Šentjur, 26. 4. 2022 Dan upora proti okupatorju je državni praznik in dela prost daj, ki ga praznujemo 27. aprila. Na ta dan se spominjamo upora Slovencev proti okupatorju in nastanka Osvobodilne fronte (OF). V ta namen so tudi pri nas organizirali proslavo ob tem državnem prazniku so v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur. Organizatorji dogodka so bili člani Združenja borcev za vrednote NOB Šentjur, v soorganizaciji OŠ Franja Malgaja Šentjur in drugimi sorodnimi veteranskimi društvi.

   

Kot se za državno prireditev spodobi pa so proslavo začeli z prihodom praporjev in slovensko himno, ki so jo zapeli pevci MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur. “Upor proti okopatorju so zaznamovale tudi pesmi. Nekatere so bile napisane prav v času NOB na naših tleh. Skupaj pa te pesmi sestavljajo glasbeno podobo nekega časa, ki jih je zaznamoval boj proti okupatorju,” je pripravila voditeljca Polonca Jazbinšek v sklop zapetih pesmi, ki so jih poleg Ipavcev zapele tudi pevke ŽPZ Dramlje.

Zaradi njih smo ohranili slovenski jezik

Zbrane je pozdravila podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj. V nagovoru se je spomnila, da letos obeležujemo 100. obletnico rojstva narodnega heroja Karla Destovnika Kajuha in prebrala eno njegovih pesmi. Kajuh je padel kot 21-letni fant pod streli orožnika slovenske narodnosti. Poudarila je, da imamo ravno zaradi teh velikih žrtev imamo danes svobodo, smo ohranili slovenski jezik in posledično živimo v samostojni Republiki Sloveniji. “Danes je vse to postalo samoumevno, pa ne bi smelo biti. Zato je potrebno ohranjati spomin na NOB, ki je trlakovala pot slovenskemu narodu za ohranitev identitete in pot do lastne države,” je dodala podžupanja.

Zlomili nacizem in fašizem

Učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur so nadaljevali proslavo z kulturnim vložkom, ki je nastal pod vodstvom mentoric Polone Pišek in Tanje Kovačič. Slavnostni govornik je bil predsednik pokrajinskega sveta ZB za vrednote NOB Savinjske regije Stane Mele. Tudi on se je dotaknil pomembnosti partizana in pesnika Karla Destovnika Kajuha, katerega njegove pesmi so pesmi upora in pesmi ljubezni. “Zveza borcev za vrednote NOB Slovenije je letošnje leto proglasila za Kajuhovo leto. Takoj ko je okupator napadel Slovenijo je bila ustanovljena OF, ki je združila vse politične skupine in kasneje večino slovenskega naroda v upor proti okupatorju. Upor je prerastel v množično partizansko gibanje, ki je skupaj z zavezniki zlomil nacizem in fašizem,” je v svojem govoru povedal Mele.

 

“Za partizanskim gibanjem je stal slovenski narod povezan v gibanje osvobodilne fronte, po vojni smo dan ustanovitve OF praznovali kot praznik, po osamosvojitvi pa se je praznik preimenoval v praznik upora proti okupatorju,” je še dodal slavnostni govornik. Pesem o uporništvu pa je prebrala tudi Ivanka Uduč. Na koncu uradnega dela pa je zbrane pozdravil tudi predsednik ZB za vrednote NOB Šentjur in organizator proslave Ivan Dvoršek, ki se je zahvalil nastopajočim. Za konec proslave pa je nastopila tudi skupina Rock Partyzani, ki so v svojem rock načinu zapeli kar nekaj pesmi upora.

(Jure Godler, sentjur.net)