V Združenju borcev za vrednote NOB slovesno obeležili 27. april, dan upora proti okupatorju in obnovili spominska obeležja

V Združenju borcev za vrednote NOB Novo mesto so tudi letos slovesno obeležili 27. april, dan upora proti okupatorju. Na ta dan je bila leta 1941 v Ljubljani ustanovljena Osvobodilna fronta.

Osrednja slovesnost je bila na predvečer praznika pred Knjižnico Mirana Jarca pri spominski loži narodnih herojev in žrtev okupatorja. V počastitev praznika so v Združenju obnovili zbledele napise na spominskih ploščah, v loži namestili razsvetljavo za osvetlitev napisov in doprsnih kipov ter generalno očistili ložo. Prav tako so očistili podstavek pri kipu partizana, ki skupaj s kipom talca na robu zelenice poleg knjižnice zaokroža celoten spominski kompleks, in na njem obnovili popolnoma zbledeli napis »Pojmo bratje pesem o svobodi«.

 

Prisotne je pozdravil predsednik Združenja Dušan Černe, slavnostni govornik pa je bil Uroš Dular, dolgoletni družbeno-politični delavec. V svojem govoru je izpostavil, da je slovenski narod politično dozorel z ustanovitvijo Osvobodilne fronte, ko je uspel združiti vse napredne sile in organizirati veličasten ter v svetu priznan in spoštovan odpor proti okupatorju. Osvobodilna fronta je postala simbol preživetja slovenskega naroda in simbol zedinjene Slovenije ter omogočila leta 1945 priključitev Primorske. Med drugim je v govoru tudi spomnil, da smo leta 1991 v samostojno državo na žalost vstopili z orožarsko afero, brezglavo privatizacijo in denacionalizacijo ter nato plačali izjemno visoko ceno za vstop v Evropsko unijo, kar je oslabilo materialne temelje naše mlade države.

Delegaciji Združenja sta položili venec pred spominsko ploščo v loži in cvetje k spomeniku Pesem svobodi, dogodek pa so s svojo prisotnostjo obogatili praporščaki ZB za vrednote NOB Novo mesto in drugih domoljubnih organizacij.

V kulturnem programu je nastopila Ženska vokalna skupina Kronce, ki je prireditev začela s slovensko himno, v nadaljevanju pa so pevke ob spremljavi harmonike zapele partizanski pesmi Pesem 9. brigade in Naša vojska. Vera Splichal, Silva Kužnik in Terezija Potočar Korošec so v počastitev Kajuhovega leta recitirale pesmi Karla Destovnika – Kajuha, celoten program, ki ga je povezovala Lila Andrijanič, pa je zaključil Peter Moravec s skladbo Hej, brigade.

 

Fotografije: arhiv Združenja

Dušan Černe,
predsednik ZB NOB Novo mesto