Izjava za medije

Potem, ko se je predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman dne, 24. januarja 2020, s pobudo obrnil na varuha človekovih pravic Republike Slovenije g. Petra Svetino, da se kot varuh človekovih pravic, v skladu s pristojnostmi, vključi v postopek in ne dopusti, da bi se v Sloveniji častila kolaboracija z okupatorjem, potekajo še druge aktivnosti.

Na sedežu Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se je oglasilo kar nekaj ljudi, ki so bili neposredne žrtve okrutnega domobranskega terorja, katerega je diktiral Leon Rupnik v sodelovanju z okupatorji na slovenskih tleh. Zato smo pripravili pobude tudi teh oseb varuhu človekovih pravic, od katerega pričakujejo ukrepanje in zaščito človekovega dostojanstva, zaradi nerazumne razveljavitve sodbe domobranskega zločinca Rupnika.

Prav tako je vodstvo Zveze borcev pričelo pripravljati vsebino ustavne presoje sodbe Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, s katero je to sodišče razveljavilo sodbo Leonu Rupniku iz leta 1946. Pri tem Zveza borcev sodeluje s pravnimi strokovnjaki in zgodovinarji. Prav tako proučujemo možnost pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice. O poteku nadaljnjih aktivnosti bomo javnost pravočasno informirali!

Zveza borcev bo storila vse, da bo po legalni in legitimni poti preprečila rehabilitacijo kolaboracije!