Ljubljana, 21.9.2018 – Letos mineva 37 let odkar je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 21. september za  svetovni dan miru. S tem je skupščina OZN povabila narode in ljudi, naj na ta dan spoštujejo prekinitev sovražnosti. Skupščina je prav tako pozvala države članice, organe ZN ter regionalne in nevladne organizacije, naj praznujejo ta dan in sodelujejo z ZN pri vzpostavljanju svetovnega premirja.

Zavzemanje za mir je tudi ena izmed pomembnih dejavnosti Svetovne federacije veteranov ( WVF), saj  – kot so v svoj kredo statuta povzeli besede Nobelovega nagrajenca  Ralpha Bunchea – »Nihče ne more pričati o vojni bolj zgovorno kot tisti, ki so se v njej bojevali«. In mir ni samo odsotnost vojne, je mnogo več, vendar je svet še poln pravih vojn.

Svetovna federacija veteranov, oziroma njene članice, ob Svetovnem dnevu miru organizirajo Pohode za mir v številnih prestolnicah držav članic WVF. Pohodi imajo skupen osnovni scenarij: ob 12.uri minuta tišine, branje poslanice generalnega sekretarja OZN, mirovno sporočilo nacionalne moralne avtoritete.

Slovenske članice Svetovne federacije veteranov (Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever) so v počastitev svetovnega dneva miru letos že tretjič organizirale simbolni pohod za mir, ki je potekal 21. septembra 2018 v Ljubljani.  

Pohodniki so simbolno prehodili pot od Moderne galerije, po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici do Mestnega trga v Ljubljani.

Letos so se udeleženci zbrali na ploščadi pred Moderno galerijo, kjer je zaigral Orkester slovenske policije. Prijezdila je policijska konjenica, ki je Pohod za mir spremljala po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici vse do Mestnega trga, ki se je dodobra napolnil. Pohodniki so nosili balončke z odtisnjenim znakom OZN, kar je bila variacija na temo »goloba« kot simbola miru ter zastavice in replike praporov OZN in WVF.

Osrednji govornik pisatelj Tone Partljič je nemudoma opozoril na dejstvo, da se dogodka ni udeležil nihče z vrha slovenske politike. “Menda je tu samo ena poslanka novega državnega zbora, pričakoval bi tudi bolj zveneča politična imena, a verjetno nimajo časa, ker se pogajajo, koliko oklepnikov bodo kupili,” se je pošalil.

“Če se ne bomo mi, ki mislimo, da je mir edina možnost za človeštvo, oglašali in množili, da nas bo vedno več, da nas bo za pol Ljubljane tukaj, bodo tisti, ki potrebujejo vojno, se vsak dan bolj oborožujejo in preizkušajo orožje, zmagali. Mi pa mislimo, da živimo v mirnem času in ni treba narediti nič – nasprotno!” je opozoril Partljič in dodal, da ankete kažejo, da 90 odstotkov prebivalstva odgovarja, da se počutijo varne, če je država dobro oborožena. “No comment, ne bom komentiral, hočem reči le to, da je mir v nevarnosti, v parlamentu bi morali več govoriti o miru, manj pa o procentih za oboroževanje, pa mi je jasno, da ga potrebujemo,” je sklenil misel, ki jo je pospremil aplavz prisotnih.

“Človeštvo ima krasna obdobja, ko se gradijo katedrale, se gradijo mostovi, je naslikana Mona Lisa, se sklada Oda radosti, ampak kaj je v nas, da po tem vedno začnemo uničevati in rušiti, če gledam današnji čas, me je malo strah. Sovražni govor, ki smo mu priča zadnje čase, ni prav nič nedolžen, z njim se je še pred vsako vojno začelo,” je na temno plat človeštva opozoril Partljič. Mir in red po njegovih besedah ne prideta “kar tako”, saj je treba “vsak dan čistiti, pomivati, za mir pa je treba biti vsak dan glasen”.

Spregovoril je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je Ljubljana lahko vzor za ves svet, saj “nima nobenih ograj v glavah, ali pa okoli mesta, ampak sprejema vse ljudi in spoštuje različnosti”. Svetovni dan miru bi moral trajati 365 dni na leto, je zaželel ljubljanski župan.

Na Mestnem trgu v Ljubljani so prebrali tudi poslanico ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa, točno ob 12. uri je sledila minuta molka za žrtve vseh vojn na svetu, dogodek pa sta sklenila Orkester slovenske policije in Mešani mladinski pevski zbor Veter, s priredbami skladb PISMO ZA MARY BROWN, IMAGINE, DAN LJUBEZNI, HEAL THE WORLD, AQUARIUS in MAČEK V ŽAKLJU.

ZPVD SEVER