V četrtek, 8. oktobra 2020, se je skupna delegacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB), Zveze društev »General Maister« (ZDGM) in zamejske Zveze koroških partizanov (ZKP) spomnila 100. obletnice koroškega plebiscita. Znano je zgodovinsko dejstvo, da je s plebiscitom velik del Koroške ostal v Avstriji, na slovenski strani pa sta ostala zgolj Mežiška dolina in Jezersko.

Predsedniki krovnih organizacij Marijan Križman (ZZB), Lučka Lazarev Šerbec (ZDGM) in Milan Wutte (ZKP) so se najprej srečali v Libeličah, v majhni obmejni vasici na slovenski strani Koroške, kot edini primer teritorija, ki je kljub usodnemu koroškemu plebiscitu pripadel slovenski strani. Delegacija si je v Libeličah ogledala muzej o koroškem plebiscitu in se srečala s prebivalci Libelič.

Osrednje simbolično dejanje poklona so predsedniki izvedli na Dobrijah, v bližini Raven na Koroškem, pri spomeniku Franju Malgaju in tovarišem, ki so padli v borbah za Koroško 1918-1945. Tam so v spremstvu Garde Slovenske vojske položili skupni venec kot poklon vsem, ki so se borili za Koroško.

          

Ob tej priložnosti sta delegaciji ZZB in ZKP ponovno poudarili, kot že v skupni izjavi ob 100. obletnici koroškega plebiscita v začetku tega tedna, da pravice slovenske manjšine v Avstriji, kljub navideznemu prijateljstvu med državama Slovenijo in Avstrijo, še vedno niso spoštovane! Te določa člen sedem Avstrijske državne pogodbe, katero bi Republika Slovenija morala notificirati, a je še ni. Zato so ponovno pozvali slovensko diplomacijo, da to stori.

Znano je zgodovinsko dejstvo, da so edini upor zoper nacizem na današnjem avstrijskem Koroškem predstavljali slovenski partizani. Na ta »račun« so Avstrijci, leta 1955, z določili Avstrijske državne pogodbe dobili možnost, da ustvarijo povojno demokratično državo. Zato Slovenci na Koroškem, ob 100. obletnici plebiscita, upravičeno pričakujejo spoštovanje manjšinskih pravic, katere je določila ta mednarodna pogodba.