinjal se je tudi, da je priznanje Palestine večplasten izziv.  Pod vprašaj je postavil prihodnost dobrih diplomatskih, gospodarskih in civilnih odnosov z Izraelom, “pri katerih zdaj igra bistveno vlogo tudi prispevek Zveze borcev v ohranjanju spomina na holokavst.”

 

V diskusiji, v katero so se vključili tudi drugi predstavniki komisije in prisotni, so se sogovorniki strinjali, da je priznanje Palestine kljub diplomatskim izzivom nujen korak.  “Slovenija je na pravi strani mednarodnega prava!” je bil v zaključku optimističen Brglez. “Da je Palestino že in brez okelvanja priznala večina afriških, azijskih in južnoameriških držav, pa je jasno sporočilo nam, njihovim evropskim so-narodom!” je srečanje zaključila Ljubica Jelušič.