Izjava za javnost

Dne 16. 7. 2021 nas je občanka v ZB NOB Moste-Polje obvestila o poškodbah in vandalizmu na spomenikih, ki so del spominskega kompleksa na Pugledu. Nemudoma smo ukrepali. Po ogledu na kraju dogodka smo o uničenju obvestili policijsko postajo Moste. Na ogled kraja je prišel vodja policijskega okoliša Ljubljana – četrtna skupnost Sostro, ki je 20. 7., ob prisotnosti predsednice krajevne organizacije Zadvor-Sostro, opravil podroben ogled kraja in popisal storjeno škodo.

Ugotovljeno je bilo:

  1. Rdeča zvezda, simbol upora, na osrednjem spomeniku na vrhu Pugleda, je bila  oskrunjena z barvanjem z rumeno barvo.
  2. Nasilno je bil izpuljen podstavek s smerokazi do drugih obeležij in namerno, s silo, zvite puščice na smerokazih.
  3. Rdeča zvezda, simbol upora, na Stražarskem mestu št. 2, je bila oskrunjena z barvanjem z rumeno barvo.

Policiji je bilo naznanjeno kaznivo dejanje »Poškodovanja ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote« po 219. členu kazenskega zakonika. Zagrožena zaporna kazen za to dejanje je 5 let, podana je bila tudi ovadba zoper neznanega storilca/-ce.

O dogodku smo obvestili pristojne na Mestni občini Ljubljana in prostovoljce ter donatorje, ki so s svojim delom in trudom pred nedavnim spomenike na Pugledu očistili in obnovili (tovariš Zdene Kralj, MNOB, Levica Ljubljana).

Poškodovanje spomenika kaže na sovraštvo in ne sprejemanje junaške zgodovine slovenskega naroda in to prav v času praznovanja 80-letnice Molniške čete v skupnem nastopu vseh društev ČS Sostro in po vseh naporih mnogih prostovoljcev, ki so temeljito obnovili piramido na Pugledu, skupaj z ostalimi spominskimi obeležji – stražarskimi mesti, ki tvorijo spominsko območje Pugled.

Storjeno skrunitev spomenika, zlasti pa rdeče zvezde, ki je simbol upora, obsojamo kot skrajno nekulturno in sprevrženo dejanje. Naši dedje in očetje pred 80. leti so se sprva goloroki uprli do zob oboroženemu okupatorju in nekateri so dali tudi svoja življenja za našo svobodo.

Ljubljana, 23. 7. 2021

ZB NOB Ljubljana Moste-Polje