ZZB NOB je po petih uspešnih javnih tribunah na temo prepovedi nacisticnih in fašisticnih simbolov gostovala tudi v Novi Gorici.

V dvorani Gospodarske zbornice je moderator, generalni sekretar ZZB NOB gostil podpredsednika Mladih borcev Roka Židanika, Aleša Lemuta iz sekcije “Maj 45” in Štefana Cigoja, člana sveta ZZB NOB Slovenije.

Navzoče je v video posnetku uvodoma pozdravil Marijan Križman, podpredsednik ZZB NOB Slovenije in pobudnik kampanje. Predstavil je ozadje snovanja zakonske pobude in prisotnim izpostavil predvsem dejstvo, da je Primorska tista, ki mora stopiti v podporo pobude, saj je sama najdlje trpela pod fašističnim škornjem.

Moderator je mikrofon predal vsem trem sodelujočim sogovornikom. Najprej Roku Židaniku, mlademu Goričanu in podpredsedniku borčevske hčerinske organizacije Mladi borci. “Problem ni izključno v simboliki, ampak v miselnosti in eurofobiji!” je bil odločen Židanik. “Družbena situacija je na las podobna tisti iz prejšnjega stoletja, Evropa je polna diskriminacije do evropskega juga, do drugače mislečih, zato odločno podpiram pobudo.”

Aleš Lemut je član Sekcije »Maj 45«, ki redno skrbi za organizacijo tradicionalne prireditve na Sabotinu. Kot organizatorja ga vedno sprašujejo, zakaj se tako trudi v pripravi jugonostalgičnih slovesnosti? Navadno odgovori, da slovesnosti na Sabotinu niso poveličevanje Jugoslavije, ampak pozdrav zmagi nad nacifašizmom, njihovi aktivisti pa razumejo, da je bil Maršal Tito, kot vrhovni poveljnik antifašističnega gibanja, najbolj zaslužen, da je ta del Primorske zdaj slovenski. Lemut je pozdravil pobudo, še posebej spletno peticijo, ki jo je sam s podpisom že podprl in k tem pozval tudi druge člane Sekcije “Maj 45”.

Član sveta ZZB NOB Slovenije Štefan Cigoj je odgovoril na moderatorjevo vprašanje, kakšna je primerjava med slovensko in italijansko situacijo in fašističnimi gibanji?
Fašizma kot združevanja organizacij vsaj formalno pri nas ni več. Vse politične stranke in organizacije, ki se danes formirajo in imao fašizem v svojem vsebinskem jedru, se izogibajo tega imena, saj se zavedajo, da bi s tem prevzeli dediššino fašizma iz prejšnjega stoletja.
Italijani se seveda srečijejo z lepim številom brezsramno deklariranih fašističnih združb. Casa Pound so samooklicani “edini fašisti tretjega tisočletja”, gibanje Nova Forza vodi človek, ki je bil zaradi svojih napadov neštetokrat za zapahi. “Tu pa je še stranka Fratelli d’Italia, ki jo vodi Giorgia Meloni. Ta trdi, da fašizma ni več, da je pokopan, ampak je prav njena stranka dedič fašistične organizacije,” pojasnjuje Cigoj.

Sogovornik je bil tudi jasen s svarilom o opoziciji pobude: “Pri nas bodo desničarji z vso silo skočili proti tej pobudi. Doslej so to (op. prikazovali fašistične in nacistične simbole) lepo delali, brez da jih kdorkoli prijavil, odlsej pa bo temu drugače.” Štefan Cigoj je predlagal tudi nekaj sprememb v samem besedilu pobude in spletne peticije. Pobudniki so spremembe že upoštevali.

Po uradnem delu in nagovorom so se k razpravi priglasili tudi drugi udeleženci in obiskovalci. Predlagali so, da peticija preraste okvire svetovnega spleta, delovna ekipa pobude pri ZZB NOB Slovenije pa se je zavezala, da bo obrazce za zbiranje podpisov poslala združenjem po vsej državi.