Generalni sekretar ZZB za vrednote NOB, Aljaž Verhovnik je 26. oktobra v Atenah obiskal grško veteransko organizacijo Panhelensko zvezo borcev grškega upora in članov demokratične vojske Grčije (Panhellenic Union of Fighters of the National Resistance and Democratic Army of Greece P.E.A.E.A. – D.S.E.), ki neguje spomin na grško partizansko gibanje ELAS.

V sklopu obiska Grčije, namenjenega predvsem spominski slovestnosti in polaganju venca slovenskim partizanom na Kefaloniji, se je generalni sekretar ZZB Slovenije, Aljaž Verhovnik v Atenah srečal tudi z vodstvom grške partnerske organizacije, ki neguje spomin na partizanski boj med 2. svetovno vojno v Grčiji, Panhelensko zvezo borcev grškega upora in članov demokratične vojske Grčije (Panhellenic Union of Fighters in the Greek Resistance and Members of the Democratic Army of Greece (PEAEA – DSE). V prostorih zveza sta ga izjemno prijazno sprejela predsednik zveze, Christos Tsintzilonis in podpredsednik, Grigorios Touglidis. Poleg njiju sva bila na srečanju še predstavnica Veleposlaništva RS v Grčiji, Tina Grgantov, ki je pomagalo pri organizaciji srečanja z grško zvezo in novinar Iztok Pipan.

Grška zveza veteranov uporniškega gibanja PEAEA – DSE deluje od leta 1964, vendar je bila do oktobra leta 1974 nelegalna. To je povezano s tragično zgodovino povojne Grčije, ko so grško partizansko gibanje, ki se je proti okupatorjem borilo v 2.svetovni vojni takoj po vojni v političnih igrah velikih sil, predvsem Velike Britanije s sporazumom v Varkizi razorožili in se je tako pričela grška državljanska vojna, v kateri sta vpleteni domači strani imeli podporo vsaka svojega pola velikih sil. Partizansko gibanje je imelo podporo tudi s strani Jugoslavije, na katere ozemlju so bila tudi velika begunska taborišča Grkov, ki so zbežali pred boji v domovini. V tej državljanski vojni so zmagali rojalisti, vendar tudi zmagovita stran ni imela uspehov, tako, da je v Grčiji leta 1967 prišlo do vojaškega prevrata in je desničarska vojaška diktatura vodila državo do leta 1974.

Zaradi vsega naštetega je bilo tudi delovanje zveze nekdanjih partzanskih borcev precej otežkočeno. Vendar zveza PEAEA – DSE danes združuje več kot 100.000 članov in ima več kot 100 pisarn po celotni Grčiji. Zveza poleg veteranov 2. svetovne vojne združuje tudi člane partizanskega gibanja iz grške državljanske vojne.
Tako so se grški partizani bojevali skoraj desetletje. Najprej proti trem okupatorjem, ki so si razdelili Grčijo: Italjanom, Nemcem in Bolgarom, nato pa še proti domačim rojalistom, ki so imeli podporo Angležev in Američanov. Med 2. svetovno vojno so borci ELASa bojevali preko 600.000 bitk z okupatorji in na področju Grčije zadrževali kar 12 nemških divizij, kar je bil velik prispevek k skupnemu boju proti nacifašizmu.

Podobno kot v Sloveniji je že pred leti zveza bila pred prelomnico v svojem delu, saj je število veteranov zaradi starosti začelo upadati, in so tako sprejeli sklep, da so najprej v svoje vrste sprejeli družinske člane borcev, kasneje pa tudi simpatizerje uporniškega gibanja.

Predsednik zveze Christos Tsintzilonis PEAEA – DSE je poudaril, da je njihovo osnovno poslanstvo ne samo boj proti fašizmu in nacizmu, ampak tudi proti temeljem nacifašističnih idej, imperializmu in kapitalizmu. Vse to predajajo tudi mlajšim generacijam, katerim namenjajo precej energije, saj si želijo, da bi mladi živeli v svetu, ki bo bolj enakopraven in miren.

PEAEA – DSE je tako kot ZZB NOB članica Svetovne zveze veteranov (World Veteran Federation), poleg tega pa so še člani FIR (Fédération Internationale des Résistantes), mednarodne zveze protinacističnih uporniških gibanj, v katero je danes vključenih 25 veteranskih organizacij iz Evrope in Izraela.

Obe organizaciji na podoben način informirata svoje članstvo, saj izdajata vsaka svojo revijo, poleg tega pa imata tudi obširni zbirki knjig izdanih v lastni založbi.

Generalni sekretar ZZB za vrednote NOB Slovenije je na razgovoru predstavil slovensko borčevsko organizacijo in ugotovil, da si z grško organizacijo delimo veliko enakih idealov in da so cilji organizacij podobni, zaradi tega je z zadovoljstvom pozdravil prvo medsebojno srečanje ter članom PEAEA – DSE posredoval pozdrave slovenskih tovarišev. Skupna ugotovitev je bila, da je potrebno s stiki nadaljevati in se skupaj boriti za Evropo, v kateri ne bo prostora za obujanje nacifašističnih idej.

V imenu ZZB je ob koncu srečanja predsedniku PEAEA – DSE, Christosu Tsintzilonisu predal knjigo o slovenskem partizanskem gibanju, ki je izšla v angleškem jeziku ob 70. letnici osvoboditve, ter priložnostni kovanec z likom legendarnega partizanskega Komandanta Staneta.

                          

 

____________________

Tekst in foto
Iztok Pipan, TV Medvode