Na kmetiji Vrhornik smo se  tradicionalno zbrali člani združenj borcev za vrednote NOB ter podporniki iz Koroške ter Savinjsko – Šaleške regije. Počastili smo spomin na dva dogodka iz 2. svetovne vojne, ki sta se zgodila v neposredni bližini kmetije.

Prvega julija 1942 je bila na Vrhorskem vrhu ustanovljena Šaleška četa, katere komandir je bil Miha Pintar – Toledo. Pri ustanovitvi je sodelovalo 22 partizanov. Četa je do oktobra 1942 delovala samostojno, potem pa se je vključila v  Pohorski bataljon. Vsako leto se njihovemu spominu poklonimo tudi na Osankarici na Pohorju. Drugi dogodek se je odvijal  v bližini, na Anžejevih tratah, 21. februarja 1944, ko je na področju Graške gore okupator obkolili in napadel Štirinajsto divizijo. Tu je borbo bil bataljon Šercerjeve brigade. V globokem snegu in hudem mrazu je bilo med partizani veliko mrtvih, padel je narodni heroj Lado Mavsar – Ronko. Ronkovi soborci niso hoteli sprejeti dejstva, da je priljubljeni poveljnik mrtev, zato so ga dolgo, mrtvega, nosili s seboj. Prireditve se je udeležil tudi borec Štirinajste divizije Emilijan Cavnik, ki je bil v bojih ranjen, zajet in odveden v koncentracijsko taborišče.

    

Spominsko svečanost skupaj pripravljajo krajevne organizacije Šoštanj, Podgorje pri Slovenj Gradcu in območni združenji Mislinjska dolina ter Velenje. V programu so sodelovali godbeniki veteranov univerze za tretje življenjsko obdobje iz Velenja, moški pevski zbor kulturno umetniškega društva Ravne, ki ga vodi Tea Plazl  in dijak Rok Waukan z recitalom Kajuhovih pesmi in igranjem na diatonično harmoniko.

Slavnostna govornica Andreja Katič, predsednica Območnega združenja  borcev za vrednote NOB Velenje, državna sekretarka in nekdanja ministrica je v svojem govoru poudarila pomen tovrstnih srečanj ter negovanje spomina, ki mora biti vedno tudi opomin, da so vojne zlo, ki prinaša trpljenje, razdejanje in smrt. Zaradi tega se nikoli več ne bi smele zgoditi. A žal smo še vedno vsak dan priče, da se človeštvo iz preteklih vojn ni naučilo veliko. Tudi tega ne, da vojne nastanejo zaradi razlogov, ker eni menijo, da so več vredni kot drugi, ker imajo eni nakopičeno ogromno bogastvo, drugi pa ne morejo preživeti iz dneva v dan. Zaradi tega je še toliko pomembneje, da med ljudi, predvsem mlado generacijo, širimo duh prijateljstva, solidarnosti in spoštovanja drug drugega. Partizanskemu boju se moramo zahvaliti, je izpostavila, da lahko danes govorimo svoj jezik ter smo sami odgovorni za prihodnost lastne države, soodgovorni za prihodnost Evropske unije ter z izvolitvijo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta združenih narodov tudi sveta.

V imenu organizatorjev se je Bogomir Kačič zahvalil vsem udeležencem za negovanje tradicije, zlasti lastniku kmetije Linasiju in domačinom ter vsem, ki so sodelovali pri organizaciji, praporščakom in predstavnikom vseh veteranskih ter domoljubnih organizacij.

 

Zapisala: Bogomir Kačič in Bojan Voh