Šentjur, 3. junij 2023 – Člani in simpatizerji društva Združenje borcev za vrednote NOB Šentjur smo med 25. in 27. majem obiskali nekaj spomenikov NOB na Hrvaškem in v Vojvodini, Srbiji. Najprej smo se ustavili in počastili spomin na žrtve koncentracijskega taborišča Jesenovac, kjer je ustaški režim pobil, po različnih ocenah, od 100 pa vse do 700 tisoč predvsem Srbov, Židov, Romov, Hrvatov in tudi Slovencev. Med njimi sta bila tudi zakonca Palir, kar je zapisano tudi na spominski plošči v Šentjurju.

Po prehodu meje v Srbijo smo se ustavili v Adaševcih, kjer nas je lokalni vodič  pospremil po spomeniškem kompleksu Sremske fronte.

Drugi dan je bil namenjen obisku kulturnih spomenikov v Sremskih Karlovcih, Petrovaradinski trdnjavi in Novemu Sadu.

Zadnji dan pa smo po krajšem postanku v Somboru obiskali še spominski muzej Batinske bitke v Bezdanu. Vodič nam je opisal preboj partizanskih in ruskih brigad  čez Donavo, novembra 1944. Pogled čez Donavo je razkrival naselje Batina ter na spomenik na vzpetini nad njo. Tudi ta spomenik, že na hrvaški strani, smo obiskali. Obudili smo spomin na velike boje, žrtve in zmage jugoslovanskih partizanov ter ruskih vojakov na sremski fronti in pri preboju čez Donavo.

Ivan Dvoršek,
predsednik ZB NOB Šentjur