Ljubljana, 30. oktober 2017
Delegacija ZZB NOB Slovenije se je skupaj s predstavniki Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS) v ponedeljek, 30. oktobra 2017, poklonila padlim pri spominskih obeležjih na Žalah. Še pred tem je potekala komemoracija pri grobnici narodnih herojev na Šubičevi ulici. Delegacijo ZZB NOB Slovenije sta sestavljala predsednik Tit Turnšek in generalni sekretar Aljaž Verhovnik.

Komemoracije na Žalah so zajele obdobje vseh vojn iz 20. stoletja. Sprva se je delegacija pri kostnici poklonila padlim v 1. svetovni vojni. Sledila je slovesnost pri osrednjem spomeniku žrtvam okupatorja iz 2. svetovne vojne. Slavnostni govornik je bil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Nato je odšla delegacija položiti cvetje k spomeniku talcem v Gramozni jami. Osrednja komemoracija žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991 je potekala pri spomeniku na Žalah, kjer je bila slavnostna govornica ministrica za obrambo Andreja Katič.

Na pobudo ZZB NOB Slovenije in ruske ambasade v Ljubljani, se je delegacija KoDVOS-a poklonila tudi pri spomeniku ruskim vojakom, ki so padli na slovenskih tleh in je bil postavljen v letu 2016. Hkrati je ruska delegacija položila cvetje tudi k spomeniku NOB, kot simbol sodelovanja našega in ruskega naroda med 2. svetovno vojno.