Drago Flis – Strela (1921 – 2019)

Drago Flis -Strela, se je poslovil v svojem 98. letu. Bil je zadnji moški nosilec reda narodnega heroja II. svetovne vojne. Nedolgo nazaj smo ga videvali po Ljubljanskih ulicah na kolesu ali peš in vedno nas je razveseljeval s svojo prešerno voljo.

Drago Flis -Strela je bil rojen 14. avgusta 1921 v Blanci pri Krškem. Pred vojno je študiral medicino v Ljubljani. Po zlomu tedanje Jugoslavije se je vrnil domov in se že v sredini julija 1941 odpravil v partizane. S Pohorsko četo je sodeloval v prvi veliki akciji, ko so napadli žandarmerijsko postajo v Ribnici na Pohorju.

        

Kasneje je postal bolničar v Krimskem odredu in deloval na Primorskem. Leta 1943, med mobilizacijo na Primorskem, je prišlo do formiranja Severnoprimorskega in Južno primorskega odreda. Drago Flis je bil postavljen za namestnika komisarja Severnoprimorskega odreda. Takoj so mu dodelili dve posebni zadolžitvi: pri vasi Deske je moral poiskati kontakt s prvimi padalci, potem pa je bil poslan v Furlanijo kot obveščevalec. Sodeloval je tudi pri formiranju 8. in 9. brigade.

Konec januarja 1944s e je z brigado premestil v bližino Vipave, kjer se je po nesrečnem slučaju težko poškodoval. Istega leta je odšel v štab IX. Korpusa, kjer so ga imenovali za šefa obveščevalnega centra. Na tem položaju je ostal do osvoboditve.

Iz partizanov je prišel kot podpolkovnik. Do leta 1960 je sodeloval v organih za notranje zadeve in v diplomaciji in pozneje v gospodarstvu.

Bil je nosilec Partizanske spomenice 1941 in nosilec mnogih odlikovanj. Za narodnega heroja so ga razglasili 27. novembra 1953 leta.

 

ZZB NOB Slovenije
————————
Foto: Jožica Hribar